Kennisplatform voor Oost Nederland

Deep Sky en ReCarbn gaan Direct Air Capture inzetten in Canada

Geplaatst op 20 december 2023
Deep Sky en ReCarbn gaan Direct Air Capture inzetten in Canada

Deep Sky, een in Montreal gevestigde ontwikkelaar van koolstofverwijderingsprojecten op gigatonschaal, en ReCarbn, een in Nederland gevestigd DAC-bedrijf, hebben samengewerkt om technologie voor koolstofverwijdering in Canada in te zetten. ReCarbn gaat een DAC-unit leveren en installeren met een capaciteit om 50 ton kooldioxide per jaar te verwijderen.

Als ’s werelds eerste koolstofverwijderingsbedrijf op gigatonschaal zal Deep Sky een DAC-systeem van ReCarbn exploiteren als onderdeel van zijn Alpha Lab-testfaciliteit. Het systeem zal in 2024 in Quebec worden geïnstalleerd en zal gebruik maken van de enorme reserves aan hernieuwbare waterkrachtenergie in de regio.

De ReCarbn-technologie maakt gebruik van een circulerend vast sorptiemechanisme, waardoor het benodigde energieverbruik wordt verminderd. ReCarbn circuleert het sorptiemiddel tussen reactoren om het energieverbruik te verminderen en de productiviteit te verhogen in vergelijking met conventionele vast-bedtechnologieën. Deze unieke kenmerken van het directe luchtafvangproduct van ReCarbn onderscheiden het van andere producten op de markt.
Eenmaal in bedrijf zullen de partners de prestaties van de DAC-installatie in de Alpha-faciliteit van Deep Sky monitoren. Er zullen gegevens worden verzameld over de prestaties van de unit op het gebied van koolstofdioxideverwijdering (CDR), energieverbruik en meer. Samen streven de partners ernaar de technologie te valideren voor commerciële toepassing in Canada als onderdeel van de missie van Deep Sky om Canada te positioneren als een toonaangevende hub voor koolstofverwijdering.

“Deep Sky blijft de beste DAC-technologieleveranciers ter wereld verzamelen”, zegt Damien Steel, CEO van Deep Sky. “ReCarbn’s unieke gebruik van een circulerend vast sorptiemechanisme vermindert het benodigde energieverbruik, wat een belangrijke onderscheidende factor is waar we naar op zoek zijn in al onze partnerschappen. Met de toevoeging van de technologie van ReCarbn aan onze Alpha Lab-faciliteit in Canada zijn we een stap dichter bij gecommercialiseerde koolstofverwijdering op grote schaal.”

“ReCarbn heeft tot doel de ontwikkeling van Direct Air Capture te versnellen en deelt een doel met Deep Sky om uiteindelijk gigaton CO₂ uit de atmosfeer te verwijderen”, aldus Guus Dubbink, CEO van ReCarbn. “Ons partnerschap sluit goed aan. Deep Sky is gespecialiseerd in projectontwikkeling ter plaatse, waarvoor specifieke expertise en lokale inzichten nodig zijn. Hierdoor kan ReCarbn zich concentreren op ons hoofddoel: het verder verbeteren van onze technologie. We zien graag projectontwikkelaars zoals Deep Sky een directe impact maken, want dit is wat de Direct Air Capture-industrie nodig heeft om te groeien.”

Samen zetten Deep Sky en ReCarbn zich in voor het ontwikkelen en gebruiken van geavanceerde technologieën voor het verwijderen van koolstofdioxide (Carbon Dioxide Removal, (CDR)). Hoogwaardige CDR is essentieel voor het bereiken van de doelstellingen voor netto nuluitstoot en het verzachten van de gevolgen van klimaatverandering.

De faciliteiten van Deep Sky worden aangedreven door hernieuwbare energie en zijn strategisch gelegen in Quebec, een regio met een overvloed aan waterkracht, een enorm potentieel aan windenergie en een uitgestrekt gebied met de rijke geologische samenstelling die nodig is voor het opvangen van koolstof.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: