Kennisplatform voor Oost Nederland

Gelredag 5 november: Fort Pannerden toont zijn 19e-eeuwse historie

Geplaatst op 1 november 2016
Gelredag Fort Pannerden

De sleutel tot de verdediging van ons land lag op eeuwenlang op de splitsing van Rijn en Waal. Wie dit knooppunt in handen had, had het in ons land voor het zeggen. Het op die rivierensplitsing gebouwde Fort Pannerden heeft dan ook een roemruchte historie. Op de Gelredag van 5 november kunnen bezoekers een kijkje nemen in het Fort en de bijzondere tours door het complex meemaken. Er is van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegang. Alle informatie over deze Gelredag is te vinden op de website.

Fort Pannerden in de 19e eeuw
Fort Pannerden werd van 1869 tot 1872 gebouwd om te voorkomen dat een aanvallend leger via de rivier de Waal kon optrekken richting Vesting Holland, het gebied achter de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast moest het fort zien te voorkomen dat het Pannerdensch Kanaal afgedamd zou kunnen worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie mogelijk zonder water zou komen te zitten. Al snel bleek het ontwerp van het gebouw door nieuwere wapentechniek achterhaald. Daarom werden eind 19e eeuw twee stalen pantserbatterijen op het fort gebouwd, aan weerszijden van de rivierbatterij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het fort bemand, maar omdat Nederland neutraal was werd er niet gevochten. Na 1920 werd het fort niet meer gebruikt; het was inmiddels ook te sterk verouderd.

Fort Pannerden nu
Sinds april dit jaar is Fort Pannerden een toeristenattractie van formaat waar op interactieve manier kan kennis worden gemaakt met de historie van water- en landverdediging. Kinderen kunnen op expeditie dor het fort, er zijn real-life films, verrassende verhalen over de vroegere bewoners, ‘sterke’ verhalen van gidsen die echt alles weten van het gebouw en er is een soldatenmuseum. Op de Gelredag is er van 10.00 uur gratis toegang. Er zijn dan gratis rondleidingen door de belangrijkste ruimtes van het fort. Ook mag u vrij rondkijken in het splinternieuwe Soldatenmuseum. Bovendien is het uitkijkpunt toegankelijk om te genieten van het prachtige uitzicht over de Gelderse rivieren. In het soldatencafé is er live-muziek, waar iedereen welkom is voor een hapje en drankje.

Ridders van Gelre
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma ‘Ridders van Gelre’ van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat’Gelderland als bufferzone in de 19e en 20e eeuw’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 5 november is de Gelredag bij Fort Pannerden, Waaldijk1, Doornenburg.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: