Kennisplatform voor Oost Nederland

Groothuis Bouwgroep pakt pand Venture Group aan: ‘Revitalisatie vaak veel interessanter dan nieuwbouw’

Geplaatst op 27 juli 2022
Groothuis Bouwgroep pakt pand Venture Group aan:‘Revitalisatie vaak veel interessanter dan nieuwbouw’

Wie de voorgeschiedenis niet kent, denkt straks ongetwijfeld dat Venture Group in Genemuiden een fonkelnieuwe hoofdvestiging heeft geopend. Het bedrijf koos echter voor een revitalisatie van het dertig jaar oude pand en klopte aan bij Groothuis Bouwgroep. “Wij bouwden dit complex dertig jaar geleden en zorgen nu dat het aan de meest moderne eisen voldoet. Venture Group kan weer dertig jaar vooruit”, vertelt klantmanager Bert Jan Groothuis.

Hij verwacht dat steeds meer ondernemers revitalisatie prefereren boven nieuwbouw. De voordelen zijn legio, vindt Groothuis, die binnen het familiebedrijf medeverantwoordelijk is voor Bestaande Bouw. “Veel bedrijfspanden beschikken nog over een behoorlijke restwaarde. Dan is de keuze voor revitalisatie financieel aantrekkelijk. Zeker als je een pand ook aanpast aan de eisen van de tijd. Op betrekkelijk eenvoudige wijze voldoe je aan de nieuwe regelgeving en ben je klaar voor de energietransitie.”

Energielabel C
En dat thema is actueler dan ooit, weet Joost Matthijssen, bedrijfsleider van Bestaande Bouw. “Per 1 januari 2023 moeten bedrijfspanden beschikken over een energielabel C. Nog lang niet alle ondernemers zijn daarmee bezig. Met een grotere of kleinere revitalisatie van je pand kun je voldoen aan de eisen. Ook ben je met deze keuze zuinig op de bestaande grondstoffen. Extra voordeel is dat we bij revitalisatie gefaseerd werken en de overlast beperkt houden: de gebruiker kan de noodzakelijke gebouwen deels blijven gebruiken.”

Gevel blikvanger
Matthijssen vindt het project bij de Venture Group, waartoe internationale concerns als Vadain en VConsyst behoren, een mooi voorbeeld van de mogelijkheden. Naast een grootschalige interne verbouwing is de gevel straks een opvallende blikvanger. “We vernieuwen de gevel met een nieuwe isolatielaag en kozijnen. Buiten de moderne uitstraling verbeteren we daarmee de isolatiewaarden, de geluidsdichtheid en de luchtdichtheid. Venture Group bespaart straks enorm op de energierekening en is klaar voor de komende dertig jaar.”

Circulaire koploper
Groothuis Bouwgroep is koploper op het gebied van revitalisatie en circulaire bouw. Een in het oog springend project is de verplaatsing van de tijdelijke rechtbank in Amsterdam. “Wij demonteerden dat gebouw het afgelopen jaar en bouwen het in Enschede weer op. Daar krijgt het met wat relatief kleine aanpassingen een nieuwe toekomst. Onze verwachting is dat het verplaatsen van gebouwen de komende jaren een vlucht gaat nemen”, vertelt Bert Jan Groothuis.

Volop kansen
Maar verhuizen van vastgoed is niet altijd nodig voor een nieuwe toekomst. Groothuis Bouwgroep ziet de komende jaren volop kansen voor het revitaliseren van panden. “Veel kantoren staan leeg. Dat aantal stijgt alleen maar verder omdat bedrijven het thuiswerken hebben ontdekt. Veel van die gebouwen zijn prima geschikt voor hergebruik. Wij hebben alle expertise om vastgoedeigenaren daarbij te adviseren”, zegt Matthijssen. Groothuis Bouwgroep beschouwt zichzelf als de aanbieder van vastgoedoplossingen in elke fase van de levensduur. Recent ontwikkelde het bedrijf uit Genemuiden het platform MijnGroothuis. Daarmee hebben eigenaren relevante informatie over hun pand(en) overzichtelijk en op ieder moment tot hun beschikking.

Project nog groter
Groothuis Bouwgroep rondt de revitalisatie van het pand van de Venture Group in oktober af. Het project viel groter uit dan vooraf gepland. Noodweer veroorzaakte waterschade in een deel van het complex dat oorspronkelijk niet in de plannen was meegenomen. Ook dat bedrijfsonderdeel is nu weer berekend op de toekomst.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: