Kennisplatform voor Oost Nederland

DiTech; machinefabriek met kwaliteitsstempel

Geplaatst op 22 juni 2017
DiTech; machinefabriek met kwaliteitsstempel

Dat het leveren van kwaliteit voorop staat is bij DiTech Machinefabriek geen loze uitspraak. Al kort na het opstarten kreeg DiTech van Lloyds Nederland zijn ISO-certificaat voor het kwaliteitsborgingssysteem en overstempelbevoegdheid. Daarmee is altijd te herleiden uit welke materialen een product is samengesteld. Met die inzet op kwaliteit en betrouwbaarheid weet het Zevenaarse bedrijf zich te onderscheiden

Dankzij het uitgebreide machinepark en vakkundig personeel kan DiTech alle veelvoorkomende verspanende technieken en plaat- en constructiewerk in eigen beheer uitvoeren, zowel voor enkelstuks als voor seriematige producten.
Binnen het bedrijf is een aparte ruimte waar producten nog eens wordt gecontroleerd op kwaliteit, afwerking en maatvoering. De uitgangscontrole is er voor alle onderdelen die de deur uitgaan. Waar nodig krijgen ze dan nog een nabehandeling.

Als aan het eind van de middag de medewerkers zich opmaken om naar huis te gaan betekent dit niet dat de productie bij DiTech stilvalt. Met de inzet van een robotbeladingssysteem, dat is geïnstalleerd op de 5-assige freesmachine, kan de productie van een serie onderdelen buiten werktijd gewoon doorgaan.

Onder één dak
De recente uitbreiding van het geavanceerde machinepark maakt het mogelijk nog flexibeler in te spelen op de wensen van opdrachtgevers. Frezen, draaien, lassen, plaat- en constructiewerk gebeurt allemaal in eigen huis. “Voor opdrachtgevers is het aantrekkelijk dat we alle disciplines onder één dak kunnen bieden”, licht directeur Graham Jansen toe tijdens bij een rondgang door de werkplaats.

Er wordt een beroep op DiTech gedaan voor enkelvoudige onderdelen, subassemblage maar ook complete turn-key projecten, waar ze alle beschikbare disciplines en vaardigheden kunnen combineren. Een recente grote klus was een turn key-project voor een klant in de hoogspanningssector. “De uitbreiding van de capaciteit hebben we vanaf de engineering tot de installatie compleet verzorgd. Het ging om drie torens van 16,5 meter hoog, inclusief de pneumatische aansturing van de complete installatie.” Ook worden producten vervaardigd voor de voedingsindustrie, olie- en gasbedrijven en de medische sector. Die spreiding zorgde er mede voor dat DiTech nooit last heeft gehad van een teruglopende economie.

Uiterst nauwkeurig
Een breed scala aan materialen heeft het bedrijf op voorraad, wat er mede voor zorgt dat flexibel op opdrachten kan worden ingesprongen. Dat kan gaan om onderdelen die uiterst nauwkeurig moeten zijn tot delen van machines die zwaar belast kunnen worden. Voor diverse toepassingen zijn speciale metalen nodig, die tegen hoge temperaturen of hoge druk kunnen of bijvoorbeeld chemisch bestendig zijn. Ook worden diverse kunststoffen verwerkt.

De wortels van DiTech liggen in Didam, waar Graham Jansen en Frank Wezendonk in 2001 de kans grepen om de vleugels uit te slaan. DiTech groeide zes jaar later uit het jasje en verhuisde van Didam naar de huidige locatie aan de Marconistraat in Zevenaar. Daar werken inmiddels dertig mensen voor een stabiele klantenkring. “De meeste klanten zijn al vanaf dag 1 bij ons. Dat ze dat vertrouwen in ons blijven houden is ons grootste compliment,” zegt technisch directeur Frank Wezendonk.

Gestage groei
Zo’n driekwart van de opdrachtgevers zijn vaste klanten, vult Jansen aan. “We groeien gestaag. Door verhuizing van een bedrijf naar het buitenland of opheffing van een bedrijf raak je er soms een kwijt. We maakten bijvoorbeeld onderdelen voor BAT, maar die sloot de fabriek in Zevenaar.” De sigarettenfabriek verplaatste in 2008 de productie naar andere landen.

Het bedrijf ziet mogelijkheden om door te groeien door te blijven investeren in de medewerkers, in te zetten op innovatie (zoals smart industry 4.0) en door samenwerking met opdrachtgevers, schetst Jansen. “Maar het moet beheersbaar blijven. We beschikken nu over een goed team van medewerkers.” Een goede mix van jonge en meer ervaren mensen, vult Wezendonk aan. “Dit is een hele goede groep. Dat ze DiTech-minded zijn merk je ook aan het geringe verloop.”

Voor technische bedrijven is het nog steeds lastig om goede vakmensen te vinden, al lijkt daar wel een kentering in te zitten. “Een paar jaar terug kwam er heel weinig van de opleidingen, nu zijn er weer meer leerlingen die kiezen voor metaal en werktuigbouwkunde. We hebben hier altijd stagiaires, van het Graafschap College, de Anton Tijdinkschool en soms van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Daar zitten af en toe pareltjes tussen, die we er graag voor de toekomst bij zouden willen hebben.”

Controle
Veel van het werk dat door DiTech wordt gemaakt gaat naar OEM-bedrijven. “De afgelopen jaren hebben die bedrijven de focus verlegd van productie naar assemblage en levering van machines. Wij maken en leveren onderdelen en subassemblages, inclusief alle controles. Wij zijn daarvoor gecertificeerd en kunnen zelf alle testen en controles doen. Wat wij leveren kan de klant daarom direct inbouwen.”

Een goede samenwerking met de klant is daarbij van grote waarde, onderstrepen Jansen en Wezendonk. “Het is goed om te weten wat je van elkaar mag verwachten. In feite zijn wij een verlengstuk van de klant. We denken mee, houden ons aan de afspraken en zorgen dat we op tijd leveren. Dat we kwalitatief goed werk leveren staat uiteraard buiten kijf.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: