Kennisplatform voor Oost Nederland

GoClean doet mee aan de Landelijke Opschoondag

Geplaatst op 10 maart 2022
GoClean doet mee aan de Landelijke Opschoondag

Veel organisaties en bedrijven doen dit jaar mee aan de 20e editie van de Landelijke Opschoondag op zaterdag 19 maart 2022. Zo gaat de landelijke community van GoClean aan de slag om negen locaties in gemeente Duiven en Westervoort op te schonen. Aangezien de Landelijke Opschoondag op 19 maart plaatsvindt, zal op elke locatie 19 minuten worden opgeschoond. Na elke ronde wordt het zwerfafval in een elektrische auto gewogen en afgevoerd en vervolgens gaan deelnemers fietsend naar de volgende locatie. GoClean organiseert al langere tijd verschillende opschoonacties en sluit dit jaar voor het eerst aan bij de Landelijke Opschoondag, een initiatief van Nederland Schoon.

GoClean en KinderZwerfafval Burgermeester Alex Bongers uit Duiven roepen bewoners op om deel te nemen aan de actie en om het gevonden zwerfafval te registreren in de Litterati-app. De actie vindt plaats van 09:00 tot 16:00 uur. Ga voor meer informatie over de deelnemende bedrijven en het aanmaken van een opschoonactie namens een van de partnerbedrijven naar: www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/partners/

Gezelligheid is belangrijk voor de motivatie

Peggy Blaauw, voorzitter van van GoClean vertelt: “GoClean is gestart als burgerinitiatief en is al jaren bezig met het opruimen van zwerfafval. Als je eenmaal weet hoeveel zwerfafval er op straat ligt, dan kun je niet meer wegkijken. Tijdens de Landelijke Opschoondag gaan wij van GoClean en de bewoners, buurtverenigingen, scholen, sportclubs en bedrijven van gemeente Duiven en Westervoort op de fiets langs negen locaties om deze te ontzien van zwerfafval. Ook rijdt een elektrische auto van de gemeente Duiven mee, waar het opgeruimde zwerfafval wordt gewogen en vervoerd. Wij roepen alle bewoners op: doe ook mee aan de Landelijke Opschoondag. Sluit je aan bij onze karavaan, trek je handschoenen aan en neem je afvalprikker en vuilniszak mee! Uiteraard wordt er gezorgd voor koffie en iets lekkers.”

ZwerfAfvalKompas

“Wij merken dat pas opgeruimde straten, bermen en parken weer snel gevuld worden met zwerfafval. Daar moest écht een oplossing voor komen. Zo hebben wij het ZwerfAfvalKompas opgericht”, aldus Peggy Blaauw. Het ZwerfAfvalKompas is een online platform van GoClean in samenwerking met Litterati. Het kompas beschikt over uitgebreide analysetools waarmee de vastgelegde data over het zwerfafval kan worden uitgelezen en geanalyseerd. Peggy Blauw: “Wij enthousiasmeren dan ook iedereen om de Litterati-app te gebruiken. Het is van belang om te weten hoeveel, wat voor soort, waar en waarom ergens zwerfafval ligt. Met deze informatie kunnen wij oplossingsgericht werken en de problemen bij de bron aanpakken. Met de gegevens bundelen wij onze krachten om samen te werken met overheden, landelijke groeperingen en vele vrijwilligers om zwerfafval gezamenlijk op te ruimen.”

KinderZwerfafval Burgermeester

Alex Bongers uit Duiven ruimt sinds 2019 zwerfafval op. Onlangs heeft GoClean Alex uitgeroepen tot KinderZwerfafval Burgermeester van Duiven. Alex doet uiteraard ook mee aan de Landelijke Opschoondag: “Met mijn inzet probeer ik ook vrienden, klasgenoten en kinderen van dezelfde leeftijd bewust te maken om ook zwerfafval op te gaan ruimen. Het is belangrijk dat iedereen zijn afval ook registreert, zodat je ziet wat je allemaal op straat vindt. De grootste uitdaging zit in zwerfafval opruimen van moeilijk bereikbare plekken, zoals sloten en struiken, maar ook die moeten worden opgeruimd. Van Wethouder Ton Spaargaren heb ik zelfs een extra lange prikstok gekregen voor deze lastige plekken! Ik zet mij dagelijks in voor het opruimen van zwerfafval en ik hoop hiermee zowel kinderen als volwassenen te inspireren.”

Stukken zwerfafval tellen 

Via de website www.nederlandschoon.nl kan een actie namens een van de partnerbedrijven aangemaakt worden. Op de kaart met opschoonacties is dan ook precies te zien welke acties bij welke organisatie horen. Ook worden deelnemers gevraagd zwerfafval te registreren met de Litterati-app. Achteraf wordt gedeeld hoeveel stukken zwerfafval van welk merk is gevonden. Op basis van die gegevens, gaan deelnemende producenten aanpakken definiëren en actief een vervolg geven aan de Landelijke Opschoondag. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden als partner van Nederland Schoon. Lees hierover meer op www.nederlandschoon.nl/supporter-van-schoon/partners/.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: