Kennisplatform voor Oost Nederland

Devobo Forest Service oogst hout uit duurzaam beheerde bossen

Geplaatst op 8 november 2022
Devobo Forest Service oogst hout uit duurzaam beheerde bossen

Door droogte, insectenplagen, stormen en ontbossing hebben bomen en bossen wereldwijd het zwaar te verduren. Met man en macht probeert Devobo Forest Service (DVS) het kostbare natuurbezit van particuliere boseigenaren, overheden en stichtingen in binnen- en buitenland weer in een betere staat te brengen. Op een verantwoorde, veilige en duurzame manier, zo benadrukt directeur Ron ten Voorde.

Hoewel zijn kantoor in Diepenveen is gevestigd, is Ten Voorde voornamelijk in het bos te vinden. Hoofzakelijk in Duitsland en Frankrijk, maar ook wel in Nederland. Al bijna 40 jaar runt hij samen met vier vaste medewerkers en wanneer nodig buitenlandse freelancers zijn bosbouwbedrijf die in de kern bos onderhoudt, aangetaste bomen kapt en het hout daarvan verkoopt. “Ik was nog geen 18 jaar toen ik deze onderneming oprichtte nadat ik de Bosbouw Technische School in Apeldoorn en de MBCS in Velp had gevolgd. Het was begin jaren tachtig van de vorige eeuw toen de banen echt niet voor het oprapen lagen. Dus besloot ik voor mezelf te beginnen.”

Houtoogstmachine

In opdracht van stichtingen, particuliere boseigenaren en (semi)-overheden met bosbezit was DFS BV de eerste jaren vooral bezig met regulier bosbeheer- en onderhoud. Later kwam daar gespecialiseerde boomverzorging bij. In 1999 kreeg de onderneming een flinke boost met de aanschaf van een houtoogstmachine, een zogenaamde ‘harvester’.  Toen kon DFS BV de zaken grootser aanpakken door het werkgebied flink uit te breiden en grotere bosarealen te bewerken. “Eigen vaste medewerkers zijn toen intern opgeleid om met deze machine te leren omgaan. In het begin betaal je veel leergeld en kost het werk veel zaagbladen, maar ik heb er altijd voor gezorgd dat er netjes en veilig wordt gewerkt.

Veilig en vakkundig werken

DFS BV beschikt over een veiligheidscertificaat (VCA 2 sterren) en het rondhout dat Ten Voorde en zijn mannen kappen en verkopen draagt voor het grootste deel het PEFC en/of FSC duurzaamheidscertificaat. Dat betekent dat het bedrijf werkt in duurzaam beheerde bossen.  “Opdrachtgevers vereisen tegenwoordig dit soort certificaten anders krijg je het werk niet en ontvang je geen contracten om het hout aan de verwerkende industrie te kunnen verkopen”, aldus Ten Voorde.

Meer vraag naar hout

Het bosbouwbedrijf koopt hout op stam van boseigenaren en verkoopt het rondhout aan zagerijen en andere houtverwerkers. DFS BV wil vooral duurzame relaties aangaan met haar opdrachtgevers. “In sommige bossen zijn we al jaren bezig met verzorging van bomen en bosonderhoud. In Duitsland kunnen we het gehele jaar doorwerken, maar in Nederland zijn ze qua regelgeving veel strenger in verband met broedseizoen . Onze activiteiten spelen zich vooral in het buitenland af, maar het geoogste hout vindt vooral zijn weg naar diverse Nederlandse houtverwerkers.”
Het hout wordt benut voor de productie van pallets, kisten voor fruit maar ook vurenhouten balken in bijvoorbeeld woning- en utiliteitsbouw. Vooral laatstgenoemde markt trekt flink aan. “Het afgelopen jaar hebben we circa 70.000 kuub rondhout verwerkt en dit jaar gaan we richting de 100.000. Er is heel veel vraag naar hout.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: