Kennisplatform voor Oost Nederland

Fusiontentoonstelling van ‘Museum de Fundatie’ bij ROC-locatie Gieterij in Hengelo

Geplaatst op 6 april 2017
Fusiontentoonstelling van ‘Museum de Fundatie’ bij ROC-locatie Gieterij in Hengelo

Maandag 10 april wordt bij ROC van Twente, op de locatie Gieterij in Hengelo, een tentoonstelling geopend van Museum de Fundatie. Het museum toont een selectie van werken van fotograaf Paul Citroen. Deze werken worden gecombineerd met foto’s van studente Thirza Walkot. Zij volgt de fotografieopleiding bij ROC van Twente op locatie De Maere in Enschede. Mevrouw Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel, opent de ‘Fusiontentoonstelling’ om 16.30 uur. Daarna is de tentoonstelling vrij te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van de locatie (ma t/m do: 7.00 – 22.00 uur en vrij: 7.00 – 18.00 uur).

Fusion
Net als in zijn schilderijen, blijkt de kunstenaar Paul Citroen (1896-1983) ook in zijn foto’s een meester in het portretteren van mensen. Familieleden en vrienden (vaak collega-kunstenaars) poseerden graag voor zijn camera. In zijn foto’s benadert hij de mens als “psychisch wezen”: hij wil de persoon die schuilgaat áchter het portret laten zien. Geboren in Berlijn, komt hij in aanraking met de bekende Duitse fotograaf Erwin Blumenfeld met wie hij zijn eerste fotografische experimenten doet. Rond 1915 gaat Citroen werken voor galerie Der Sturm en komt in aanraking met dada-kopstukken als George Grosz en John Heartfield. Grosz verwerkt in

een naïeve ‘kinderkrabbelstijl’ zijn ingrijpende ervaringen van de Eerste Wereldoorlog. Hetzelfde doet John Heartfield in zijn fotomontages, zij het op een veel propagandistischer manier. Aan de presentatie van deze foto’s uit het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, zijn foto’s toegevoegd van de fotografiestudente Thirza Walkot (1997, Hengelo). Zij reageert op het werk van Paul Citroen met een zestal treffende portretten van Overijsselse beeldend kunstenaars. Haar werk is het bewijs dat een oud genre als het portret leeft, ook onder de jongste generatie fotografen.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie vindt zijn oorsprong in de kunstverzameling van Dirk Hannema, oud-directeur van Museum Boymans in Rotterdam, die later werd aangevuld met onder meer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel Het Nijenhuis bij Heino en het spectaculair uitgebreide museum in Zwolle. Onder de noemer FUNDATIEfusions organiseert Museum de Fundatie compacte presentaties van hoog niveau op openbare plekken in Nederland. Kijk voor een overzicht van de FUNDATIEfusions op de website.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: