Kennisplatform voor Oost Nederland

Groothuis Bouwgroep: ‘Onze inzet gaat verder’

Geplaatst op 13 oktober 2020

Rentmeesterschap staat centraal bij Groothuis Bouwgroep. Het besef dat wat je nu doet impact heeft voor latere generaties tref je in de gehele organisatie aan. Dat gaat verder dan duurzaam bouwen. Willem Jan van de Worp, manager Klant en Markt: “Duurzaam ondernemen en zorg voor de leefomgeving hoort bij onze ambitie om vastgoedoplossingen te realiseren voor nu en later. Het vormt een wezenlijk onderdeel van wie we zijn en hoe we ons werk doen.”

Nog tijdens zijn studie Bouwkunde, hij was begin 20, ontwikkelde en bouwde hij zijn eerste huis. Toen al zocht hij naar duurzame oplossingen, gezondere materialen en paste deze ook toe. Van de Worp vertelt dat daar zijn passie voor duurzaamheid, in brede zin, concrete vormen kreeg. Nu, jaren verder en inmiddels 4,5 jaar werkzaam bij Groothuis Bouwgroep, draagt hij de missie en visie van familiebedrijf Groothuis Bouwgroep gedreven en enthousiast uit.

“Onze focus ligt op bedrijfshuisvesting, scholen, zorgvastgoed in een mix van nieuwbouw en revitalisaties. Wij zijn aanbieder van turnkey projecten, we leveren oplossingen en prestaties. Wij realiseren vastgoedoplossingen voor nu én later en dragen bij aan een duurzame leefomgeving. Het gaat ons niet alleen om een ‘groen’ gebouw, het gaat ons ook om het welzijn van de gebruikers. We kijken verder dan de directe klantvraag. We verrassen de klant, samen met de klant kijken en denken we verder. Zó bouwen gaat over werken, wonen, leren. Het gaat over het leven.”

Gasloos
Van de Worp maakt het concreet met een voorbeeld. “De laatste acht jaar al gaan we het gesprek met de klant aan over gasloos bouwen. Inmiddels is dat redelijk standaard, we hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat we klanten triggeren met toekomstgericht denken. Het gesprek gaat dan vaak verder over elektrisch verwarmen, koelen, gezond binnenklimaat, welzijn voor de mensen die er werken, de arbeidsproductiviteit en het werkplezier. Ik schat in dat zo’n tachtig procent van onze opdrachtgevers de afgelopen jaren gasloos heeft gebouwd.”

Groothuis Bouwgroep draagt niet alleen de technische oplossingen aan, zij ontzorgt de klant. Denk aan vergunningen, subsidies en dergelijke. Van de Worp: “We kijken naar nieuwe oplossingen en toepassingen, we zijn  innovatief. Ik neem deel aan een project waar in oplossingen voor energieopslag wordt gedacht. Voordeel van voorop lopen is dat nog forse subsidies te verkrijgen zijn. We willen leren van experimenten. Overigens zeg ik altijd dat de fase van realisatie van het vastgoed geen experimenteerfase is, wij leveren gegarandeerde prestaties.”

Normering en certificering staan garant voor kwaliteit. Van de Worp: “Drie jaar geleden bouwden we onze eerste gebouw volgens de BENG-normering, een gezondheidscentrum. Steeds meer van de door ons gerealiseerde bedrijfsgebouwen hebben een duurzaamheidscertificaat. Voor onze eigen huisvesting werken we toe naar het Gold WELL-certificaat, dat staat voor een gezonde werkomgeving. We zien het als proeftuin, waar we klanten en relaties de aspecten van het gezonde gebouw kunnen laten zien en beleven.’”

Circulariteit
Ook op het gebied van circulair bouwen heeft Groothuis Bouwgroep forse ambities. Van de Worp: “Plat gezegd, we moeten niet willen bouwen voor de recycling of vuilnisbelt.” Groothuis Bouwgroep neemt, samen met andere partijen, deel aan de casestudie Circulair Bouwlab in Haarlem. Hier wordt een circulair en zelfvoorzienend gebouw gerealiseerd. Bij de ontwikkeling wordt gebruikgemaakt van een donorgebouw en worden nieuwe en bestaande producten en materialen toegepast als deze voldoen aan strenge criteria op het gebied van circulariteit. Projectoverstijgende doelen zijn DOEN, integrale samenwerking, experimenteren, leren en kennis delen. De haalbaarheidsstudie is vergevorderd. De ambitie is uiteindelijk 100% circulair, biobased en herbruikbaar. Van de Worp: “Nieuwsgierigheid, lef en samenwerken met partners, ook dat kenmerkt ons.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: