Kennisplatform voor Oost Nederland

grootste trommelvernikkelaar van Nederland

Geplaatst op 14 november 2016
Denise Newby en George Newby van Rogal B.V.

Trots hangen de foto’s aan de muur van de kantine. Zwart-wit, van zo’n zestig jaar geleden. Zolang bestaat Rogal al. En het metaalveredelingsbedrijf is nog steeds een familiebedrijf. Huidig eigenaar George Newby verwacht ook dat het dat zal blijven, want dochter Denise staat inmiddels in de startblokken, zodat ze op termijn de zaak kan overnemen.

‘De opa van mijn vrouw is ermee begonnen en zijn zoon – de vader van mijn vrouw – nam het samen met zijn broer over. In 1991 is de broer van mijn schoonvader ermee gestopt en toen ben ik bij het bedrijf betrokken geraakt. Sinds 2000 ben ik volledig eigenaar. Van de koude kant, weliswaar, maar zo blijft het toch een familiebedrijf. Bovendien werkt mijn vrouw – die ook een eigen  pedicuresalon heeft – één dag in de week mee op de administratie.’

Dochter Denise zal zoals het nu lijkt haar vader – zoon van een Engelsman die na de oorlog in Nederland ging wonen – gaan opvolgen. ‘Maar alleen als ze het leuk vindt. Zo ben ik er ook ingestapt.’ Denise: ‘Ik ben eerst podotherapie gaan studeren, maar dat bleek het toch niet helemaal te zijn. Ik werkte al vanaf mijn dertiende in de vakanties bij Rogal, ken het bedrijf van haver tot gort en wil hier nu mijn kans grijpen.’ Binnenkort start ze met de opleiding technische bedrijfskunde. ‘Ze moet alle facetten van het bedrijf leren kennen. Dat heb ik zelf ook: er is niemand in het bedrijf die kan zeggen dat iets niet kan. Het liefst stap ik zelf ook nog achter de machines.’

Automotive en veel meer
Rogal heeft zo’n 700 klanten. De één komt dagelijks met opdrachten, de ander sporadisch. ‘We hebben veel seriematig werk. We doen veel voor de automotive-branche, zoals nikkel-tin van accuklemmen, maar ook vele andere bedrijven weten ons te vinden. Zo verzinken we veel auto-onderdelen, maar we behandelen op jaarbasis bijvoorbeeld ook 110 miljoen kapjes van aanstekers. En we verzinken bijvoorbeeld onderdelen van verfkwasten, delen van winkelinrichtingen, onderdelen voor machinefabrieken en radiatoren. We kunnen delen van 2 mm tot en met 3 meter aan. Vaak zijn we een onderdeel van het geheel. Van heel veel producten die we hier verwerken, weet ik wat er later mee gebeurt. Maar er zijn ook onderdelen bij waarvan ik het niet weet’, vertelt de 54-jarige ondernemer.

‘We zijn met onze twee lijnen qua capaciteit de grootste trommelvernikkelaar van Nederland. Er werken hier 24 mensen, in twee ploegen. Zo draait onze fabriek van 6.00 tot 22.00 uur continue. En dat al jarenlang. Daar zijn we blij mee.’ Voor de toekomst bouwde Newby een tweede hal. ‘Grote kans dat we daar over een jaar ook productie draaien. Het gaat gewoon heel goed.’

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: