Kennisplatform voor Oost Nederland

Economische groei Oost-Nederland hoger dan landelijk

Geplaatst op 19 april 2017
smart bending factory

De sterk in Gelderland en Overijssel gewortelde maakindustrie staat er goed voor en kan ook op lange termijn een groeimotor blijven. Om het innovatief vermogen van de smart industry in de regio op een hoger niveau te krijgen, dienen ondernemers slimmer onderwijs en betere samenwerking binnen en buiten de regio meer prioriteit te geven.

Dit is de belangrijkste conclusie van de nieuwe regiovisie Oost-Nederland van ING Economisch Bureau. Dit rapport wordt vandaag uitgereikt aan FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink tijdens de IndustrieTOP Smart Innovation 2017 in Varsseveld.

Ook weer banengroei in industrie
De economie in zowel Gelderland als Overijssel groeit in 2017 met 2,4%. Dit is iets hoger dan de landelijke groei. De economie van Noord-Overijssel groeit het sterkst (2,8%). De ontwikkeling in Twente en Achterhoek blijft iets achter vanwege de hier matig vertegenwoordigde, maar sterk groeiende zakelijke dienstverlening. Rivierenland is over de afgelopen twintig jaar de sterkste groeier. In alle regio’s in beide provincies stijgt het aantal inwoners weer en is de krimp in werkgelegenheid voorbij. De banengroei verdubbelde in 2016 naar 14.000. In de hightech industrie kwamen er bijna 1.000 banen bij.

Dalende werkloosheid en krappere arbeidsmarkt
De daling van de werkloosheid zet in 2017 sterk door. In Overijssel is de verwachte werkloosheid met gemiddeld 5,2% iets hoger dan in Gelderland (4,7%). De regionale percentages variëren van circa 4% in Rivierenland tot 6% in Twente. De spanning op de arbeidsmarkt in Oost-Nederland neemt door de sterke groei in vacatures langzamerhand toe. Vooral in diverse technische beroepen is de arbeidsmarkt al krap.

Noord-Brabant “first”, Oost-Nederland “second”?
Om adequaat in te spelen op de snelle ontwikkelingen binnen de maakindustrie dienen de achterstanden op het gebied van competenties en flexibiliteit van de beroepsbevolking en de bedrijvendynamiek te worden goedgemaakt. De regio Eindhoven heeft de sterkste concentratie van kennisintensieve maakindustrie in Nederland. Industriële ondernemers in Oost-Nederland vinden echter dat hun regio als overloopgebied prima in staat is te profiteren van de toenemende congestie op de Brabantse arbeids- en woningmarkt.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: