Kennisplatform voor Oost Nederland

Flexibel pick-up systeem vergroot efficiëntie Oil Grazer M3

Geplaatst op 20 februari 2018

De Hebemann Oil Grazer M3 is op dit moment de meest flexibele olie skimmer voor de verspanende industrie. Ontworpen om meerdere reservoirs te bedienen. Deels komt dit door het design van de skimmer. Want dankzij de robuuste wielen en ergonomische beugel is deze makkelijk te verplaatsen. Maar nog belangrijker is het nieuw ontwikkelde pick-up systeem voor het aanzuigen van de vloeistof. Dit zorgt er namelijk voor dat de Oil Grazer M3 snel en probleemloos op vrijwel ieder koelsmeermiddelbad kan worden aangesloten.

Tijdens de ontwikkeling van de Oil Grazer M3 is er veel tijd en energie gestoken in de aanzuigunit, of het pick-up systeem. De bestaande methodes die aanwezig waren in de markt namen te veel ruimte in beslag en pasten niet optimaal bij de werking van de Oil Grazer M3. “Daarnaast zagen we dat veel systemen niet goed met niveauverschillen omgingen,” aldus Niels Bloemen, één van de engineers achter de Oil Grazer M3, “We moesten dus wel iets nieuws verzinnen.”

De grootste uitdaging voor de aanzuiging zelf was het vinden van de methode om echt zo vlak mogelijk onder het oppervlak de verontreinigde vloeistof af te romen voor een zo sterk mogelijke oppervlaktestroming. Deze grote oppervlaktestroming is van belang voor de snelheid en continuïteit van het skimmen. Daarnaast zorgt het voor betere omstandigheden tegen bacteriegroei. “We zijn heel veel aan het testen geweest met verschillende formaten en diameters om de sweetspot te vinden, maar we hebben nu een systeem waarbij het lijkt alsof er gewoon een mesje onder de vloeistofspiegel ligt.” Dankzij de inzet van 3D printtechnologie was het mogelijk om snel met verschillende prototypes te werken. Ook is er veel getest met verschillende drijvers zodat het systeem voor verschillende soorten koelvloeistoffen toepasbaar is.

Aan de bovenkant van het systeem wordt nu dus heel snel en effectief de lekolie en andere verontreinigingen van het koelsmeermiddel gehaald. Maar voor het scheidingsproces in de Oil Grazer M3 zelf is ook schoon koelsmeermiddel nodig. Dit wordt nu via de onderkant van het pick-up systeem aangezogen. En dit heeft een dubbele functie zegt Niels Bloemen: “Deze schone vloeistof zorgt tegelijkertijd ook voor de reiniging van de pick-up zelf.” Overigens kunnen ook bij het systeem van Hebemann spaanders worden meegezogen. Maar het pick-up systeem kan zeer veel verontreinig aan. En ook dan is het volgens de engineer slechts een kwestie van even de buitenmantel optillen en schudden om het systeem weer schoon te krijgen.

Als gevolg van het testtraject bij verschillende machinefabrieken en een grote verscheidenheid aan CNC machines en reservoirs, zijn er nu een aantal verschillende uitvoeringen verkrijgbaar van het pick-up systeem. Het verschil zit daarbij in zowel de diepte van het koelsmeermiddelreservoir als het niveauverschil dat kan optreden. Uitgangspunt was dat het systeem in iedere situatie moet blijven werken volgens engineer Niels Bloemen: “Het pick-up systeem moet blijven werken ondanks grote niveauverschillen van de emulsie tijdens bewerkingen en mag niet gaan luchthappen of kopje onder gaan, je moet er geen omkijken naar hebben.”

Het resultaat is een systeem waarbij ieder koelsmeermiddelbad kan worden voorzien van een eigen pick-up systeem met snelkoppelingen. Hierdoor is het aansluiten van de olie skimmer een kwestie van slechts enkele seconden. De vorm en grootte van het pick-up systeem zijn daarbij zo ontworpen dat deze vrijwel in iedere situatie kan worden geplaatst. Er is slechts een kleine ruimte of uitsparing nodig om de unit simpel met de gemonteerde magneet te bevestigen. “Vaak zien we in de praktijk dat er een slijptol of boormachine aan te pas moet komen om een skimmer of pick-up systeem te plaatsen, wat officieel gezien gewoon een oneigenlijke aanpassing is aan een machine.” Dit laatste wordt met het Hebemann pick-up systeem dus voorkomen.

Het gebruik van modulaire componenten zorgt ervoor dat de prijs per pick-up systeem laag gehouden kan worden. Hierdoor zijn er geen grote investeringen nodig om iedere bank te voorzien van een eigen en dus optimaal pick-up systeem. En dat zorgt ervoor dat de Oil Grazer M3 zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet. De Oil Grazer M3 is daarmee niet alleen een skimmer die de olie beter afscheidt, maar ook één die sneller en effectiever een compleet machinepark kan bedienen.

 

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: