Kennisplatform voor Oost Nederland

Groene festivalstroom door unieke combinatie van zonne-energie en duurzame brandstof

Geplaatst op 11 februari 2016
Bredenoord Mobile Solar Plant

Op muziekfestival Noorderslag presenteert Bredenoord een ‘low carbon power solution’ voor de evenementenbranche gericht op duurzaamheid. Hiervoor heeft Bredenoord de Mobile Solar Plant ontwikkeld. Deze pilot bespaart door de unieke combinatie van elementen tot wel 95% CO2-uitstoot en kan een waardevol middel zijn voor evenementenorganisatoren om aan milieueisen en maatschappelijk verantwoord ondernemen te voldoen. Om tot optimale CO2 -besparing te komen werkt Bredenoord samen met duurzame brandstoffen leverancier GoodFuels.

De Mobile Solar Plant is een 20 ft-container waaruit een 150m2 veld aan zonnepanelen uitklapt met daarin een Bredenoord Smart Powerbank (ESaver technologie) en een aggregaat. De Mobile Solar Plant komt ingeklapt op de locatie aan en kan met de door Bredenoord ontwikkelde gepatenteerde uitklaptechniek binnen een uur operationeel zijn. De stroom wordt vanuit de zonnepanelen (23 kWp) naar de accu’s in de Smart Powerbank geleid en van daaruit geleverd naar de eindgebruiker. Wanneer de accu’s leeg dreigen te raken en er niet genoeg zon is om deze aan te vullen, slaat het aggregaat (28 kW) aan en draait verder op biobrandstof. De Mobile Solar Plant levert in totaal 58 kWp wat voldoende is om bijvoorbeeld een food-court op een festival van stroom te voorzien.

Fors uitstoot besparen
Margien Storm van Leeuwen, Manager New Business van Bredenoord: “De installatie maakt optimaal gebruik van de zon, maar de 100% bedrijfszekerheid en lange autonomie die essentieel is voor evenementen, bereik je vandaag de dag alleen in combinatie met een aggregaat. Door de inzet van duurzame biobrandstof verlaag je niet alleen de CO2-footprint nog verder, maar verbeter je ook de lokale luchtkwaliteit. Van grondstof tot en met evenement kunnen we 85% van de CO2-footprint reduceren. Met de combinatie van de Mobile Solar Plant en duurzame brandstoffen kan de CO2 tot 95% verlaagd worden waarmee we groene én stille evenementenstroom leveren. De populariteit van onze andere zuinige stroomoplossingen zoals de ESaver en Powermanagement laten zien dat daar vraag naar is.”

Verantwoorde biobrandstof
De gebruikte biobrandstof is tweede generatie gehydrogeneerde biobrandstof (HVO). Deze brandstof van zeer hoge kwaliteit wordt gemaakt op basis van afval- en reststromen en is dus uiterst duurzaam. Het voldoet aan de zwaarste duurzaamheidsstandaarden en concurreert dus bijvoorbeeld niet met de voedselvoorziening of en leidt niet tot verdere afkalving van de biodiversiteit. Ook kwalitatief kwam de brandstof van GoodFuels als beste uit de testreeks die Bredenoord afgelopen najaar uitvoerde. Deze brandstof is direct inzetbaar op alle aggregaten van Bredenoord.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: