Kennisplatform voor Oost Nederland

D’Iesseltje is de naam voor het bier ter ere van 1250 jaar Deventer

Geplaatst op 11 april 2018

Na maanden van spanning was het dan eindelijk zo ver; de naam voor het bier gebrouwen ter ere van 1250 jaar Deventer is bekend: Démpter Iesseltje oftewel D’Iesseltje. Burgemeester Andries Heidema onthulde, samen met de bedenkers van de naam voor het bier gebrouwen door Grolsch en Davo Bieren, een levensgroot doek waarop de nieuwe naam afgebeeld in een logo zichtbaar was.

 De naam voor het bier is gekozen uit ruim 500 inzendingen die Grolsch en Davo Bieren mochten ontvangen. ‘Inwoners van Deventer hebben we gevraagd om mee te denken een naam te verzinnen voor het bier speciaal gebrouwen voor 1250 jaar Deventer. Geweldig om te zien dat mensen speciaal langskwamen bij ons proeflokaal aan de Sluisstraat om hun inzending persoonlijk te overhandigen’, aldus Marijn Kroon van Davo Bieren. ‘Leuk om verschillende thema’s terug te zien onder alle inzendingen, zoals de historie van Deventer, speciale plekken in de stad, een connectie met voetbal en het dialect. Wat wij als brouwers zwaar hebben laten meetellen is de zogenaamde ‘barcall’; hoe klinkt het als je het bier aan de bar bestelt. De naam D’iesseltje deed het daarom erg goed. Maar het is ook een naam die linkt naar Deventer als Hanzestad, dialect in zich heeft en echt uniek en alleen voor Deventer kan zijn’, aldus Remco van der Meer namens Grolsch.

Het was Burgemeester Andries Heidema die samen met de bedenkers van de naam, Annemarie Braakman en Marion De Graaff, een levensgroot doek onthulde waarop de naam en het logo zichtbaar was. De onthulling vond plaats in het Proeflokaal van Davo Bieren, waar alle genodigden het unieke bier konden proeven. Voor dit bier zijn de brouwers van Grolsch en Davo Bieren teruggegaan in de bier-historie. In de middeleeuwen werd namelijk op grote schaal bier gebrouwen met havermout, gerstemout en tarwemout. Het brouwen met meerdere granen is de inspiratiebron geweest voor de bijzondere receptuur van de Dunkel Weizen, de bierstijl van het 1250 jaar bier ter ere van Deventer. Het is een amberkleurig bier met een ‘bite’ en de frisheid van Weizen.

D’Iesseltje is de komende weken verkrijgbaar in de betere horecazaken van Deventer op zowel tap als op fles. Het bier zal op fles ook verkrijgbaar zijn bij de slijter en in de supermarkt. Natuurlijk kun je het bier op tap en fles krijgen bij het Proeflokaal van Davo Bieren. In de week van 16 april verpakt Grolsch voor al haar fans ook 1 flesje D’Iesseltje extra bij in een Grolsch krat van 24 x 30 cl flesjes. Davo Bieren en Grolsch komen ook speciaal voor dit bijzondere moment met een uniek glas op de markt. Wees er snel bij, want op is ook echt op.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: