Kennisplatform voor Oost Nederland

Directeur Martin Kemper: ‘Differentiatie kracht van Palazzo’

Geplaatst op 19 december 2023

“Na 21 jaar staan we er goed op”. Algemeen directeur Martin Kemper van Palazzo, bureau voor architectuur, engineering en bouwmanagement, zegt het zonder een spoortje arrogantie. Want hij is Twentenaar. En dus nuchter en bescheiden. Het succes van zijn in 2002 opgerichte bedrijf is niet enkel zijn verdienste, maar dat van alle 40 medewerkers, benadrukt Kemper. En vooral ook van de koers van Palazzo. “Wij kiezen bewust voor differentiatie in onze projecten.” 

Als het gaat om logistieke projecten is Palazzo het grootste architectenbureau van Nederland. Een distributiecentrum van 200.000 vierkante meter groot, de mensen van Palazzo draaien er hun hand niet voor om. Maar algemeen directeur Martin Kemper benadrukt graag dat Palazzo veel meer doet dan die aansprekende logistieke projecten. Het in Holten, Duiven en Driebergen gevestigde bedrijf ontwikkelt evenzeer grote projecten in woningbouw, bedrijfshuisvesting, sport en leisure of in de zorgsector. En dan niet enkel nieuwbouw, maar ook renovatie en transformatie.

“Wij zijn niet gaan specialiseren, maar kiezen heel bewust voor spreiding en diversiteit van onze activiteiten. Als we al een toverwoord hebben voor ons succes, dan is dat diversiteit. En dan doel ik niet alleen op de diversiteit van onze projecten. Diversiteit en spreiding zit voor ons ook in de drie vestigingen, van waaruit we het hele land kunnen bedienen, we zijn actief van Limburg tot Groningen en Zeeland. Daarbij doen dat we niet enkel architectuur, maar ook engineering en bouwmanagement. En we hebben heel uiteenlopende opdrachtgevers, van bouwers, projectontwikkelaars, woningcorporaties tot eindgebruikers.”

Combinatie

Ook de combinatie van logistiek en woningbouw kan heel interessant zijn, denkt Kemper. “Met name in het zuiden van het land. De lijn van Rotterdam naar Venlo is eigenlijk de logistieke hotspotlijn van Nederland. Die regio bedienen we vanuit ons kantoor in Duiven, voor logistieke, maar ook eventuele bijbehorende woningbouwprojecten. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan in Tholen in Zeeland. Eerst een groot distributiecentrum van 100.000 vierkante meter en vervolgens moesten daar zeventig woningen worden bijgebouwd, want in het distributiecentrum komen veel nieuwe mensen werken.”

Risicospreiding

Spreiding van activiteiten betekent simpelweg ook risicospreiding, zegt Martin Kemper.
“Wij zijn groot in logistiek, daar hebben we de afgelopen jaren mooie projecten in gedaan en dat zal echt wel doorlopen. Maar we zijn altijd ook actief geweest in andere sectoren. Het is eigenlijk net als op de beurs; spreiden, spreiden, spreiden. Je kan je specialiseren in één tak van sport, er zijn bureaus die daarvoor kiezen, maar als het daarin dan minder goed gaat, ben je heel kwetsbaar.”

Kemper lacht: “Ik heb nooit economie of handelskennis of commerciële vaardigheden gehad op school. Ik gebruik mijn eigen boerenverstand, en dat werkt blijkbaar goed.”

Woningbouw

Palazzo is betrokken bij diverse woningbouwprojecten door het hele land, in totaal goed voor circa 1500 woningen. Het betreft onder meer projecten in Hengelo (O), Doesburg, Winterswijk, Roermond, Doetinchem en Goor. Martin Kemper verwacht in 2024 nog meer te gaan doen in woningbouw.
“Ik denk dat er het komende jaar een verschuiving van onze activiteiten plaats gaat vinden van de grote distributiecentra naar de woningbouw. En dat is ook heel gezond. De distributiesector was hot de afgelopen jaren en dat is niet ineens over, maar ik verwacht op termijn wel dat dat wat minder wordt. De woningbouw daarentegen zal de komende jaren alleen maar door moeten gaan. Dus het is voor ons een goede move om daar vol op in te zetten.”

Padelbanen

Daarnaast is Palazzo als gezegd ook actief in veel andere sectoren. Martin Kemper noemt bijvoorbeeld een aantal sportprojecten in het oosten van het land. Onder meer padelbanen in Deventer en Zutphen. Padel is een nieuwe trend op sportgebied, een mix tussen tennis en squash.
“Voor ons is de sport en leisure een wat nieuwe tak van sport, om het zo te zeggen. Maar een heel interessante. Padel is enorm in opkomst, in Zutphen bouwen we een groot centrum met tien banen. In Deventer, naast ijsbaan De Scheg, wordt het uitgebreider, met ook een klim- en bolderhal, een trampolinepark en een kinderspeelparadijs. Daar beginnen we in 2024 mee. Verder ontwikkelen we sportprojecten in Emmen en Nijmegen.”

Zorg

Voor diverse zorgpartijen in Oost-Nederland ontwikkelt Palazzo wooneenheden of kleinschalige zorgcomplexen. Onder meer in Wehl, Holten, Lochem en Rijssen. Datzelfde geldt voor retailprojecten. Kemper doelt dan met name op grotere winkelruimtes, zoals die te vinden zijn op het grote bedrijventerrein Centerpoort-Zuid in Duiven waar ook Palazzo is gevestigd.

“Hier zitten veel grote retailers. Natuurlijk de Ikea, maar ook de Media Markt en woonwinkels. Dat is meer de sector waarop wij ons richten. Niet zozeer de kleine winkel in de stad, maar grote verkopers. Een (retail)winkel van 5.000 vierkante meter is voor ons niet veel anders dan een logistiek centrum, die projecten kunnen wij heel goed aan.”

Afwisseling

Bij Palazzo werken circa 40 mensen, waaronder zeven architecten, verdeeld over de drie vestigingen. Op ieder kantoor worden alle diverse projecten opgepakt.
“Het is niet dat de ene vestiging zich bezighoudt met logistiek en de andere met woningbouw, we doen overal alles. Dus ook wat dat betreft weer diversiteit. Dat houdt het juist ook leuk voor onze mensen. Niet alleen voor onze architecten, maar ook voor de engineers en alle andere medewerkers. Afwisselend en leerzaam. Ik wil liever niet dat een van onze architecten alleen maar distributiecentra doet. Wij zijn als bedrijf veelzijdig, zo zijn onze mensen ook.”

Collega’s

Martin Kemper noemt zijn mensen overigens bij voorkeur collega’s. “Ik zeg nooit dat ik hun baas ben. We zijn collega’s van elkaar, met z’n allen werken we aan dit mooie bedrijf. En wat ook heel mooi is, met name de eerste tien jaar van Palazzo moesten we er nog enorm aan trekken om projecten binnen te krijgen. Maar de laatste tijd gaat dat steeds meer vanzelf. Opdrachtgevers weten ons te vinden. Niet alleen mij, maar ook mijn collega’s. Dat is supermooi om te zien. Er is best veel gaande in de architectenwereld. Het is niet makkelijk, her en der wordt er gesaneerd. Maar Palazzo is heel stabiel, saneren is absoluut niet aan de orde. Wij staan er goed op.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: