Kennisplatform voor Oost Nederland

Dickens Festijn in Deventer

Geplaatst op 11 december 2017
Dickens Festijn 2017 Deventer

De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie op zaterdag 16 en zondag 17 december in Deventer. In het historische Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de beroemde boeken van deze Engelse schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers, van weeskinderen tot kantoorklerken en deftige lieden.

Het Dickens Festijn is beide dagen van 11.00-17.00 uur en wordt jaarlijks bezocht door ruim 125.000 bezoekers. De toegang is gratis. Wel dient er rekening te worden gehouden met een wachttijd bij de ingang die kan oplopen tot 1,5 uur. Toegang is alleen mogelijk via de Keizerstraat (t.h.v. de Schouwburg). Bezoekers worden vanaf hier naar de ingang (t.h.v. de Walstraat) geleid. Het Bergkwartier is gelegen in het centrum van Deventer. Het festijn vindt plaats in de Walstraat, Golstraat, Damstraat, Bergkerkplein, Roggestraat, Bergstraat, Kerksteeg, Bergschild en Menstraat. De geuren van punch en gepofte kastanjes, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen hierbij het decor.

Volop theater en muziek
Deftige heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur en kantoorklerken snellen zich vooruit. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht. Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert.

Dit jaar vindt de 27e editie van het festijn plaats. Het Dickens Festijn is jaarlijks een groot succes en is door de Provincie Overijssel aangemerkt als één van de beeldbepalende evenementen van Overijssel. Het Dickens Festijn in Deventer onderscheidt zich door het groot aantal optredens van acteurs en toneelspelers, van jong tot oud, koren, zangers en muzikanten en door de deelname van bewoners uit het Bergkwartier. U komt de acteurs en figuranten vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Dit alles maakt het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Nieuw dit jaar is dat bezoekers in de Bergkerk een kijkje kunnen nemen op het feest van Mr. Fezziwig uit ‘A Christmas Carol’ met authentieke Victoriaanse dansen, uitgevoerd door  The Meryton Society.

Daarnaast is er beide dagen een ‘Sing Along’ in de Bergkerk, waarbij alle deelnemers van 17.30 tot 17.45 uur samenkomen en ook bezoekers welkom zijn om de dag zingend af te sluiten. 

A Festival of Lessons and Carols
Het Deventer Vocaal Ensemble brengt op donderdag 14 december in de Bergkerk (Bergkerkplein 1) een traditioneel Engels concert waarin het kerstverhaal wordt voorgedragen, afgewisseld met koorzang. De aanvang is om 20.00 uur en de kerk is open vanaf 19.30 uur. Het optreden is gratis, na afloop kunt u een vrije gift doen.

Deventer Kerststad
Tijdens en rondom het Dickens Festijn staat Deventer in het teken van kerst met vele activiteiten. De winkels in de binnenstad zijn zaterdag 16 en zondag 17 december geopend tot 17.00 uur. Op donderdagavond 14 december is er tot 21.00 uur in de Walstraat en Golstraat de Lichtjes Koopavond. Op de Brink vindt op zaterdag 16 december de wekelijkse warenmarkt plaats. Op zondag 17 december is er op de Brink een markt in kerstsfeer van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor de Waag op de Brink worden op zondagmiddag 17 december opnames gemaakt voor het televisieprogramma Joris’ Kerstboom. Van donderdag 14 tot en met zondag 17 december kan men een versierde kerstbal ophangen in de boom om hiermee een speciale kerstgedachte te delen.

De jaarlijkse kerstmarkt in de Grote of Lebuinuskerk vindt plaats van donderdag 14 t/m zaterdag 16 december. Open: donderdag 14.00-21.00 uur, vrijdag 10.00-21.00 uur en zaterdag 10.00-17.00 uur. Toegang: € 3,-, tot 12 jaar € 1,- (Grote Kerkhof, ingang onder de toren). In de Oude Mariakerk (Nieuwe Markt 35) vindt op 16 en 17 december een kerstbrocantemarkt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang: € 1,-, tot 14 jaar gratis.

Daarnaast vinden er op zondag 17 december onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Grote of Lebuinuskerk (Grote Kerkhof, ingang onder de toren) en Broederenkerk (Broederenstraat 18) met deelname van koren en muziekverenigingen uit Deventer en omgeving.

 

Organisatie
Het Dickens Festijn wordt georganiseerd door het Evenementenbureau van de VVV Deventer in samenwerking met ondernemers en bewoners in het Bergkwartier, in het bijzonder mevrouw Emmy Strik.

Het festijn is mede mogelijk dankzij de Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, Nederlandse Spoorwegen en alle sponsoren van Deventer Evenementenstad

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: