Kennisplatform voor Oost Nederland

Ondernemers zijn zich bewust van hun rol op het gebied van duurzaamheid 

Geplaatst op 5 juli 2023
Elektrische voertuigen niet alleen duurzaam

Nederlandse ondernemers zijn zich steeds meer bewust van de rol die zij spelen in het verduurzamen van de wereld, om zo een onnodig snelle aantasting van het milieu en klimaat te kunnen voorkomen. Zo wordt onder meer ingezet op het verduurzamen van processen, bijvoorbeeld door de stromen met restafval te beperken. Ook de bewuste keuze voor de aankoop van bijvoorbeeld elektrische heftrucks is er een voorbeeld van. Datzelfde geldt voor het vervangen van bestaande leaseauto’s op benzine voor een elektrisch model. Welke stappen heeft jouw onderneming al gezet om een bijdrage te leveren aan een duurzamer Nederland? 

Elektrische voertuigen niet alleen duurzaam

De keuze voor bijvoorbeeld een elektrische heftruck of stapelaar is niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid interessant. Denk ook aan het feit dat ze de medewerker helpen bij de uitvoering van processen. In plaats van dozen stuk voor stuk te verplaatsen in een groot magazijn, doet men dit voortaan in één keer op een goed gevulde pallet. Daarbij maakt bijvoorbeeld een stapelaar dat de kans op letsel, zoals pijn aan de rug of nek, verkleind wordt. Er hoeft minder handmatig getild te worden met zo’n hulpmiddel. Lees hier meer informatie over elektrische stapelaars, om een beeld te krijgen van het voordeel wat zo’n stapelaar jouw organisatie kan bieden. 

Duurzaamheid kent verschillende vormen

Belangrijk bij het inzetten op duurzaamheid als organisatie is het besef, dat duurzaamheid verschillende vormen kent. Deze vormen zijn vastgelegd in de zeventien Sustainable Development Goals, afgekort tot SDG’s. Niet alleen Nederland draagt bij aan het behalen van deze doelen; dit doet men wereldwijd. Uiteindelijk doel van de zeventien SDG’s is het creëren van een betere wereld, met 2030 als belangrijkste punt op de horizon. Naast het verduurzamen van de industrie, het inzetten op innovatie en het verbeteren van de infrastructuur, ziet men ook het voorzien in goede banen en het bijdragen aan een duurzame economische groei als belangrijke doelen. 

Voor organisaties is het zodoende zaak om niet alleen in te zetten op de investering in elektrische voertuigen en bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand. Kijk ook eens kritisch naar de inkooptarieven waartegen onderdelen voor het productieproces worden ingekocht, elders in landen buiten Europa. Zijn deze tarieven eerlijk? Helpt het landen elders in de wereld armoede en honger tegen te gaan? Vaak valt ook hier nog het nodige te winnen voor organisaties. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: