Kennisplatform voor Oost Nederland

Een wereld zonder afvalwater: veel oplossingen komen uit de regio

Geplaatst op 14 juni 2023
Een wereld zonder afvalwater: veel oplossingen komen uit de regio

Een wereld zonder afvalwater. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Met de razendsnel toenemende waterschaarste in de wereld is dit een brandende vraag. Eén unieke oplossing komt uit Nederland. En om precies te zijn uit Overijssel.  Die oplossing zuivert dagelijks het afvalwater van tot 150 personen en het heeft de aaibaarheidsfactor van een knuffeldier. Ziedaar, het verhaal van de BluElephant van het Nederlandse bedrijf Jotem water solutions. Water Alliance (gevestigd op WaterCampus Leeuwarden) liet er een film over maken door het Friese bedrijf Bakkers Blik.

Het bedrijf kon het opmerkelijke product ontwikkelen dankzij een innovatiesubsidie van Waterschap Vechtstromen en de opmerkelijke ‘look and feel’ kwam tot stand dankzij een samenwerking met Robert van Opdorp. Inmiddels draait er een unit op de RWZI Almelo-De Sumpel van Waterschap Vechtstromen. Ook draaien 3 BluElephants in Palestijnse gebieden bij ziekenhuizen en gaat Hogeschool Saxion de BluElephant inzetten voor de zuivering van toiletwater.

In deze film vertelt Roy Rosink, Process design engineer bij Jotem water solutions, hoe het komt dat dit revolutionaire idee álles te danken heeft aan moeder natuur. Jaap Nonnekens, senior-adviseur waterketen Waterschap Vechtstromen, vertelt waarom zijn organisatie de ontwikkeling steunde.

De BluElephant draait inmiddels op diverse plekken ter wereld en werd ontwikkeld met ondersteuning van Jotem water solutionsRobert van Opdorp product designs, Waterschap VechtstromenWorld WaternetKoninklijke Landmacht en Hogeschool Saxion University of Applied Sciences. De film ‘The story of the BluElephant’ werd geproduceerd door Bakkers Blik videoproducties, in opdracht van Water Alliance.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: