Kennisplatform voor Oost Nederland

Dijkstra Plastics stroopt mouwen op voor circulaire kunststof emmers 

Geplaatst op 19 juli 2022
Dijkstra Plastics stroopt mouwen op voor circulaire kunststof emmers 

De Nederlandse overheid streeft naar een 100% circulaire economie in 2050. Maar dat is nog dertig jaar ver weg, als bedrijf kun je daar alvast actief op voorsorteren. Producent van kunststof verpakkingsemmers Dijkstra Plastics neemt in de kunststofbranche het voortouw. Al over drie jaar moeten alle emmers voor de non-food branche uit 100% gerecycled polypropyleen bestaan. 

Het bedrijf, met het hoofdkantoor in Haaksbergen en een vestiging in Almelo, produceert per jaar bijna 100 miljoen verpakkingsemmers voor de food en non-foodsector. Neem een emmer met verf uit de doorsnee bouwmarkt, of een emmer met fritessaus, en de kans is bijna 100% dat deze is gemaakt door Dijkstra Plastics. Gezien haar af- en omzetcijfers – het bedrijf noteerde afgelopen jaar een omzet van circa 80 miljoen euro – is het familiebedrijf de marktleider in de Benelux, en in Europa behoort de emmerfabrikant tot de vier grootste in haar branche.  

Duurzaam ondernemen 

Naast de stevige economische groei die Dijkstra Plastics heeft doorgemaakt sinds de oprichting in 1977, hecht de Twentse onderneming veel waarde aan het milieu. Duurzaam ondernemen zit sinds de oprichting al in het DNA. Van het blijven investeren in de meest duurzame machines, tot het minimaliseren van verspillingen op het gebied van energie- en productiemateriaalverbruik en de focus op het vaker inzetten van dezelfde PP-grondstof. “Dat is nodig, want te veel kwalitatief goede kunststof emmers komen anno 2022 nog in de afvalverbrandingsinstallatie terecht”, stelt commercieel directeur Remy Notten vast. “Gebruikers – of het nu schilders, horecazaken of particulieren zijn – laten hun emmers meegaan in de reguliere afvalstroom, lees: het grijze afval. Daarom hebben wij FIRE-OFF opgericht om het bewustzijn te vergroten bij de eindgebruikers en de gebruikte en geleegde emmers te verzamelen om ze te laten recyclen. Helaas is dat in de keten nog onvoldoende op grote schaal georganiseerd, maar dit is een belangrijke eerste stap!” 

Bewustzijn vergroten 

Dijkstra Plastics heeft op eigen initiatief klantsegmenten, zoals schildersbedrijven, horeca en festivalorganisaties, persoonlijk benaderd om lege emmers te bewaren en via het wekelijkse afhaalmoment van FIRE-OFF mee te geven. Deze brengt vervolgens de gebruikte emmers naar De Paauw Recycling, waar de kunststof emmers worden verwerkt tot granulaat dat Dijkstra Plastics weer gebruikt in haar productieproces. “De hoeveelheid te recyclen emmers is nu nog beperkt, maar ik zie dat in de komende periode zeer sterk groeien”, zegt mede-oprichter van FIRE-OFF Lisa Dijkstra. “Gelukkig zien we dat klanten in het non-food segment steeds meer vragen om gerecyclede emmers. We zijn nu bezig om vooral het bewustzijn van recycling en hergebruik van grondstoffen te vergroten bij onze afnemers en ketenpartners. Hierin speelt FIRE-OFF een grote rol.” Behalve de recycling van kunststof emmers spant Dijkstra Plastics zich in voor het gebruik van biobased kunststoffen bij de primaire productie van kunststof emmers.  

Niet alleen de klant en de zakenpartners spelen een rol bij de grotere inzet op circulariteit. Dijkstra Plastics wil vooral ook aan de jonge generatie laten zien dat zij een voor hen aantrekkelijke, vooruitstrevende onderneming is die geeft om de toekomst van de planeet en waar het fijn is om voor te werken.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: