Kennisplatform voor Oost Nederland

Van Dorp: familiebedrijf met sterke normen en waarden

Geplaatst op 9 augustus 2016
Van Dorp Installaties

Van Dorp is een landelijk opererend familiebedrijf met dertien zelfstandig werkende vestigingen in heel Nederland en in totaal ruim 900 medewerkers. In Oost-Nederland vinden we Van Dorp in Deventer, Zevenaar en Hengelo, met in totaal 225 medewerkers. Daarmee is het bedrijf sterk aanwezig in de regio; we zien de gele busjes hier dan ook dagelijks rijden. Ook staan er grote aansprekende project en in de regio op naam van Van Dorp, waaronder de duurzame en innovatieve installaties van De Scheg en Auping in Deventer.

Van Dorp is een belangrijke speler in de installatiebranche en biedt een totaalpakket aan technische diensten. De deskundige en betrokken medewerkers van het bedrijf kunnen alle techniek in gebouwen zelfstandig ontwerpen, realiseren en beheren. Duurzaamheid en besparing op natuurlijke bronnen gelden daarbij als leidraad, gebruikmakend van geavanceerde apparatuur en eigen innovaties.

Urban windturbines
We spreken met de vestigingsdirecteuren Jan Wilms (Deventer) en Gert Jan Mooi (Hengelo) in het fraaie moderne pand aan de Maagdenburgstraat in Deventer, zichtbaar vanaf de A1 en herkenbaar aan de twee opvallende gele urban windturbines op het dak. ‘We zijn een familiebedrijf dat continuïteit belangrijker vindt dan winstmaximalisatie. Wij zijn betrokken en verantwoordelijk en werken vanuit de rentmeesterschapfilosofie. We zoeken altijd naar duurzame oplossingen. Dan moet je zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven. Vandaar onze urban turbines, zonnepanelen en andere duurzame oplossingen in ons eigen pand’, legt Wilms uit.

Laag verzuim
Hoewel Wilms en Mooi niet letterlijk deel uitmaken van de familie Van Dorp, voelt het voor hen wel zo. Evenals voor de ruim 900 medewerkers. ‘We hebben een laag ziekteverzuim en weinig verloop. In ons personeelsbeleid staan vertrouwen en veiligheid voorop. We hebben aandacht voor elkaar, ook privé. Zoals je het van een familiebedrijf mag verwachten’, benadrukt Wilms.

Sinds 1984
Aan de wieg van het familiebedrijf staat de nu 57-jarige Henk Willem van Dorp. Hij trad in 1984 als bedrijfsleider in dienst bij Hoek Installaties in Zoetermeer, zag hoe het beter kon en nam het bedrijf al na een jaar over. Vanaf het begin hanteert hij de visie dat je een lange termijn relatie met je klanten opbouwt, doet wat je belooft, problemen oplost, betrokken bent, verantwoordelijkheid neemt en goed met je mensen omgaat.

Overnames
Met zijn missie en werkwijze bereikte Van Dorp een gestage groei, die in 1995 in een stroomversnelling kwam na de eerste en grootste overname: Salland Koster in Deventer. Dat pakte goed uit, waarna meerdere overnames in het hele land volgden, onder meer in Zevenaar (2004) en Hengelo (2011). Henk Willem van Dorp staat nog steeds aan het roer van het familiebedrijf en de tweede generatie klopt inmiddels aan de deur. Maar daar merken de klanten in Oost- Nederland niet zoveel van, gezien de grote zelfstandigheid van – en de korte lijnen bij – de drie oostelijke vestigingen.

Zwembaden
Elke vestiging biedt een totaalpakket aan installatiediensten maar heeft ook één of meer specialismen waarmee ze landelijk actief zijn. Zo is Deventer gespecialiseerd in brandbeveiliging, zwembaden en meet- en regeltechniek. ‘We kunnen hier complete schakelkasten bouwen, inclusief ICT’, noemt Wilms als voorbeeld. Zijn vestiging bedient grote en kleine klanten in de regio: of het nu om een woningbouwcorporaties met 5000 woningen gaat of de bakker om de hoek. De vestiging Zevenaar is gespecialiseerd in railinfrastructuur en beveiliging; Hengelo in renovatieprojecten en beheer & onderhoud.

Opleidingscentrum
Maar bovenal geldt dat elke vestiging regionaal aanwezig is en de taal van de regio spreekt. Dat uit zich in tal van projecten op het gebied van innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘We nemen onze rol in de samenleving serieus’, vindt Wilms. ‘Niet alleen als het om duurzame oplossingen gaat maar bijvoorbeeld ook het werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Verder hebben we een eigen opleidingscentrum in Amersfoort: de Van Dorp Academie. Daar zitten zo’n 100 studenten op’, noemt Wilms. ‘En hier in de regio werken we mee aan BBL- en BOL-opleidingen, snuffelstages, open dagen, de week van de techniek, noem maar op.’
‘In Hengelo zijn we medeoprichter van de Stichting Energie Efficiency’, vult Mooi aan. ‘Samen met Saxion Hogeschool en collega-bedrijven zoeken we naar duurzaamheid en efficiency in productieprocessen en installaties met behulp van big data en onderzoek door studenten.’

Phase Changing Material
Uit alles blijkt dat Van Dorp weliswaar een familiebedrijf met respect voor traditionele normen en waarden is maar tegelijkertijd ook innovatief en zakelijk. Wilms wijst op een door Van Dorp doorontwikkelde innovatie die de komende jaren wel eens hoge ogen zou kunnen gooien: ‘PCM, oftewel Phase Changing Material. Dit is een materiaal dat overdag warmte kan opvangen en opslaan en deze ’s avonds en ’s nachts weer aan de omgeving kan afgeven. We hebben dit materiaal verwerkt in plafondpanelen en dat blijkt zeer goed te werken. Er zijn veel meer toepassingen denkbaar, denk aan koeling van serverruimtes zonder gebruik van koelmachines.’

Internet of Things
‘De technologie wordt steeds slimmer’, besluit Mooi. ‘Intelligente verlichting met sensoren, de inzet van big data, internet of things, beheer op afstand: al dit soort toepassingen zijn van invloed op de inrichting van het productieproces, van de winkel of het kantoor. Wij springen daarop in door onze klanten tijdig te adviseren en kunnen zodoende bijdragen aan een gezonder klimaat voor de gebruikers, met als resultaat minder uitval door ziekte en zelfs een lagere kostprijs van het eindproduct. Op deze manier verplaatsen wij ons in onze klanten en zoeken het gezamenlijk belang. Dat kunnen wij, omdat wij voortdurend investeren in ICT-kennis binnen ons bedrijf. En hoe mooi is het dan als je ziet dat jouw advies uiteindelijk leidt tot een enorme besparing bij je klant of een verbeterd klimaat. Dat zorgt ervoor dat wij trots kunnen zijn op wat we doen. En dat zijn we elke dag.’

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: