Kennisplatform voor Oost Nederland

De beste manieren voor het onderhouden van apparatuur in de horeca

Geplaatst op 23 januari 2024
De beste manieren voor het onderhouden van apparatuur in de horeca

Het apparatuur in de horeca is een van de belangrijkste onderdelen om te zorgen voor succes. Horeca-apparatuur is vooral te vinden achter de bar en in de keuken waar alle drankjes en eten worden gemaakt voor de gasten. Het kan gaan om hele grote apparaten zoals de koelkast en oven maar ook om kleinere apparaten zoals gereedschap en kranen. Elk apparaat heeft zijn eigen levensduur en handleiding. De ene heeft meer onderhoud nodig dan de ander en sommige gaan heel lang mee terwijl anderen maar kort gebruikt kunnen worden. Wel zorgt het juiste onderhoud van de apparaten ervoor dat ze langer mee kunnen. Wat zijn de beste manieren om horeca-apparatuur te onderhouden?

Regelmatig reinigen of schoonmaken

Zorg ervoor dat je de apparaten regelmatig reinigt en schoonmaakt. Voedselresten, vet en vuil kunnen zich ophopen op oppervlakken en onderdelen. Dit brengt de hygiëne in de keuken in gevaar en het kan de prestaties van het apparaat verminderen. Maak het schoonmaken van de apparaten daarom een dagelijkse routine tijdens het afsluiten. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen en volg de instructies in de handleiding om schade te voorkomen. Regelmatige reiniging van het apparaat verlengt de levensduur van het apparaat.

Deskundig technisch onderhoud

Elk apparaat in de horeca heeft eens in de zoveel tijd deskundig onderhoud nodig op technisch vlak. Dit omvat inspecties, smering van bewegende onderdelen, het vervangen van versleten onderdelen en het controleren op lekken of storingen. Stel een preventief onderhoudsschema op voor al je horeca-apparatuur om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen voordat ze ernstig worden.

Controleer temperatuurinstellingen

Temperatuurcontrole is erg belangrijk in de horeca, vooral voor apparatuur zoals koelkasten, vriezers en ovens. Onjuiste temperatuurinstellingen kunnen leiden tot voedselbederf of een onjuiste bereiding. Regelmatig controleren of de apparatuur de gewenste temperatuur behoudt, is cruciaal. Kalibreer de thermometers indien nodig en zorg ervoor dat voedsel op de juiste temperatuur wordt bewaard of bereid om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Wees alert op lekkages en problemen

Identificeer op tijd lekkages en problemen zodat ze beter verholpen kunnen worden. Dit geldt vooral bij apparaten die gas gebruiken. Gaslekken kunnen niet alleen gevaarlijk zijn voor de veiligheid van het personeel en de gasten, maar het kan ook leiden tot energieverspilling en dure reparaties. Hoe spoor je lekkages op? Probeer te letten op ongebruikelijke geluiden, geuren of prestatieproblemen. Als een lek hebt gevonden is het belangrijk om deze direct te laten controleren en repareren door een deskundige.

Maak filters schoon of vervang ze

In veel horeca-apparatuur, zoals afzuigkappen en friteuses, zorgen filters voor het opvangen van vet en vuil. Het niet reinigen of vervangen van filters kan de efficiëntie van de apparatuur verminderen en brandgevaar veroorzaken. Zorg ervoor dat je regelmatig de filters schoonmaakt volgens de instructies van de fabrikant of vervang ze indien nodig. Dit eenvoudige onderhoud kan grote problemen helpen voorkomen.

Het goed onderhouden van je horeca-apparatuur kan er dus voor zorgen dat de apparaten langer mee gaan. Daarnaast maak je het veiliger voor je personeel en gasten. Let dus goed op alle apparaten, maak ze altijd goed schoon, vervang de filters en controleer de temperatuurinstellingen. Laat eens in de zoveel tijd ook een deskundige kijken naar de horeca-apparatuur. Zo zorg je voor een veilige en fijne sfeer in jouw horecazaak.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: