Kennisplatform voor Oost Nederland

Dochter neem stokje over van vader bij Olde Hanter Bouwconstructies

Geplaatst op 19 augustus 2020

Het is zijn levenswerk: Olde Hanter Bouwconstructies. Exact 25 jaar geleden van de grond af opgebouwd. Nu vindt Jos Olde Hanter het welletjes als directeur-eigenaar. Hij draagt het stokje over aan zijn dochter Lisa op een moment dat de zaken goed gaan. Ook in deze barre tijden van Corona, maar het familiebedrijf uit Enschede heeft wel vaker voor hete vuren gestaan.

De kredietcrisis in 2009. De huidige stikstofproblematiek en dan als uitsmijter de onzekere Corona-periode. Olde Hanter Bouwconstructies heeft de nodige stormen doorstaan en is daar altijd goed uitgekomen. En ook nu gaat het ingenieursbureau het zeker redden, zegt Lisa Olde Hanter dapper. Sterker nog: het bedrijf draait tot dusver een dubbele omzet ten opzichte van vorig jaar en de orderportefeuille is nog maandenlang volgeboekt. Lisa durft het zelfs aan om een medewerker na een jaarcontract voor vast aan te nemen. “Angst moet niet bij ons regeren. We zijn juist optimistisch over onze toekomst. We hebben een groot netwerk opgebouwd bij kleine en grote bouwbedrijven door het hele land, ondanks dat we een relatief klein bureau zijn”, aldus Lisa.

Innovator

De 26-jarige dochter treedt in de illustere voetsporen van haar ondernemende vader die in de bouw bekend staat als innovatief, een ondernemer die meer deed dan alleen het verstrekken van nuttige constructie-adviezen en ontwerpen. Jos bedacht zelf -en wordt vaak gevraagd voor- constructieve oplossingen die het bouwproces versnelden, vergemakkelijkten en verbeterden (zie kader). Dat DNA zet hij voort in het bedrijf. “Mijn vader blijft zich creatief inzetten voor het bureau.”

Doorgroeien

Jos glimt van genoegen. Hij is uiteraard tevreden dat het bedrijf in de familie blijft. Sinds april vorig jaar is Lisa in het bedrijf terechtgekomen als operationeel manager. Vader en dochter hebben een duidelijke bedrijfsstrategie bedacht voor de toekomst. In 2022 worden de aandelen definitief overgedragen aan Lisa. “Het bedrijf heeft de potentie om door te groeien naar circa zestien medewerkers. Wij zijn op zoek naar een goede technisch directeur die Lisa kan aanvullen. We willen een ingenieursbureau blijven met toegevoegde waarde en zowel op esthetisch als technisch vlak goede en logische civiele en bouwkundige constructies bedenken.”

Flexibel opereren

Lisa zet zoveel mogelijk de koers van haar vader voort. De kerntaak van Olde Hanter Bouwconstructies blijft het verzorgen van constructie-adviezen en ontwerpen op het gebied van beton-, hout- en staalconstructies in de woningbouw, utiliteitsbouw en civiele techniek (grond-, weg -en waterbouw). Die combinatie van civiele techniek en bouwkunde houdt het werk boeiend, zo zeggen dochter en vader. Het bureau wil zoveel mogelijk technische vraagstukken aanpakken, variërend van hoofd- en detailberekeningen of productietekeningen. “De kunst is om als ingenieursbureau zo flexibel mogelijk te opereren om projectvertragingen te elimineren”, vertelt Jos.

Lisa keek in de keuken bij bij relaties van Olde Hanter Bouwconstructies: aannemers, grote ingenieursbureaus en constructeurs. Begeleidde jonge ingenieurs bij een arbeidsbemiddelaar en was management trainee bij Ubbink, een leverancier van bouwproducten uit de Achterhoek. “Ik vond ook de technische kant van de bouw interessant. Na mijn vorige betrekkingen ben ik bij Olde Hanter Bouwconstructies als operationeel manager begonnen en kreeg toen elke vrijdag les in bouwkunde van een collega.”

Leidinggevende capaciteiten heeft ze dus al. Ze is niet bevreesd voor de verantwoordelijkheid. “Ik ben goed voorbereid. Ik zal -naast het projectmanagement en acquisitie- ook veel aandacht hebben voor ons personeelsbeleid en contractvorming. Zeker als we als organisatie gaan groeien zijn dergelijke zaken belangrijk.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: