Kennisplatform voor Oost Nederland

Sporters met verstandelijke beperking op 24 juni in actie op vier locaties

Geplaatst op 20 juni 2017
Generale voor Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018

Generale voor Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Voetbal, atletiek, zwemmen en paardrijden. Sporten die zaterdag 24 juni vol overgave worden beoefend door mensen met een verstandelijke beperking. Het gebeurt onder de noemer Special Olympics Regionale Spelen in de Achterhoek. De wedstrijden zijn gratis toegankelijk voor het publiek.

Het evenement geldt als generale repetitie voor de veel omvangrijkere Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018, die op 8, 9 en10 juni 2018 in de regio worden gehouden. Ruim 2.500 mensen met een verstandelijke beperking zijn dat weekeinde actief in 21 takken van sport in acht Achterhoekse gemeenten.

Ze horen er allemaal bij
Volgens Corine Berkel – directeur van Stichting Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018, de organisator van hét sportfeest van 2018, is sporten voor deze mensen van grote betekenis. ,,Door hun prestaties te meten met anderen groeit hun zelfvertrouwen. En het draagt het bij aan het realiseren van één van onze belangrijkste doelstellingen: Mensen met een verstandelijke beperking volwaardig deel laten uit maken van onze samenleving. Ze horen er helemaal bij.’’

Openingsceremonie
Om de repetitie op zaterdag 24 juni levensecht te maken wordt om 9 uur een heuse openingsceremonie gehouden op het complex van voetbalclub SV Grol in Groenlo. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor voetballer Basten Overkemping, amazone Marije Rupert en zwemmer Daniël van den Berg. Deze sporters worden ingezet als boegbeelden voor de Special Olympics van volgend jaar. Daniël van den Berg uit Gaanderen wordt in juni 2018 zelfs burgemeester van het Special Olympics Dorp.

Diverse locaties
Voor de locatie SV Grol is gekozen omdat voetbal ook onder sporters met een verstandelijke beperking de grootste is. Na de ceremonie vertrekken de deelnemers aan de atletiekwedstrijden naar de accommodatie van Archeus aan de Vredenseweg in Winterswijk. De zwemmers zijn te gast van de club NDD in zwembad Rozengaarde in Doetinchem. Ruiters en amazones meten hun krachten bij Paardensportcentrum Lichtenvoorde aan de Weijenborgerdijk in Vragender.

De wedstrijden op de verschillende locaties duren van 10.30 tot 16.30 uur. Zoals vermeld: iedereen is van harte welkom. ,,Je merkt dat de aanwezigheid van publiek een enorme stimulans is voor deze sporters. Bovendien is het gewoon heel leuk om naar te kijken. Ze leggen er hun ziel en zaligheid in’’, zegt Corine Berkel. Uiteraard worden er medailles uitgereikt, aansluitend is om 17 uur bij SV Grol de sluitingsceremonie. Op deze accommodatie is verder het Rabobank Funplein ingericht, waar diverse activiteiten worden gehouden. Ook de deelname hieraan is
gratis.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: