Kennisplatform voor Oost Nederland

Dichtbij Duurzaam werkt met vaste lokale partners

Geplaatst op 10 augustus 2021
Dichtbij Duurzaam werkt met vaste lokale partners

Dichtbij Duurzaam heeft een concept dat stap voor stap in Twente wordt uitgerold voor de verduurzaming van particuliere woningen. Steeds meer gemeenten ondersteunen en promoten het initiatief dat vier jaar geleden ontstond. Kenmerkend is dat de organisatie samenwerkt met vaste uitvoeringspartners uit de regio. Dat bevordert volgens oprichter Ron Wolbert de kwaliteit en het vertrouwen van de klant. “Wij willen de BOVAG worden van de particuliere woningverduurzaming.”

Wolbert weet waarover hij praat, want de Oldenzaler is gepokt en gemazeld in de bouwwereld. Als voormalig directeur van een bouwbedrijf kwam hij tot zijn ergernis regelmatig in aanraking met aanbestedingen tegen de laagste prijs. Daardoor ontstonden hoge faalkosten en wantrouwen tussen de uitvoerende bedrijven onderling. Wolbert sloeg met de oprichting van Dichtbij Duurzaam een compleet andere weg in. In dit concept werkt een team van adviseurs samen met vooraf geselecteerde, vaste uitvoeringspartners uit de regio Twente, die op hun beurt in een project ook samen optrekken. De adviseurs van Dichtbij Duurzaam, waar Wolbert als mede-eigenaar ook deel van uitmaakt, coördineren het gehele project en dienen als centraal aanspreekpunt voor de particuliere klant.
Wolbert legt de werkwijze uit: “Wij adviseren vooraf de klant over energiebesparende maatregelen, kosten en terugverdientijden en regisseren het traject van A tot Z. Vervolgens controleren we achteraf de uitvoering van het werk en geven na goedkeuring de garantie af. Wat we aan de voorkant adviseren maken we in de praktijk echt waar. Wij nemen de totale verantwoordelijkheid en daar mogen klanten ons aan houden. Daarmee is ons concept in de woningverduurzaming bijzonder.”

Maatwerkaanbieding

De adviseurs van Dichtbij Duurzaam nemen met de uitvoeringspartners de klantaanvraag en het advies door en aan de hand daarvan stellen zij een maatwerkaanbieding op. “Natuurlijk mogen de bedrijven geld verdienen aan het project, maar wel tegen marktconforme prijzen”, weet Wolbert, die vanuit zijn verleden als directeur van een bouwbedrijf de prijzen in de bouw goed kent. “Wij selecteren de partners op basis van een goede prijs/kwaliteitsverhouding en enkele andere criteria. Zo mag het bedrijf bestaan uit maximaal tien à vijftien man personeel zonder managementlagen. Ze moeten in staat zijn om binnen drie weken een aanbieding op maat te maken voor onze klanten. Referentieprojecten zijn uiteraard een pré.”

Trots op het ‘keurmerk’

Dichtbij Duurzaam werkt in iedere gemeente samen met twee partijen per discipline: schilders, installateurs, bouwers en installateurs van zonnepanelen. Regelmatig bespreken de adviseurs en de uitvoeringspartners de gerealiseerde projecten, wat er nog in portefeuille zit en wat er in het proces goed ging en wat nog beter kan. Uitvoeringspartners die goed presteren krijgen een Dichtbij Duurzaam-sticker op hun bus. Dat maakt de bedrijven trots. “Zo’n ‘keurmerk’ is heel herkenbaar in het straatbeeld.”

Uitbreiding gemeenten
Dichtbij Duurzaam is momenteel actief in zeven Twentse gemeenten: Oldenzaal, Losser, Dinkelland, Tubbergen, Borne, Hengelo en Hof van Twente, maar daar blijft het niet bij. Wolbert en de overige mede-eigenaren willen het gemeentelijk netwerk verder uitbreiden.  Dichtbij Duurzaam wil het bewezen concept graag verder buiten Twente uitrollen en denken daarbij aan gemeenten in onder andere Salland en de Achterhoek.
“De gemeenten waarmee we al samenwerken dienen als referentiecase. Elke gemeente gaat echter anders om met het stimuleren van particuliere woningverduurzaming. Binnen de organisatie moet wel enthousiasme en passie aanwezig zijn om met dit thema aan de slag te gaan. We hebben tot dusver ongeveer tweehonderd woningen verduurzaamd. Onze ambities liggen veel hoger dan dat aantal, maar het is eerlijk gezegd best een lastige markt. Het is onze gezamenlijke taak om bewoners dusdanig te enthousiasmeren dat ze hun woning willen verduurzamen in plaats van te moeten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: