Kennisplatform voor Oost Nederland

Deventer Op Stelten: het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

Geplaatst op 18 mei 2022
Deventer Op Stelten: het grootste theaterfestival in het Oosten van Nederland

Tijdens de 25e editie van internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’ is de stad één groot theater met in totaal ruim 130 nationale en internationale topvoorstellingen op 15 locaties in en rondom de historische binnenstad van Deventer. Een feestelijke jubileum editie die net iets anders is dan je van het festival gewend bent. Verrassende ontmoetingen, nieuwe voorstellingen en oude bekenden met ruimte voor jong talent.

Van vrijdagavond 1 t/m zondagmiddag 3 juli zijn op monumentale pleinen, in parken en straten, kerken en kleinere locaties grote en kleine buitentheatervoorstellingen te zien uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Nederland. Op het programma staan 25 gezelschappen, waarvan dertien uit Nederland en maar liefst zeven Nederlandse premières. Op donderdag 30 juni vindt de openingsvoorstelling plaats. De toegang tot het festival is gratis, voor enkele voorstellingen zijn tickets nodig. Voor meer informatie: www.deventeropstelten.nl

24 edities buitentheater

‘Deventer Op Stelten’ is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. De eerste editie van het festival vond plaats in 1997. Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is ‘Deventer Op Stelten’ onder leiding van Hein te Riele en Anjo de Bont uitgegroeid tot een toonaangevend festival voor internationaal buitentheater.

Bestond het programma van Deventer Op Stelten in de beginjaren nog voornamelijk uit theater op stelten. De jaren erna breidde zich dit uit naar aanbod in buitentheater, beeldende kunst, performances, circustheater en dans. In die 23 jaar hebben zij zich met hart en ziel ingezet om de groeiende bezoekersaantallen een breed aanbod te geven van hoogwaardige voorstellingen en randprogramma. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland.

Van hoogstaand buitentheater tot openluchtvoorstellingen hoog boven het publiek, van theater op stelten tot spektakel op hoog niveau, van humoristische acts tot intieme theaterconfrontaties.

Slechts één jaar is Deventer Op Stelten niet doorgegaan. In 2020 is het festival vanwege de Covid-19pandemie afgelast. Waarna het een jaar later een unieke editie heeft beleefd onder de naam ‘Deventer op Stelten, binnen de perken’, waarbij 10 dagen lang voorstellingen te zien zijn geweest in een intieme sfeer en setting.

Mede dankzij Fonds Podiumkunsten, Gemeente Deventer, Provincie Overijssel en vele sponsoren en vrijwilligers is het mogelijk om het allerbeste op het gebied van Europees buitentheater te laten zien.

Programma editie 25

Wat gaan we dit jaar zien? De 25e editie staat in het teken van ‘feest’. Feest van herkenning met gezelschappen uit eerdere edities; feest met veel dans en plezier; feest van ‘we mogen weer’; en natuurlijk feest omdat al 25 jaar lang Deventer een prachtig festival heeft.

Op het Grote Kerkhof herrijst een installatie waar de afgelopen 25 jaar Deventer Op Stelten in beeld en tekst voorbij komt. Uit de archieven worden de mooiste herinneringen op grote doeken tentoongesteld.

Deventer Op Stelten wordt op donderdagavond 30 juni geopend met de speciale reprise van Odyssee van Theater Gajes (Nederland). Gebruikmakend van grote mobiele objecten, acteurs op stelten en livemuziek ontvouwt boven de hoofden van publiek een voorstelling met veel spektakel en een sterk verhaal. ‘Odyssee’ is een moderne variant op het Griekse epos over Odysseus die een gevaarlijke reis naar huis onderneemt. Alleen te zien op donderdag- en vrijdagavond in het Worpplantsoen.

Feestelijk door de straten

Het grote spektakel op de pleinen is dit jaar in een ander jasje gegoten. ‘Deventer Op Stelten’ pakt extra uit door onder meer veel lopende voorstellingen te programmeren. Op de Brink, Grote Kerkhof en in de winkelstraten zijn tal van ‘kleinere’ acts te zien, waaronder Close-Act (Nederland). Na jaren zijn de ‘i-Puppets’ herenigd in Deventer met hun robotachtige clan. De i-Puppets zijn dol op ‘i-Puppet XL’, de vergrote uitvoering van henzelf.

Ander hoogtepunt zijn de uitbundig gekleurde locomotieven ontworpen door Mécanique Vivante (Frankrijk).  Met hun ‘Siren Orchestra’ rolt deze polyfone parade door de straten. Ze dansen op het ritme van de muziek als gangsta-lowriders dankzij een systeem van perslucht. Het is een juichende, boeiende aanblik, die gegarandeerd een glimlach oproept.

In ‘Golconde’, de magische en muzikale verassing van Man in Pak Producties, vervagen de grenzen tussen individualiteit en groepsverband.

Cirqumstancia (België) komt met twee acts naar de binnenstad. Twee gepassioneerde afvalverwerkers van ‘Cirq Poubelle’ verwerken op een ludieke manier het afval met hun mini-vuilniswagens. ‘Cirq Diabolique’ springt letterlijk tussen en boven het publiek. Met hun griezelige maskers en bokkepootachtige springstelten is het een duivels vuurspektakel!

De ‘Multiples’ van Directie & Co (Nederland) lijken en bewegen identiek. Deze “oude mannetjes” laten ons de absurditeiten van hun bestaan zien, met een knipoog. Yoga in het park of een potje jeu de boules? Het loopt nooit zoals ze hopen, en in hun wanhoop openen ze de ogen en de harten van het publiek. 

Compagnie DaaD (Nederland) ‘vaart’ met een beeldend en theatraal spektakel door het Worpplantsoen. In ‘BOAT’ staat de avontuurlijke – en humoristische – vaartocht van twee viswijven centraal; een verhaal op de grens van verbeelding en realiteit.

Met de voorstelling ‘Mission Roosevelt’ doorkruist Tony Clifton Circus (Frankrijk) de binnenstad. Een stedelijke ervaring, een collectieve performance waarbij het publiek, zittend op rolstoelen, van een klein peloton verandert in een vrolijke oorlogsmachine.

Indrukwekkend buitentheater

Op het oude Roto Smeets terrein is de roadmovie ‘Trip Over’ van Theater Titanick (Duitsland) te zien, een grootschalige theaterproductie voor ruim 2.000 bezoekers. De voorstelling over liefdeskoppel Lola en Ocean, neemt het publiek mee in een spectaculaire wereld met grote projecties waar realiteit en fantasie in elkaar overlopen en de pulserende beats van de DJ elke beweging bepaald.

Het Balata-kamp op de Westelijke Jordaanoever, een onwerkelijke, absurde en magische plek, is de inspiratie voor ‘Mirage (a day of celebration)’ van Cie Dyptik (Frankrijk). Door de collectieve energie van het publiek en de acht dansers, wordt de dans een wapen tegen sociaal onrecht. Meeslepend en kleurrijk, vervagen de grenzen tussen het podium, publiek en de dansers. Een bijzondere 360°-ervaring. 

Humor en mechanica voor jong en oud

Voor zowel jong als oud is er genoeg te beleven. Op het Grote Kerkhof staat de mechanische vertelmachine van Geert Hautekiet (België). Door aan een hendeltje te draaien zet het publiek de expressief uitgesneden beelden in beweging.  De ‘Automata Carrousel’ is op zich al mooi om naar te kijken, maar éénmaal krakend en piepend in ‘slow motion’ gezet, doen deze houten pareltjes jong en oud wegdromen, glimlachen, verwonderen en genieten.

De installatievoorstelling ‘AnimaltronieK’ (6+) van Exoot (Nederland) is na de try-out in 2021 terug! Een knipoog naar een wereld waarbij technologie uit de hand loopt en een robotisch dierenrijk haar intrede doet. Een audiovisuele, interactieve installatie waarbij robotica, mechanica en elektronica samensmelten en er een ‘aaibaar’ wezen ontstaat.

In de komische circusvoorstelling ‘No way Back’(6+) van Duo Berlingo (België) bouwt het duo met kinderlijk enthousiasme in de theaterzaal van MIMIK gewaagde constructies met 56 blauwe groentebakken. Wat eenvoudig begint, wordt al snel een aanstekelijk spel van uitdagen en uitproberen.

Bij de Bolwerksmolen helpen Aat Dirks en Karel Casier (Nederland / België) de natuur een handje op hun eigen manier in het komische theaterstuk ‘B.V. Natuur’ (4+). Aat en Karel proberen met hun koddige kraanwagen de natuur in een kunstwerk te vatten, maar richten tegelijk onherstelbare schade aan.

Na groots succes in 2015 is rasartiest Bram Graafland (Nederland), alias ‘De Gillende Keukenprins’ (6+) terug in de Boreeltuin. In de humoristische one-man-show draait alles om het bakken van één pannenkoek. Met zijn keukenorgeldrumgestel laat hij zien dat hij kan koken, orgel spelen en drummen tegelijk… een eitje!

Dans op hoog niveau

Twee dansacrobaten van Sinking Sideways (Duitsland/België) gaan in ‘René’ op zoek naar hun vrijheid binnen één centraal thema: het principe van het eeuwig herhalende heen-en-weer (en heen en weer…). De toeschouwer wordt in een repetitieve cadans gezogen en steeds opnieuw opgeschud door onverwachte en spectaculaire bewegingen.

De performers van Cie Libertivore (Frankrijk) tonen in een vurige, acrobatische en poëtische show een link tussen mens en natuur. De 2 lichamen van de dansers smelten samen, waarbij ze continue op zoek zijn naar balans en onbalans, symmetrie en asymmetrie. ‘Phasmes’ bedenkt nieuwe acrobatische taal om de plaats van de mens in de natuur in twijfel te trekken.

Gestrand op een scheve trap zweven drie performers in de ruimte in de voorstelling ‘Into thin air’. Ze zijn aangewezen op zichzelf en op elkaar. Het ene moment glijden ze bijna van de trap, dan weer hervinden ze hun evenwicht, tasten ze de grenzen af van deze verloren ruimte zonder houvast. De dansers en acrobaten van Panama Pictures (Nederland) maken hun fysieke sensatie tastbaar voor het publiek.

In ‘WILD’ creëert Motionhouse (Verenigd Koninkrijk) een stadsbos in het alledaagse van de stad. Met behulp van de krachtige lichamelijkheid die kenmerkend is voor het gezelschap gebruiken artiesten dynamische choreografie en acrobatische bewegingen om zich door een bos van metershoge palen te bewegen. Vanaf de top van de paal kijkt het leven in het bladerdak neer op de bosbodem – een gevaarlijke wereld van onbekende ontmoetingen. Een spannende show voor het hele gezin in het Worpplantsoen.

Relaxen op de Worp

Even een break nodig van het buitentheater? Liggend in een hangmat, met koptelefoon op zie je de wolken voorbij gaan en wordt je meegevoerd naar een ander perspectief in de Relaxerette van Arjan Kruidhof. Deze ronddraaiende installatie is niet te missen en staat bij Meadow op het Deventer Stadsstrand.

Van 1 t/m 3 juli tovert poppodium het Burgerweeshuis het Worpplantsoen om tot een avant-gardistisch spektakel met muziek, lekker eten, drinken en vintage kermisattracties in een mooi decor. Hoogtevrees is het muziekfestival waar je in een relaxte sfeer kunt genieten en kennismaken met bijzondere muziek. De jongste festivalgangers kunnen lekker op avontuur met een ritje in een rups of vliegend tussen de boomkruinen. De line-up bestaat onder andere uit dansbare muziek van Mauskovic Dance Band, de postpunk van Snapped Ankles, muzikaal orkaan Kameel, eigenwijze popliedjes van The Shivas en BurgerBeurs act Oh Whale. Een veelzijdig programma met bekende namen maar geeft ook alle ruimte aan nieuwe veelbelovende artiesten en jong talent.

Poolshoogte in het Havenkwartier

Nieuw dit jaar is Poolshoogte; het makersfestival voor jongeren en jonge podiumkunst professionals. Hier kun je een weekend lang jong talent zien schitteren in het Havenkwartier. Dit weekend zijn er experimentele en uitdagende voorstellingen te zien, worden er workshops gevolgd en samen performances gemaakt. Op het programma staan onder andere:

Benjamin Monki Kuitenbrouwer (Nederland) met ’60% Banaan’; Een energieke acrobatische lezing waarbij circus wordt ingezet als middel om een verhaal te vertellen. ‘L O N E’ van Luuk Brantjes (Nederland) is een abstracte solo circusperformance met de nadruk op de vreugde, de schoonheid en de rust die met alleen-zijn gepaard kan gaan. In ‘Solitude’ toont choreograaf en dansmaker Ruben Chi (Nederland) de hoogtes en dieptes van stilte en eenzaamheid en de kracht die schuilt in de confrontatie met je eigen stilte.
‘Poolshoogte’ wordt georganiseerd i.s.m. Het Theaterschip.

‘Deventer Op Stelten’ is jaarlijks in juli en wordt beleefd als een bijzonder, toegankelijk, feestelijk en hoogstaand cultureel festival.

Het festival wordt georganiseerd door het Evenementenbureau dEVENTer onder artistieke leiding van Adrie van Essen en is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Fonds Podiumkunsten, sponsoren Grolsch, Witteveen+Bos, Topicus, Centrumgarage, Indito, Drukwerkdeal, Jb Bussink, NV Bergkwartier, Wolters bv, bijdragen van horeca, SDBM en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad.

Naam:                          internationaal buitentheaterfestival ‘Deventer Op Stelten’

Locatie:                       Deventer binnenstad en locaties in en rondom het centrum (o.a.

Worpplantsoen en Havenkwartier)

Data en tijden:             donderdag 30 juni          22.00-24.00 uur
vrijdagavond 1 juli          19.00-24.00 uur

                                    zaterdag 2 juli                12.30-24.00 uur

                                    zondagmiddag 3 juli        12.30-17.00 uur

Toegang:                     De toegang tot het festival ‘Deventer Op Stelten’ is gratis. Reserveren is dus niet nodig metuitzondering van de voorstelling van Duo Berlingo en Tony Clifton Circus (start ticketverkoop half juni).

Houd op sommige locaties rekening met drukte. Dus kom op tijd, want vol is vol! 

Programma:                Het festivalprogramma staat op www.deventeropstelten.nl. Half juni staat het volledige speelschema op de website. Eind juni verschijnt naast de speciale festivalkrant i.s.m. het Deventer Nieuws ook het programmaboekje.

Bereikbaarheid:           Deventer is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar het centrum. Voor meer informatie www.ns.nl of tel. 0900 9292.

                                    Voor parkeren volg de parkeerroute rondom het centrum (o.a. Centrumgarage, de Boreel, Stadspoort, Stationsplein, parkeerplaatsen Verzetslaan en Worp). Er varen extra pontjes met langere vaartijden vanaf de Worp.

Publieksinformatie:      VVV Deventer

                                    Brink 89 (Penninckshuis)

                                    tel. 0570 710 120 

                                    www.deventeropstelten.nl

Foto: Wim Lanser

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: