EFRO-subsidie voor herbruikbare plantentray en piepschuim

26 maart 2020 Economie

Ruim 1,4 miljoen subsidie maakte het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) vrij voor twee projecten in Oost-Nederland, waar in totaal door zeven bedrijven en kennisinstellingen aan hergebruik wordt gewerkt.

Piepschuim
Het consortium van PUREPS uit Haaksbergen, Bouman Industries en Sekisui Plastics Europe uit Almelo en Universiteit Twente krijgen ruim 950.000 euro subsidie voor hun project waarbij piepschuim wordt gerecycled. De samenwerkende bedrijven bouwen en testen een verwerkingslijn waarbij een machine materiaal terugwint vanuit piepschuim. Dit gebeurt ter plaatse, waardoor het piepschuim niet eerst op transport hoeft: dat scheelt veel CO-2 uitstoot.

Plantentray
Het consortium van M-Plastics uit Almelo, Maku Products uit Beuningen (OV) en Vromans Kwekerijen uit Biest-Houtakker krijgen ruim 466.000 euro subsidie voor hun herbruikbare plantentray. Deze tray kan voor alle bomen en struiken gebruikt worden. De tray wordt gemaakt van gerecycleerd plastic en gaat vijftien jaar mee. De gebruikte trays worden weer ingezameld en hergebruikt, waardoor er negentig procent minder CO2-uitstoot gerealiseerd kan worden.

Beide projecten dragen dus bij aan CO2-reductie, reden voor de EFRO om de subsidies toe te kennen. De bedrijven en Universiteit werken daarmee samen aan de duurzame economie en investeren samen met Europa, het Rijk en de provincies Overijssel en Gelderland ruim 2,9 miljoen in Oost- Nederland.