Kennisplatform voor Oost Nederland

Een groene buurt? Groene Lopers laten zien hoe je dat aanpakt

Geplaatst op 21 juli 2023
Een groene buurt? Groene Lopers laten zien hoe je dat aanpakt

Onlangs organiseerde Groene Loper Enschede de jaarlijkse fietsexcursie van de Groene Lopers Overijssel. Deze keer maakte de fietsexcursie onderdeel uit van de Groene Karavaan. Deelnemers kregen een kijkje in de keuken van heel veel groene initiatieven in de stad Enschede en dat gaf ontzettend veel inspiratie aan medewerkers van gemeenten, Groene Lopers, studenten en allerlei andere geïnteresseerden uit heel Overijssel. Er gebeurt genoeg, niet alleen in Enschede, maar ook in gemeente Kampen, Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Hof van Twente, Almelo, Losser, Oldenzaal en Deventer.

Op de zonovergoten middag fietsten ongeveer 35 mensen met elkaar langs allerlei groene initiatieven van enthousiaste bewoners. De tocht voerde langs groene geveltuintjes, buurtmoestuinen, bloemenlinten en geadopteerde boomperken. Niet alleen initiatieven van bewoners, maar ook groene initiatieven van gemeente en woningcorporatie kwamen aan bod. We zagen hoe met de aanleg van wadi’s meteen ook de biodiversiteit verhoogd wordt en hoe de woningbouwcorporatie bij de renovatie van de woningen ook de buitenruimte een natuurlijke impuls geeft.

Hoe dan?

Het ‘hoe en waarom’ kwam ook aan bod. Angelien Hoppen, een van de trekkers van Groene Loper Enschede vertelt: ‘Er zit zoveel daadkracht en wil bij bewoners om de eigen woonomgeving samen te vergroenen! Op allerlei plekken wippen mensen tegels en creëren geveltuinen, buurttuinen of een bloemperk. De gemeente Enschede faciliteert hierin enorm met GroenBlauw Enschede. Tijdens de fietsexcursie deden bewoners die zelf aan een groenproject hebben gewerkt hun verhaal. Over hoe ze het hebben aangepakt, wat er mis ging en wat er goed gaat. Vol trots lieten ze de mooie resultaten zien. Niets is zo inspirerend als dat. We hopen zo nog meer mensen én gemeenten te inspireren ook aan de slag te gaan.’

Zelf ook aan de slag?

Dat kan! Naast de Groene Loper Enschede zijn er in de gemeente Kampen, Zwolle, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Hof van Twente, Almelo, Losser, Oldenzaal en Deventer ook Groene Lopers actief. Meer weten? Kijk op www.groeneloperoverijssel.nl. Ook in de andere gemeenten wordt er van alles gedaan om meer groen & biodiversiteit in het openbare straatbeeld te krijgen. Bijvoorbeeld door mee te doen met NK Tegelwippen. Vraag gerust naar de mogelijkheden in jouw gemeente.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: