Kennisplatform voor Oost Nederland

Gezondheidsactie ‘8RHK Gezond’ afgetrapt in Achterhoek

Geplaatst op 18 januari 2021
Gezondheidsactie '8RHK Gezond’ afgetrapt in Achterhoek

De Achterhoek start als eerste regio met het Kavelmodel van HealthKIC om te werken aan verbetering van de gezondheid. Vrijdag 15 januari werden de nieuwe aanpak en de nieuwe naam ‘8RHK Gezond’ digitaal afgetrapt. Het Kavelmodel zet in op het duurzaam verbeteren van de gezondheid van inwoners in de Achterhoek. Daarbij wordt de organisatie, financiering en monitoring van de zorg anders ingericht. Namelijk op meer maatwerk en behoud van gezondheid. Passend bij het credo: ‘Voorkomen is beter dan genezen’.

Ernst van Koesveld, directeur-generaal bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Dit is een felicitatie waard, een mooi voorbeeld van de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Het gaat daarbij om de drie i’s die ik ook hier in de Achterhoek zie: integrale zorg en samenwerking over silo’s heen, interventies waarbij we meer inzetten op preventie en intrinsieke motivatie om samen te werken voor de inwoners.”

Meerjarenplan en sterke samenwerking
Het Kavelmodel is een meerjarenplan, waarbij verschillende domeinen van zorg worden aangepakt. Daarmee komt meer focus op de specifieke gezondheid. Voor het in gang zetten hiervan, moet een groot aantal neuzen op bestuurlijk niveau, binnen de gezondheidzorg en lokale overheden, dezelfde kant op staan. Ook inwoners en patiënten worden betrokken bij dit meerjarenplan. De basis ligt bij de thematafel ‘De Gezondste Regio’ van 8RHK-ambassadeurs. Waar gezamenlijk wordt gewerkt aan toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van zorg voor inwoners van de Achterhoek. Aangesloten ambassadeurs zijn zorgorganisaties, ondernemers, overheden, zorgverzekeraars, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Zorgbelang en Proscoop. Eind vorig jaar gaven zij een ‘go’ op het Kavelmodel en de samenwerking vanuit ‘8RHK Gezond’, die vandaag officieel startte.

Digitaal gestart
Een grote groep aanwezigen van Achterhoekse organisaties waren bij de digitale start aanwezig. Sprekers van binnen en buiten de regio namen de groep mee in actualiteiten in de zorg, waaronder Ruben Wenselaar, bestuursvoorzitter van Menzis en Jochen Mireau, Hoogleraar Economie van de Volksgezondheid & Wetenschappelijk Directeur AJSPH aan de Universiteit van Groningen. Vanuit de kant van inwoners, professionals en financiers werd het gedachtengoed voor meer geluk en gezondheid in de Achterhoek besproken. Rob Jaspers, voorzitter ‘De Gezondste Regio’ bij 8RHK-ambassadeurs: “We zijn trots dat we als eerste regio in Nederland met deze vernieuwende organisatievorm van gezondheidszorg starten. We gaan voor korte lijnen tussen verschillende partijen om samen in te zetten op preventie en gezondheid.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: