Kennisplatform voor Oost Nederland

Enter New Babylon: Een mixed reality-installatie in Tetem

Geplaatst op 8 november 2023
ENTER NEW BABYLON: Een mixed reality-installatie in Tetem

ENTER NEW BABYLON is een theatrale en mixed reality-installatie die deelnemers uitdaagt om na te denken over welke toekomst er voor ons als mensheid in het verschiet ligt. De installatie combineert ‘spoken word’, technologie en theatrale elementen om de mysteries en mogelijkheden van New Babylon te onderzoeken. De tentoonstelling in Tetem bestaat uit twee verschillende ervaringen: “Echo’s van het vergeten” en “We willen onze dagen niet vullen met spijt”, die het publiek een hedendaagse reflectie op New Babylon bieden. 

New Babylon was een futuristische stad die de Nederlandse kunstenaar Constant Nieuwenhuys in de jaren 1960 voor ogen had. Het bestond uit schetsen, tekeningen, teksten, modellen en constructies die een wereld voorstelden waarin mensen vrij konden leven en werken zonder de beperkingen van kapitalisme en arbeid. ENTER NEW BABYLON, geïnitieerd door Kim van der Horst, stiefdochter van de kunstenaar en directeur van Fondation Constant, onderzoekt of jonge makers nog steeds kunnen dromen van een toekomst of dat de huidige uitdagingen onvermijdelijk zullen leiden tot de ineenstorting ervan. Scenograaf Guus van Geffen ontwierp de installatie, waarin bezoekers van de virtuele wereld acteurs worden voor de bezoeker die de ervaring net verlaat. Bezoekers kunnen ook een kleine tentoonstelling van originele foto’s uit de jaren zestig van Constants werk rond de installatie bekijken.

Als onderdeel van de tentoonstelling geeft Kim van der Horst een lezing “Constant en de zoektocht naar New Babylon ”op zondag 26 november van 15:00-16:30 uur in Tetem. Tijdens de lezing leidt ze deelnemers door het New Babylon project en legt ze uit hoe ENTER NEW BABYLON voortkomt uit Constants werk en ideeën als kunstenaar en zijn creatieve proces.

Enter New Babylon is een co-productie van Fondation Constant, Over het IJ Producties, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Poetry Circle Nowhere en Feikes Huis. Het project wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Letterenfonds, en het AFK. Deze herneming wordt ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds (Overijssel) en Tetem.

Lees meer over de tentoonstelling op: Enter New Babylon- Tetem. Tickets kunnen geboekt worden via: https://constant101.nl/enter-new-babylon/tickets

Combineer je bezoek met een smakelijke vegetarische lunch of een goede koffie met gebak in Tetem Café.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: