Kennisplatform voor Oost Nederland

Erfgoedcentrum Zutphen: ‘Monumenten trekken recordaantal bezoekers’

Geplaatst op 6 oktober 2023
Monumenten trekken recordaantal bezoekers

De monumenten van de gemeente Zutphen hebben dit jaar al een recordaantal bezoekers getrokken. Met meer dan 30.000 bezoekers zijn ze nu al, met nog drie maanden te gaan, het resultaat van vorig jaar voorbij. Eind 2022 stond de teller op 29.009. De grootste publiekstrekker is de Burgerzaal.

Het Erfgoedcentrum Zutphen van de gemeente Zutphen is in 2017 opgericht om de schatten van de stad nog beter toegankelijk te maken voor de stad. Deels gebeurt dat online; steeds grotere delen van de collecties van het archief, monumentenzorg, archeologie en het museum zijn online te raadplegen. Anderzijds gaat dat om de fysieke toegankelijkheid. In de afgelopen zijn al meerdere monumenten aangepast zodat er bezoekers kunnen worden ontvangen. Daarvoor werkt de gemeente samen met ’t Gilde Zutphen: inmiddels tientallen vrijwillige monumentengidsen ontvangen de bezoekers, leiden ze rond en beantwoorden hun vragen. Op dit moment gebeurt dat in de Burgerzaal, de Wijnhuistoren, de Berkelruïne en de Nieuwstadskerk. Volgend jaar komt daar de Bourgonjetoren bij.

Erfgoed beleven

Wethouder Sjoerd Wannet ziet graag dat zowel inwoners als toeristen de kans krijgen dit monumentale erfgoed te beleven. “Erfgoed is de identiteit van onze stad, de monumenten vertellen dat verhaal. Het grote voordeel van onze historische binnenstad is dat die zo goed bewaard is gebleven. Op elke hoek is de historische beleving aanwezig en het is dan ook geen wonder dat wij zo in trek zijn bij toeristen. We houden mensen langer in de stad als ze onze schatten ook echt kunnen beleven, door binnen te kijken, torens te beklimmen en de verhalen van de stad te horen in persoonlijke ontmoetingen met de gidsen. Juist die persoonlijke touch is heel bijzonder, want je merkt in hun verhalen hoe trots ze zijn op onze stad en hoe ze zich identificeren met de geschiedenis. Ze staan ook te popelen om bezoekers in de Bourgonjetoren te ontvangen. Dat zouden wij natuurlijk ook graag willen, maar die wordt eerst omgetoverd tot tentoonstellingsruimte. Daar komt ‘De Hanzeaat’ in, een interactieve presentatie over een belangrijke tijd uit de geschiedenis van de stad, namelijk de Hanzetijd. Zo blijven we ook na het Hanzejaar 2023 dit deel uit het verhaal van Zutphen vertellen.”

Gidsen gezocht

De monumentengidsen van ’t Gilde Zutphen zijn op zoek naar versterking. Voor vragen en aanmelden: monumentengids@gmail.com.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: