Gevolgen Brexit: 5 tips van Twentrex om u optimaal voor te bereiden

21 februari 2019 Economie

Het principeakkoord dat de Europese leiders sloten omtrent het uittredingsakkoord voor het Verenigd Koninkrijk is door het Britse lagerhuis afgewend en sindsdien is het onduidelijk hoe de Europese Unie en de VK verder gaan. Vanuit Brussel wordt duidelijk dat de Britten moeten zeggen wat ze wel willen in plaats van wat ze niet willen. Een harde Brexit komt dus dichterbij dan wordt gedacht. De vraag is hoe de exporteur zich hier het beste op kan voorbereiden? 

Stap 1: EORI-nummer
Het EORI-nummer heeft elk bedrijf nodig dat buiten de EU handel drijft. Heeft u geen nummer, dan kunt u geen douaneaangifte doen of dit uitbesteden. De wachttijd is op dit moment al ruim 1 maand en zal de komende tijd oplopen tot 3 maanden. Vraag nu alvast een EORI-nummer aan en voorkom daarmee onnodig lang wachten.

Stap 2: Vergunningen en certificaten
Het kan zijn dat er vergunningen of certificaten nodig zijn voor het exporteren van producten. Voor sommige producten gelden namelijk strikte invoerregels. Soms geldt een vergunningsplicht alleen voor bepaalde producten uit specifieke landen.

Belangrijk om uit te zoeken welk certificaten en/of vergunningen nodig zijn. Ook is het raadzaam deze snel aan te vragen indien nog niet in bezit. De wachttijd bedraagt op dit moment gemiddeld 3 maanden.

Stap 3: Applicaties
Wanneer een exporterend bedrijf vanwege de Brexit een vergunning moet aanvragen is de kans groot dat een applicatie nodig is. Advies is om goed te verdiepen in de verschillende applicaties en er voor te zorgen dat deze op tijd te gebruiken zijn.

Stap 4: Wachttijden door grenscontroles
Een zekerheid is de langer wordende wachttijden door grenscontroles, houd hier rekening mee. Heeft u goederen met een bepaalde houdbaarheid of just-in-time levering, dan kan het betekenen dat uw goederen eerder geëxporteerd moeten worden. Benieuwd naar de impact op uw transport? Wij denken graag met u mee.

Stap 5: Uitbesteden of zelf doen
Wanneer een exporterend bedrijf nog geen zaken doet in Engeland of wanneer dit niet vaak voor komt, dan kan het raadzaam zijn om het transport en de douanezaken uit te besteden. Uitbesteden is gemakkelijk en sneller en kan in sommige gevallen geld schelen.
Let op! U blijft altijd verantwoordelijk voor de ingediende aangifte, ook als u het uitbesteed.

Meer weten over hoe Twentrex u hierbij kan ondersteunen? Ga naar www.Twentrex.nlof neem direct contact met op, de douane specialisten staan u graag te woord!