Dust Solutions: Gezonde lucht op elke werkplek

19 maart 2020 Economie

Dust Solutions in Zwolle is specialist in dynamische stofafzuiging en filtratie. Het bedrijf is exclusief importeur, distributeur en installateur van Dustcontrol en Plymoth. En van reinigingsmachines voor industriële toepassingen. Dat is zo breed als het klinkt, zegt eigenaar Ritch van Corbach. Kort en bondig zou hij zeggen dat zijn bedrijf “oplossingen biedt in het elimineren van gezondheidsgevaarlijke stoffen”.

Als Van Corbach beeldend wil uitleggen wat Dust Solutions doet, begint hij wel eens bij de oertijd. Toen mensen nog in holen sliepen en er qua gezondheidsgevaarlijke stoffen niets aan de hand was. En dat dat zo bleef toen er houten hutjes kwamen en er gezaagd werd. “Ons lichaam heeft natuurlijke filters die daartegen kunnen.” Tót de slijptol kwam en men stenen huizen ging bouwen. Daar was het fijnstof en daartegen heeft het lichaam géén filter.

“We kunnen er niet omheen”, zegt hij, “overal waar geproduceerd wordt, kan stof of damp zijn. Bij de multinationals in de voedingsindustrie, de farmacie of het metaal. Maar ook bij het MKB, bij de garagebedrijven, timmerwerkplaatsen of constructiebouwers.” Noem een bedrijfstak en hij heeft een passend filter, zegt Van Corbach.

Buiten standaardoplossing om

Al zeker twintig jaar is hij actief in de stofafzuiging, sinds 2016 met zijn eigen bedrijf Dust Solutions. Van Corbach weet dus wat er technisch allemaal mogelijk is en kan het dan ook oprecht jammer vinden als hij ziet dat bedrijven installaties gebruiken die onder gedimensioneerd zijn. “Het gaat om de gezondheid van de mensen die hele dagen in een omgeving werken waar ongezonde stoffen of dampen vrijkomen. Een standaard afzuiginstallatie is dan lang niet altijd voldoende uitgerust.” Daarom denkt hij verder dan standaard. “Wij leveren een totaalpakket. Geen deeloplossing, maar matwerk. De klant heeft een stofprobleem en wij hebben de kennis en expertise om de oplossing af te stemmen op zijn behoefte, zodat hij altijd het beste krijgt.”

Bij Dust Solutions doen ze dat goeddeels zelf – van de enginering, levering en montage van de afzuiginstallaties tot en met service en onderhoud. Ze zijn met zeven man, allemaal technisch onderlegd. Alleen voor de grotere klussen hebben ze vaste montagebedrijven. Het liefst gaat Van Corbach ook af en toe zelf nog op pad. Zijn ogen gaan erbij glimmen. “Dan kom je in al die fabrieken en dan zie je ook pas wat voor enorm productieland we eigenlijk zijn. Geweldig! En overal hebben ze een ander stof- of dampprobleem. Soms verbazen wíj ons daar zelfs nog wel eens over – dat we denken: oh, hier dus óók, en dan gaan we graag de uitdaging aan.”

Meedenkend en vooruitstrevend

Naast gezondheid, zijn ook energiebesparing en duurzaamheid thema’s waar Dust Solutions graag over meedenkt. “Heb je een hele grote ruimte vol stof of damp, dan moet je daar de lucht opzuigen, filteren en weer terugbrengen. Graag zonder warmteverlies – je wilt immers zo energiezuinig mogelijk fabriceren. Wij hebben luchtbehandelingskasten die dat mogelijk maken.” Gaat het over duurzaamheid, dan noemt hij een katalysator als voorbeeld. “Die wordt nu vaak vies weggegooid, maar is met onze reinigingsmachine in twintig minuten te reinigen, na te spoelen en te drogen.”

Over innovatief gesproken.