Kennisplatform voor Oost Nederland

Drie meesterlijke autodidacten exposeren in Wierden

Geplaatst op 8 mei 2017
Drie meesterlijke autodidacten exposeren in Wierden

De zomerexpositie bij Tolg’Art bestaat uit intrigerend werk van drie kunstenaars die zichzelf tot een meesterlijk niveau wisten te brengen. Zaterdagmiddag 13 mei is de opening om 14.00 uur. De kunstenaars zijn daarbij aanwezig.

Martin Sijbesma (Hartwerd, 1968) is een geboren en getogen Fries. Hij werd huisschilder, maar hij ontwikkelde zich tot een kunstschilder met een eigen handschrift. Sijbesma schildert verfijnde en realistische stillevens, oude gebouwen en klassieke auto’s in verlangen opwekkende landschappen. Hij schept een relatie tussen het traditionele realisme en de tijd van nu. Sfeervolle, warme schilderijen; verstild door kleur en compositie. Onvermoede combinaties van rust, warmte, romantiek en nostalgie.

Jan van der Meulen (Burgum, 1935) ging op 14-jarige leeftijd werken bij een grafisch bedrijf in Leeuwarden als steendrukker en lithograaf. Van 1951 tot 1955 bezoekt hij de Grafische School in Zwolle en volgt te­gelijkertijd de Academie Vredeman de Vries. Je zou zeggen: de basis voor het kunstenaarschap. Toch noemt hij zich liever autodidact. Hij schepte een omvangrijk oeuvre: litho’s, staal-, steendrukken en schilderijen. De laatste jaren legt hij zich toe op het schilderen van vooral vrij, expressief abstract werk. Hij experimenteert, spat en druppelt met acrylverf lyrische werken en apocalyptische landschappen.

Gerrit van Lieshout (Helmond, 1945) is de derde autodidact. Hij is een beeldhouwer die mensfiguren maakt van klei. Van Lieshout exposeert al lange tijd in verschillende galerieën. Het ongerijmde in de literatuur en de beeldende kunst bracht hem tot een eigen stijl op basis van het surrealisme. Een enkel beeld van brons, maar vaker van steengoedklei in gebroken wit, niet geglazuurd en soms gelakt. Humor en erotiek, af en toe ook schokkend.

De zomerexpositie is te zien tot en met 17 juni bij Tolg´Art aan de Tolgaarde in Wierden.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: