Kennisplatform voor Oost Nederland

Falco voor een mooiere buitenwereld

Geplaatst op 20 juni 2017
Falco voor een mooiere buitenwereld

Falco is al ruim 65 jaar een vertrouwde naam als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte. Een vertrouwde keuze dus! Falco is sterk gespecialiseerd in het produceren van fietsenrekken, andere vormen van fietsparkeren, overkappingen en fietsbergingen in allerlei soorten en maten en in producten om het fietsen te stimuleren (fietsmarketing). Daarnaast vindt u bij Falco verkeersvoorzieningen als afzetpalen, parkeerbeugels en slagbomen. Zoekt u een producent in straat- en/of parkmeubilair, dan biedt Falco een uitgebreide keuze aan banken, stoelen, picknicktafels, afvalbakken, plantenbakken en groenbescherming.

Falco levert diverse soorten fietsparkeersystemen voor uiteenlopende situaties, zoals de oplossing voor compact fietsparkeren met etagerekken en verticaal parkeren. Met de FalcoLevel fietssystemen kan er veel ruimte bespaard worden of juist heel goed worden benut. Het nieuwe tweelaagse fietsparkeersysteem FalcoLevel Premium+ wordt binnenkort getoetst aan de norm FietsParKeur, een keurmerk van stichting FietsParKeur. De stichting FietsParkeur stelt kwaliteitseisen aan fietsparkeersystemen die zijn vastgelegd in een aantal normen. Falco heeft diverse fietsparkeersystemen in het assortiment waaraan het FietsParKeurmerk is verleend.

Naast het leveren van fietsenrekken is Falco ook specialist in fietsmarketing. Om het fietsen te stimuleren, is het belangrijk een fietsvriendelijke omgeving te creëren. De FalcoBlow fietspomp en de FalcoFiks 2.0 fietsreparatiezuil zijn Falco producten die voor extra service zorgen voor fietsende werknemers, inwoners of bezoekers.

De meeste producten ontwerpt, ontwikkelt en produceert Falco in haar eigen fabriek in het Overijsselse Vriezenveen. Dat maakt het mogelijk ook ‘op maat’ te produceren. Het bedrijfscomplex is circa 35.000 m2 groot en bevat moderne productie- en opslagvoorzieningen en twee kantoren. Jaarlijks komen er veel nieuwe producten bij dankzij de eigen productontwikkeling en de samenwerking met gerenommeerde industrieel ontwerpers.

Internationaal
Falco heeft drie buitenlandse vestigingen en wel in Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland. Tevens zijn Falco producten op exclusieve basis vertegenwoordigd in diverse Europese landen.

In het buitenland zorgt de groeiende rol van de fiets voor mooie kansen. In Groot-Brittannië heeft men bijvoorbeeld onder de naam Mini Holland een totaalaanpak om het fietsen te stimuleren, met name in de grote steden. Onderdeel van deze aanpak zijn zogenaamde cycle hubs; Falco fietsoverkappingen in combinatie met Falco fietsparkeersystemen. In Londen zijn acht van deze cycle hubs geplaatst en in Schotland worden uiteindelijk alle 346 stations van Abellio ScotRail (de Schotse NS) voorzien van cycle hubs.

Falco in Oost Nederland
Uiteraard is het leuk als Falco producten kunnen schitteren in internationale projecten, maar we zijn net zo trots op projecten die dichter bij huis worden opgeleverd.

Het Koningsplein in Enschede bijvoorbeeld heeft een geweldige uitstraling door op maat gemaakt straatmeubilair uit het assortiment van Falco en de serie kunstwerken waaraan Arne Quinze, een bekende kunstenaar, heeft bijgedragen.

In samenwerking met de gemeente Enschede heeft Falco 29 banken en zes poefen ontworpen en geproduceerd voor het Koningsplein, het verbindende plein tussen de binnenstad, het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Van Heekgarage. De gemeente Enschede heeft gekozen voor banken met en zonder rugleuning, vervaardigd uit staal en tropisch hardhout. Aan de onderkant van de banken zit een luik, waarin Atelier Lek de verlichting heeft aangebracht. Dit zorgt voor een bijzonder effect in het donker. De poefen die geplaatst zijn voor de hoofdingang van MST hebben een dubbele functie. Wachtende mensen kunnen hier even rusten en daarnaast doen de poefen dienst als inrijdbeveiliging voor het autovrije plein.

De producten die geplaatst zijn op het Koningsplein zijn op maat gemaakt naar wens van de gemeente Enschede.

Ook de banken in het stadscentrum van Hengelo zijn uniek. In opdracht van de gemeente Hengelo heeft Falco in nauwe samenwerking met ipv Delft vier bijzondere banken ontwikkeld en geplaatst in het centrum van Hengelo. De banken zijn geïnspireerd op de FalcoLinea serie uit het Falco assortiment en worden gekenmerkt door het multifunctionele karakter.

De wens van de gemeente Hengelo was om banken te plaatsen die meerdere functies hebben. Het winkelend publiek moet goed kunnen zitten en daarnaast moesten er planten geplaatst worden in geïntegreerde plantenbakken. De samenwerking heeft geleid tot vier unieke driedelige XXL-banken. Elke bank bestaat uit een lage bank, een bank met rugleuning en een bank met plantenbak. Voor de bekleding van de bank is gebruik gemaakt van FSC® gecertificeerd hardhouten bankplanken en de kopse zijdes van de banken zijn voorzien van een afdekplaat. Zowel het staalwerk en de invulpanelen zijn op kleur gebracht; de invulpanelen hebben een opvallende kleur oranje gekregen en voor het staalwerk is een zwartgrijze kleur gekozen.

Alle partijen zijn tevreden over het eindresultaat en de samenwerking. Gemeente Hengelo vond het een pluspunt dat Falco de productie van de banken in eigen beheer heeft; op deze manier kan er makkelijk geschakeld worden en is het mogelijk producten op maat te maken naar wens van de klant.

Klanten
De genoemde projecten zijn in opdracht van gemeentes uitgevoerd. De klanten van Falco zijn echter heel divers en bestaan onder andere ook uit bedrijven, scholen, zorginstellingen, bouwbedrijven en Verenigingen van Eigenaren. Zo is het terrein van activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop ingericht met diverse Falco producten, zoals: rvs fietsaanleunbeugels, afvalbakken, afzetpaaltjes en een oplaadpunt voor e-bikes.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: