Kennisplatform voor Oost Nederland

Enginia Event 2017: stap voor stap naar een digital factory

Geplaatst op 13 oktober 2017
Enginia Event 2017: stap voor stap naar een digital factory

Op 14 september jongstleden was het tijd voor de derde editie van het Enginia Event. Kasteel de Schaffelaar in Barneveld was het sfeervolle decor voor een hoogwaardig netwerkevenement voor de maakindustrie, met als thema ‘Van 3D engineering naar digitale productie’.

Drie streams
De keuze voor het thema was ingegeven door de stormachtige veranderingen in de maakindustrie. De engineering is al bijna volledig geautomatiseerd, de productie zal snel volgen. Toch lijkt de digitale fabriek voor veel industriële bedrijven in Nederland nog ver weg. Dit gegeven werd tijdens het event vertaald in drie gerichte streams voor de bezoekers. De stream ‘visie’ liet zien waarom de transitie naar digitale productie nodig is en hoe we vanuit engineering aansluiting kunnen vinden naar productie. De stream ‘proces’ belichtte hoe en met welke stappen we digitale productie kunnen bereiken. En de stream ‘toepassing’ ging in op de toepassingen die we daarvoor kunnen inzetten.

Presentaties
Tijdens het event verzorgden medewerkers van Enginia en gastsprekers korte presentaties over de toekomst. Waar staan we met Industrie 4.0 en waar gaat het naar toe in Industrie 5.0? Hoe beheren we al die digitale data en hoe werken we samen? Wat mogen we verwachten van concepten als Virtual Commissioning en The Digital Factory? Velen kwamen tot het inzicht dat het echt nodig is om mee te gaan in de transitie naar digitalisatie van zowel engineering als productie. Alleen wie nu handelt, kan blijven innoveren en groeien; een stelling die al in de dagopening werd benoemd door Ineke Dezentjé van het FME (ondernemersorganisatie voor de technologische industrie).

Stapje voor stapje
De aanwezigen waren het erover eens dat het gaat om complexe materie, waarbij het moeilijk is om te bepalen wat de beste manier is om eraan te beginnen. Met het oog daarop had Enginia-directeur Paul Hörchner een duidelijk advies: “Begin klein, stapje voor stapje. En loop je vast of wil je eens sparren, dan ga ik graag met je in gesprek om mee te denken over wat voor jou die eerste stap moet zijn.”

 

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: