Kennisplatform voor Oost Nederland

Deventer Op Stelten: het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

Geplaatst op 24 mei 2018

Tijdens het internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad van Deventer en locaties in en rondom het centrum. Van vrijdagavond 6 t/m zondagmiddag 8 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Duitsland, Engeland, België en Nederland. 

De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig.
Meer informatie: www.deventeropstelten.nl

‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. 

Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties. 

Mede dankzij het Fonds Podiumkunsten en de Provincie Overijssel, is het mogelijk om de kwaliteit en dynamiek van het festival nog verder uit te breiden en te verbreden. 

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt door ruim 120.000 bezoekers beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival. Dit jaar vindt de 22e editie plaats.
Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, sponsoren Smurfit Kappa, Witteveen+Bos, Centrumgarage, Wolters bv, Drukwerkdeal, Nieuwenhuis Keukens en Grolsch, bijdragen van horeca en ambulante handel en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad. 

Deventer 1250 jaar
In 2018 bestaat Deventer precies 1250 jaar. Speciaal hiervoor bouwt de kunstenaar Olivier Grossetête (Frankrijk) samen met 1250 (!) inwoners en festivalbezoekers twee kartonnen torens van ruim 20 meter hoog én het kerkje van Lebuïnus waarmee Deventer in het jaar 768 is gesticht. De twee torens verwijzen naar de huidige toren van de Lebuinuskerk, die oorspronkelijk niet één maar twee torens zou hebben. 
De bouw vindt de week voorafgaand plaats in de Grote of Lebuinuskerk, samen met 1250 inwoners van de gemeente Deventer en omstreken. Met maar liefst 3800 kartonnen dozen, 750 rollen tape, zonder machines, maar met heel veel helpende handen!
Tijdens en rondom het festival worden de gigantische bouwwerken opgebouwd op het Grote Kerkhof, samen met publiek. Aan het eind van het festival wordt het geheel op feestelijke en indrukwekkende wijze neergehaald.

Grootschalige theaterproducties
Op de Beestenmarkt is de Nederlandse première ‘Alice on the Run’ van Theater Titanick (Duitsland), een grootschalige theaterproductie voor ruim 5.000 bezoekers. Met gebruik van rijdende podia tussen het publiek, ingenieus wisselende decorstukken, tientallen acteurs, operamuziek, explosies, rook- en vuureffecten worden bezoekers door Alice mee op reis genomen naar het onbekende. In haar zoektocht naar een nieuw ‘thuis’ ontmoet Alice bizarre figuren, ontwortelde zwerfdieren en grimmige bewakers.

In het Worpplantsoen is Cirque Inextremiste (Frankrijk) te zien met de Nederlandse première van ‘Exit’. Cirque Inextremiste zoekt in hun circustheatervoorstellingen de grenzen op. In eerdere voorstellingen haalden ze gewaagde stunts uit met houten planken, gasflessen en een minigraafmachine. Dit keer gaat Cirque Inextremiste met ‘Exit’ nog een stap verder. En hoger. De zes mannen slaan namelijk op de vlucht. Met een heteluchtballon!

Let op! Het Worpplantsoen is gelegen aan de overkant van de IJssel, bereikbaar met het pontje of via de Wilhelminabrug. Kom op tijd, want de te verwachte belangstelling is groot.

Theater Gajes (Nederland/Deventer) bestaat 25 jaar en brengt de wereldpremière van hun nieuwe grote pleinproductie ‘Odyssee’. Gebruikmakend van grote mobiele objecten, acteurs op stelten en live muziek ontvouwt boven de hoofden van publiek een voorstelling met veel spektakel en een sterk verhaal. ‘Odyssee’ is een moderne variant op het Griekse epos over Odysseus die een gevaarlijke reis naar huis onderneemt.
Te zien in de Boreeltuin voor ruim 3.000 bezoekers per avond. Overdag geeft Theater Gajes bezoekers een unieke kijk in het maakproces van deze grote buitentheatervoorstelling. 

Evenwichtsspel en jongleerritueel
In de Deventer Schouwburg staan dit jaar twee topvoorstellingen waarbij publiek geheel rondom plaatsneemt. 

Ockham’s Razor (Engeland) brengt in de grote zaal de Nederlandse première van ‘Tipping Point’, een harmonisch evenwichtsspel. Ingesloten in een cirkel transformeren 5 meter lange metalen palen in een rijk landschap aan beelden. De vijf circusperformers balanceren, klimmen en klampen zich vast aan deze wankele wereld, steunen elkaar terwijl ze worstelen met het moment waarop dingen beginnen te verschuiven.
‘Tipping Point’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 6,-). Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 1 juni).

In de kleine zaal van de Deventer Schouwburg is Compagnie Ea Eo (België) te zien met de Nederlandse première van het onnavolgbare, intieme jongleerspektakel ‘All the Fun’: een jongleerritueel dat een alternatief probeert te bieden voor al wat te glad, te afgeborsteld, te keurig en te geslaagd is. Rondom het cirkelvormige speelvlak ziet publiek hoe 5 artiesten een collectieve poging doen om zichzelf te verliezen, vol oneffenheden, ruwe kantjes en zwetende circuslijven. ‘All the Fun’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 6,-, leeftijd 6+). Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 1 juni).

Op de Nieuwe Markt toont Compagnie Furinkaï (Frankrijk) de abstracte en beeldende productie ‘Origami’ met één danseres en één rode zeecontainer. De zeecontainer ontvouwt zich voor de ogen van publiek tot verschillende vormen, van driehoek tot vierkant en weer tot rechthoek, waarop danseres Satchie Noro balancerend de kracht en tegenwicht van mens en verbinding symboliseert.

La Mondiale Générale (Frankrijk) speelt de ultieme evenwichtsvoorstelling ‘Braquemard #1’ op het Boreelplein. Een stille performance met één artiest, één technicus en vele houten balken van verschillende hoogten. Topvoorstelling over de absurditeit en schoonheid van balans!

Op het Lamme van Dieseplein is de Nederlandse première van ‘Noustube’ (Frankrijk), waarbij een danser zich onderdompelt en beweegt in een 3 meter hoge doorzichtige cilinder gevuld met water. 

Deze solovoorstelling wordt afwisselend gespeeld door Chiharu Mamiya (Noustube #1 met de performance Melmo) en Jörg Müller (Noustube #2 met de performance C/o). De beperkte dansruimte is zo dwingend dat de emotie van de danser nog meer naar voren komt.

Van innemende dans tot rauw muziektheater
In de Bergkerk is de Nederlandse première van Compagnie Pernette (Frankrijk) met de innemende dansvoorstelling ‘La Figure du Baiser’. Zes hedendaagse dansers brengen een intieme choreografie, sterk geïnspireerd op de subtiel erotische beeldhouwwerken van Canova en Bernini. Dit wordt vertaald in een opeenvolging van bewegingen en houdingen vol toenadering en weigering, sensueel of gekweld, furieus of juist delicaat. De dansers bewegen zich hiervoor door de gehele kerk, samen met het publiek.
‘La Figure du Baiser’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 6,-). Ticketverkoop via www.deventerschouwburg.nl (vanaf 1 juni).


BOT
(Nederland) speelt in het Burgerweeshuis hun nieuwste voorstelling ‘Lek’: rauw en intens muziektheater over ouderdom en vergankelijkheid. Met inventieve muziekinstrumenten en introverte liedjes brengt BOT een melancholische ode aan verval en de schoonheid van de teloorgang. Wat doe je als het besef van eindigheid zich in je kop nestelt? Als het lek definitief te groot is om te dichten, welke ballast gooi je dan als eerste overboord? ‘Lek’ is alleen toegankelijk met tickets (€ 6,-, leeftijd 8+). Ticketverkoop via www.burgerweeshuis.nl (vanaf 1 juni).

Feestelijk buitentheater

Remue Ménage (Frankrijk) komt met de Nederlandse première van twee verschillende parades naar Deventer. 

‘La Fabrique à Délices’ is een kleurrijke parade met twee jongleurs op stelten, zes muzikanten, suikermeisjes op rolschaatsen en een geluidskar met confetti, kortom: een wereld van feest en plezier, vol smakelijke traktaties, zure snoepjes en zoete lolly’s. ‘Gueule d’Ours’ is een dromerige reis terug in de tijd, met zes reusachtige, lichtgevende beren van wel 4 meter hoog, begeleid door sierlijke danseressen, een muziekkar en twee acrobaten op springstelten. Beide te zien op de Brink en in de winkelstraten.

De negen muzikanten van Le Snob (Frankrijk) glijden als zwarte silhouetten door de menigte op de Brink in ‘Glisssssssssendo’, een co-productie met Ulik. In fascinerende zwarte kostuums en met bijzondere koperinstrumenten speelt deze Franse fanfare prachtige, melancholische muziek. 
Adam Read (Duitsland) transformeert tijdens zijn speciale festivalproductie op magische en poëtische wijze in ‘Nephilim, The Giant’ met ruim 2 meter hoge stelten. 

Gehuld in drie identieke regenjassen zwerven de hilarische The Geezers (Engeland) over de Brink en door de winkelstraten. Door hun levensechte maskers met emotieloze blik jagen ze nietsvermoedende festivalbezoekers de stuipen op het lijf. De twee steltenspelers van Jelicious (Nederland) spannen met de act ‘Van Katoen’ draden hoog in de lucht en creëren een verfijnd, kleurrijk lijnenspel van wol.
Sven Roelants (België) charmeert als ‘Marcel Cyclette’ met clownerie en jongleren op zijn jazzy tweewieler op steltenhoogte vol verrassende snufjes en Teatro Pavana (Nederland) is te zien met ‘Le Dame e La Serva’ waarbij drie hooghartige, deftige dames op stelten de arme dienster rond commanderen. 

Humor en klein circus

In de humoristische voorstelling ‘Le Dompteur de Sonimaux’ van Cheeese Cake Compagnie (Frankrijk) presenteert de flamboyante dierentemmer Toni in een kleine circuspiste op ’t Klooster een verscheidenheid aan dressuurnummers en kunstjes van zijn onzichtbare circusdieren.

Electric Circus (Nederland) komt naar het festival met ‘Headspace’, waarbij bezoekers in een kijkdoos in de vorm van drie grote kartonnen hoofden één voor één een miniatuurvoorstelling van 2 minuten te zien krijgen met poppenspel, mechanica en elektronica.

In de kleine circustent van De Stijle, Want (Nederland) krijgen bezoekers in nog geen 3 minuten een lachwekkende pisteshow te zien van de fameuze maestro Toni Ronaldoni. Beleef deze ongeëvenaarde, betoverende wederopleving van het circus zoals circus hoort te zijn. Bravo, bravissimo!

Onder de titel ‘Haag’ ontwikkelt de Deventer kunstenaar Jeroen Diepenmaat een verrassend project waarbij geluid en de festivalbezoekers centraal staan. Dit werk is speciaal gemaakt voor het festival en de locatie. 

Op het Burgemeestershof speelt Klown Konzept (Frankrijk) ‘Fahrenheit 451’. Met prachtige zwart-wit foto’s van bijzondere ontmoetingen, hilarische reacties en innemende momenten van interacties tussen publiek en Le Klown (acteur Pat Belland) tijdens het festival in 2016 is nu een korte voorstelling gemaakt. 

Nieuwe speellocatie dit jaar is het Brinkpoortplein waar Okidok (België) de voorstelling ‘Slips Experience’ speelt. Pierrot en Marcel proberen elkaar met hun goddelijke lichamen voortdurend te overtroeven. Overtuigd van hun eigen grenzeloze kwaliteiten leidt dit tot onhandig en hilarisch gestuntel. Onderbroekenlol ten top!
Hoogtevrees en festivalcafé

Even een break nodig van het buitentheater? Kom ook dit jaar naar het avontuurlijk muziekfestival ‘Hoogtevrees’ van 6 t/m 8 juli in het hart van het Worpplantsoen. Lekker luieren in het gras, genieten van heel veel bands, dj’s, een hapje en een drankje. 

Op het programma staan onder meer de Bosnische top-accordeonist Mario Batkovic, balkanpop van Ooostblok, Projekt Rakija, De Kift 30 jaar, de Belgische Ethio-jazzband Black Flower en pianist en componist Pieter de Graaf. ‘Hoogtevrees’ wordt georganiseerd i.s.m. Poppodium het Burgerweeshuis.

In het Burgerweeshuis is er tijdens ‘Deventer Op Stelten’ een speciaal festivalcafé met een sfeervolle festivaltuin voor een hapje, drankje en optredens. Toegankelijk voor publiek, artiesten en festivalmedewerkers. 

In de Grote of Lebuinuskerk is voor publiek op zaterdag 7 juli een speciaal festivalbuffet (einde middag tot begin avond) met eerlijke producten uit Salland en internationale gerechten. 

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: