Kennisplatform voor Oost Nederland

ETHERMA: infraroodverwarming heeft de toekomst

Geplaatst op 25 oktober 2021
ETHERMA: infraroodverwarming heeft de toekomst

Elektrische verwarming werd in het verleden vooral toegepast voor probleemoplossingen en comfort. Denk aan het vorstvrij houden van leidingen of het verwarmen van de badkamervloer. Die tijden zijn inmiddels veranderd. Door de energietransitie is er een grote behoefte aan duurzame all-electric oplossingen, waarbij de inzet van infraroodverwarming als hoofdverwarming steeds meer belangstelling geniet. ETHERMA produceert deze en andere elektrische verwarmingsoplossingen en profileert zich als dé kennispartij voor partijen die deze producten willen toepassen.

De laatste jaren stijgt de populariteit van infraroodverwarming in rap tempo. De techniek laat zich uitstekend toepassen in woningen en met name vanuit projectontwikkelaars en bouwondernemingen is de interesse dan ook groot.

Bas Spekreijse, bij ETHERMA managing director voor de Benelux, kent de voordelen van infraroodverwarming als geen ander. “In de woningbouw adviseren we vaak infrarood plafondpanelen met een temperatuur van circa 120 graden Celsius. In een kleinere woning kunnen deze functioneren als hoofdverwarming en in een grotere woning als aanvullende verwarming. In beide gevallen zijn de voordelen ten opzichte van een alternatief zoals een warmtepomp groot.”

Betaalbare energietransitie

Volgens Spekreijse blijft een warmtepomp een prachtig product waarmee je een ruimte vrij efficiënt kunt verwarmen. Tegelijkertijd sluit hij de ogen niet voor enkele nadelen op het gebied van kosten, techniek, levensduur en onderhoud. “Op al deze punten is infraroodverwarming feitelijk beter. Infraroodpanelen verwarmen snel en doelgericht, zijn gemakkelijk te installeren, hebben een lage Total Cost of Ownership en koppelen een lange levensduur aan weinig onderhoud. Wel ligt het energieverbruik van een infraroodpaneel doorgaans wat hoger. Hierdoor is infraroodverwarming vooral een ideale keuze voor woningen die kleiner of goed geïsoleerd zijn. Denk aan een appartement of een kleinere eengezinswoning. Het totale energieverbruik blijft dan gering, waardoor een relatief lage investering in infraroodpanelen de energietransitie een stuk betaalbaarder maakt.”

Van woning tot bedrijfshal

In grotere huizen waar een warmtepomp fungeert als hoofdverwarming, zijn infraroodpanelen vooral interessant om minder gebruikte ruimtes te verwarmen. In veel woningen zijn dit onder meer de werkkamer, badkamer en slaapkamer. Ook in kantoren en bedrijfshallen zijn de panelen inzetbaar als aanvullende verwarming. In een kantoor verwarmen ze bijvoorbeeld individuele werkplekken en in een bedrijfshal alleen de plaatsen waar mensen aan het werk zijn. Dit is een stuk efficiënter dan het verwarmen van de hele ruimte. Volgens Spekreijse kunnen bedrijven hiervoor bovendien aanspraak maken op een financieel interessante energie-investeringsaftrek.

Betrouwbare kennispartner

De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen zorgt momenteel voor de nodige onduidelijkheid bij adviesbureaus, installateurs en bouwende partijen. Het volstaat immers niet meer om energetische keuzes te maken op basis van inzichten uit het verleden. ETHERMA treedt daarom veelvuldig op als kennispartner bij (nieuw)bouw- en transitietrajecten waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Spekreijse: “Wij hebben inmiddels veertig jaar aan kennis opgebouwd met betrekking tot elektrische verwarming. In nauwe samenspraak met opdrachtgevers zorgen wij er dan ook voor dat producten zoals infraroodverwarming op de juiste manier worden toegepast. Bedrijven die hierover meer willen weten, staan wij graag terzijde met maatwerkadvies.”

Branchevereniging IG Infrarood

Bas Spekreijse is tevens voorzitter van IG Infrarood, een branchevereniging die een centrale positie inneemt bij het verspreiden van kennis en publiciteit over infraroodverwarming. Meer informatie is te vinden op de website www.ig-infrarood.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: