Kennisplatform voor Oost Nederland

Gelijkstroom kan stroomnet substantieel ontlasten, maar oplossing wordt niet gezien

Geplaatst op 25 september 2023
Gelijkstroom kan het stroomnet substantieel ontlasten, maar deze oplossing wordt niet gezien

De nieuwsmedia berichten er dagelijks over: het stroomnet is overvol. Waardoor nieuwe woningen niet kunnen worden aangesloten. Bedrijven niet kunnen uitbreiden. Particulieren met zonnepanelen minder kunnen terugleveren.

Wisselstroom is de norm op het elektriciteitsnet, maar apparaten in woningen consumeren uiteindelijk gelijkstroom. Stroom die veel minder capaciteit vraagt.

Zo krijgt een smartphone 3600 watt te verwerken, terwijl die slechts 6 watt nodig heeft om op te laden.

Waarom kan een energieslurper als een inductie-kookplaat niet worden voorzien van een accu? Zodat de kookplaat overdag oplaadt met een zonnepaneel. En deze ’s avonds geen stroom meer vraagt uit het elektriciteitsnetwerk.

Slimme oplossingen die relatief snel te realiseren zijn, waardoor het stroomnet in een korte periode meer capaciteit krijgt.

Proefwoning 

Het bedrijf Staqx van ondernemer Ben Verstraten richt op dit moment in Arnhem een proefwoning in. Wisselstroom wordt in de woning direct omgezet in gelijkstroom en daarmee worden alle huishoudelijke apparaten gevoed.

Atag en Quooker

Staqx werkt nauw samen met o.a. de stichting gelijkspanning, die zich inzet voor meer adaptatie van gelijkstroom in Nederland. En met de producenten van huishoudelijke apparatuur Atag en Quooker, die een duidelijke rol zien voor het gebruik van gelijkstroom in toekomstige woningen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: