Kennisplatform voor Oost Nederland

Demcon neemt JOHAN Sports over

Geplaatst op 11 januari 2021
Demcon neemt JOHAN Sports over

Investering in sportieve prestatieverbetering

Data maken tegenwoordig in de sport het verschil, ook bij teamsporten. Tijdens trainingen en wedstrijden worden steeds meer data verzameld met slimme technische apparaten, zoals de GPS-sensoren van JOHAN Sports. De nieuwe JOHAN V5-sensor is een GPS-tracker met een geïntegreerde hartslagsensor en biedt teams de mogelijkheid live spelers te monitoren. Voor de ontwikkeling van de V5 ging JOHAN Sports een samenwerking aan met technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon. Dat beviel zo goed dat JOHAN Sports nu onderdeel is geworden van Demcon en binnenkort zijn intrek neemt in de locatie Delft van Demcon. “Zo bundelen we hun technische knowhow met onze kennis van de markt, van trainingsleren en van de databehoeften van sportcoaches.”

JOHAN Sports ontwikkelt sinds 2014 systemen voor het monitoren van alle bewegingen van spelers tijdens trainingen en wedstrijden. Op basis van de verzamelde data kunnen teams de fysieke prestaties van hun spelers verbeteren. Een GPS-sensor legt continu hun positie op het veld vast. De huidige V4 sensor logt alle data en na wedstrijd en trainingen worden die uitgelezen voor analyse. De nieuwe V5-sensor, die dit voorjaar op de markt komt, integreert de GPS-sensor voor tracking met een hartslagsensor en biedt teams de mogelijkheid live spelers te monitoren. JOHAN Sports is dan een van de weinige partijen die zo’n geïntegreerde oplossing kan bieden. De data worden real-time doorgezonden via de nieuwe Bluetooth 5 verbinding, die een bereik van 400 meter heeft. JOHAN heeft zijn technologie voor tracking en communicatie uitgebreid getest bij wedstrijden van clubs zoals FC Volendam en FC Twente. In volle stadions, waar de smartphones van het publiek voor storing hadden kunnen zorgen, verliepen de tests succesvol. Door live monitoring kan de data-analyse al tijdens de wedstrijd beginnen, waarop de coach meteen zijn coaching plan kan aanpassen.

Alles onder één paraplu

Voor de ontwikkeling van de V5-sensor zocht JOHAN Sports een technologiepartner, vertelt CEO Ralph van Baasbank. “Demcon heeft heel veel kennis van de benodigde technologie. We zagen kansen om hun technische knowhow te bundelen met onze kennis van de markt, van trainingsleren en van de databehoeften van sportcoaches. Ook al zitten we in de huidige coronatijd vooral op afstand van elkaar, de samenwerking voelt goed.” Dus toen zich een investeerder terugtrok, was het een logische stap om die samenwerking te intensiveren en dat resulteerde in een overname door Demcon. “We zijn nu met vijf medewerkers onder de vlag van Demcon begonnen en verhuizen binnenkort naar hun locatie in Delft. Het is een goede zaak dat ontwikkeling, productie en verkoop onder één paraplu komen; de lijntjes zijn dan korter en dat maakt de kans op succes groter.”

Laagdrempelige software

JOHAN Sports is al in meer dan 25 landen actief en heeft ruim 125 teams als klant. Het is een sterk competitieve markt, aldus Van Baasbank, die als sportmarketeer met Nederlandse topsporters werkte en een fascinatie ontwikkelde voor de data die het verschil maken voor hun prestaties. “Wij onderscheiden ons met een value-for-money oplossingen van hoogwaardige kwaliteit. Er zijn nog maar weinig partijen met een aanbod als het onze. Dat omvat live monitoring met geïntegreerde hartslagmeting en niet alleen profteams maar ook amateur sportteams kunnen het zich veroorloven. Voor het overige lijkt de hardware van de meeste aanbieders op elkaar; juist met de ontwikkelde software maken we al langere tijd het verschil. Onze software is geschreven voor de niet-specialist. Topclubs als Ajax en Bayern München hebben misschien wel tien bewegingswetenschappers en data-analisten in dienst. Die kunnen zelf de ruwe sensordata interpreteren en vertalen naar trainingsprogramma’s. Onze software is speciaal ontwikkeld voor clubs met een beperkte staf die voor het inzetten van spelersdata een conditietrainer of een fysiotherapeut beschikbaar hebben; die kan zonder kennis van data-analyse optimale trainingsvormen uit de data halen. Daarvoor hebben we een laagdrempelige trainingsmodule in onze software, die is ontwikkeld door onze eigen bewegingswetenschappers.”

Volgende generatie

Vooralsnog mikt JOHAN Sports op sporten als voetbal, hockey en rugby, meldt Van Baasbank. Maar ook toepassingen buiten de sport zijn denkbaar, zoals in de zorg, de industrie en defensie. “Ook daar kan het belangrijk zijn om de fysieke prestaties van mensen te monitoren. Maar voorlopig richten we al onze energie op de sport.” Inmiddels ontwikkelt JOHAN Sports al concepten voor de volgende generatie, de V6-sensor. Die zal ook geschikt zijn voor binnensport. Binnen werkt GPS niet, dus is een andere positiebepalingstechnologie nodig. Ook denkt men na over het combineren van de sensordata met camerabeelden. “Dan kunnen teams de data over de fysieke prestaties van spelers koppelen aan hun tactische analyse gebaseerd op camerabeelden; denk aan de snelheid waarmee een voetballer een slimme passeerbeweging of loopactie uitvoert.”

Toekomst van de sport

Dennis Schipper, CEO van Demcon, is om zakelijke én persoonlijke redenen blij met de overname van JOHAN Sports. “Wij zien een groeimarkt voor sport & technologie en hebben al ervaring opgebouwd met draagbare devices voor de monitoring van personen. De benodigde technologie – zoals sensortechniek, draadloze communicatie en kunstmatige intelligentie – zetten we nu in voor JOHAN Sports. Voor mij persoonlijk als commissaris van FC Twente was het natuurlijk mooi om te zien dat zij bij mijn club een proeftuin vonden voor het testen van hun V5-sensor. JOHAN Sports werkt met zijn spelersmonitoring aan de toekomst van vele sporten.” De academie van FC Twente heeft al ervaring met gebruik van de V4-sensor. Ellery Caïro, fysiektrainer FC Twente/Heracles Academie: ‘JOHAN Sports helpt ons onder andere met het optimaliseren van de trainingsplanning en met het in kaart brengen van de belasting en de belastbaarheid van spelers. Wij zijn daarom ook erg blij met de samenwerking.’

Over Demcon

Demcon (750 medewerkers) ontwikkelt, produceert en levert technologie en innovatieve producten. De Demcon group heeft locaties in Best, Delft, Enschede, Groningen, Münster (D), Japan en Singapore. De onderneming is ontstaan vanuit de passie van de oprichters voor het combineren van creativiteit en technische vaardigheden gericht op het oplossen van complexe vraagstukken. Deze vraagstukken zijn van technologische en maatschappelijke aard en hebben veelal direct of indirect invloed op mensen en hun leefwereld. Of het nu gaat om medische oplossingen, systemen die onze veiligheid bewaken of duurzame innovaties voor thema’s als water en energie, Demcon draagt bij – voor huidige en toekomstige generaties. Naast het ontwikkelen van technische oplossingen zet Demcon in op het stimuleren van ondernemerschap en het investeren in talent en onderwijs.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: