Kennisplatform voor Oost Nederland

De voordelen van VCA voor bedrijven in Oost-Nederland

Geplaatst op 26 september 2023

Veel bedrijven hebben het niet gemakkelijk gehad de afgelopen jaren. Eerst de coronapandemie, vervolgens stijgende grondstof- en energieprijzen én een medewerkerstekort. Gelukkig doet Oost-Nederland het helemaal niet slecht, vergeleken met de rest van het land. Begin van dit jaar voorspelde de Rabobank nog dat de economie in de regio harder zou groeien dan de nationale economie. Toch moeten bedrijven wel uitkijken. Er ligt veel nadruk op efficiënt en effectief werken en dat kan ertoe leiden dat er minder aandacht is voor veilig en gezond werken. De Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers, beter bekend als VCA, kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Dodelijke bedrijfsongevallen en verzuim als gevolg daarvan lager dan EU-gemiddelde

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland relatief gezien het minste aantal arbeidsongevallen met dodelijk afloopt kent binnen de EU. Ook het aantal bedrijfsongevallen met minimaal vier verzuimdagen ligt iets lager dan het Europese gemiddelde. Sinds de coronamaatregelen opgeheven zijn en er weer meer mensen op locatie werken, is ook het aantal bedrijfsongevallen weer gestegen. Zeker nu er een groot tekort aan medewerkers is, moeten bedrijven er alles aan doen om geen onderdeel van deze statistieken te worden. Verzuim vergroot immers de werkdruk bij anderen, waardoor het een domino-effect kan creëren.

Met VCA de kans op een ongeval verkleinen

Veilig en gezond werken verdient daarom voortdurende aandacht. Bijvoorbeeld met behulp van VCA. Hiermee leren medewerkers beter risico’s in te schatten en veiliger te werken. Onder meer als het gaat om de twee meest voorkomende ongevalstypes, werken op hoogte en werken met machines. Medewerkers van bedrijven uit Oost-Nederland kunnen onder andere terecht voor een VCA in Doetinchem, Apeldoorn of Enschede. Cursisten nemen binnen de dag de cursusstof door en sluiten de dag direct af met het examen.

In Doetinchem kunnen zowel de VCA Basis cursus als de VCA VOL cursus gevolgd worden. VCA Basis is vooral geschikt voor medewerkers met uitvoerende functies. VCA VOL is meer geschikt voor leidinggevenden en zzp’ers. Is er binnen het bedrijf geen mogelijkheid om medewerkers een hele dag te missen? Dan kunnen medewerkers de cursussen ook door middel van e-learning volgen of door zelf het cursusboek door te nemen. Als hiervoor wordt gekozen, moet er uiteindelijk wél examen worden gedaan om het VCA-certificaat te ontvangen.

De voordelen van een VCA-certificaat

Als bedrijf heb je op meerdere manieren profijt van medewerkers met een VCA-certificaat. Allereerst verkleint de kans op bedrijfsongevallen, zoals hierboven al genoemd werd. Daarnaast laat je hiermee potentiële klanten en opdrachtgevers zien dat je een professionele organisatie bent. Het is dan ook niet gek dat VCA steeds vaker een voorwaarde is om in aanmerking te kunnen komen voor bepaalde opdrachten.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: