Kennisplatform voor Oost Nederland

Hamat vergroot bulkopslag met 28 meter hoog kranenmagazijn

Geplaatst op 11 juli 2017
Hamat vergroot bulkopslag met 28 meter hoog kranenmagazijn

Met het inhijsen van twee palletkranen nadert het nieuwe hoogbouwmagazijn van Hamat zijn voltooiing. Met de nieuwbouw slaagt de mattenfabrikant uit Genemuiden erin de ruimte voor zijn bulkvoorraad flink te vergroten. Het hoogbouwmagazijn heeft een hoogte van maar liefst 28 meter en biedt plaats aan 16.700 europallets. Voor de complete inrichting inclusief twee wisselrijdende kranen, conveyors en besturingssoftware tekent Lalesse Europe. Bedrijfsleider Bernhard van Dalfsen van Hamat: “Het hoogbouwmagazijn wordt eind augustus opgeleverd, net op tijd voor de start van ons hoogseizoen.”

De reden voor de bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn is ruimtegebrek. Het snelgroeiende Hamat beschikte in Genemuiden over een magazijn met ruimte voor 12.000 pallets, maar was door de toenemende vraag gedwongen om extern ruimte in te huren. “Bovendien is de markt veranderd”, verklaart bedrijfsleider Bernhard van Dalfsen. “Klanten die vandaag bestellen, willen morgen al uitgeleverd krijgen. Dat kan alleen als wij genoeg op voorraad leggen.”

De keuze voor een automatisch hoogbouwmagazijn was snel gemaakt. Op het moment dat Hamat de beslissing moest nemen, had het bedrijf in Genemuiden nog maar een klein stuk grond over. Een compact opslagconcept was dus noodzakelijk. “De keuze voor hoogbouw is ook gemaakt met het oog op de toekomst. Wij zochten een oplossing waarmee we twintig tot dertig jaar vooruit konden. Met de combinatie van een hoog pand en een kranenmagazijn hebben we die oplossing gevonden”, stelt Van Dalfsen.

Twee wisselrijdende kranen
Het hoogbouwmagazijn is 80 meter lang, 25 meter breed en maar liefst 28 meter hoog. In het pand is ruimte voor vier gangen, waarin twee wisselrijdende kranen de pallets dubbeldiep wegzetten. Een stelsel van conveyors verzorgt de aan- en afvoer van pallets. Bij inslag plaatsen de heftruckchauffeurs van Hamat de pallets met eindproducten op een opzetpunt, waarna een traversewagen ze over de gangen verdeelt. Bij uitslag wordt het omgekeerde proces gevolgd. Samen bieden de twee 28 meter hoge palletkranen meer dan genoeg capaciteit voor het hoogseizoen, als op piekdagen 600 pallets per dag moeten worden in- en uitgeslagen.

Lalesse Europe verzorgt de volledige inrichting van het hoogbouwmagazijn inclusief de twee kranen, stellingen en conveyors. Lalesse levert ook het warehouse control systeem (WCS), dat zowel de aansturing van de kranen als de conveyors voor zijn rekening neemt. Het eerste contact met Lalesse is gelegd op de vakbeurs Logistica in november 2015. Van Dalfsen: “Wij hebben met verschillende partijen gesproken, maar uiteindelijk bewust voor een Nederlandse magazijninrichter gekozen. Dat we bij servicevraagstukken in het Nederlands kunnen communiceren, was voor ons erg belangrijk. Daarnaast waren we erg te spreken over de wijze van werken en communiceren door Lalesse.”

Complete logistieke herinrichting
De bouw van het hoogbouwmagazijn is onderdeel van een complete logistieke herinrichting, waarbij Hamat is ondersteund door Jacques Bähler van Bähler Logistiek Advies. Zodra het hoogbouwmagazijn in gebruik is genomen, start Hamat met de ombouw van het bestaande magazijn tot een orderpickmagazijn. Ook één van de huidige productieruimtes wordt omgebouwd tot orderpickmagazijn. Van Dalfsen: “Onze orderpickers rijden straks met orderpicktrucks door deze magazijnen, aangestuurd via voicepicking. Het WCS van Lalesse wordt geïntegreerd met ons warehouse management systeem, dat afkomstig is van Actemium. Als dan straks een orderpicklocatie in één van de orderpickmagazijnen dreigt leeg te raken, ontvangt het hoogbouwmagazijn automatisch een opdracht voor aanvulling van de pickvoorraad. Ook als klanten volle pallets bestellen, gaat de opdracht vanuit het WMS via het WCS direct naar één van de kranen van Lalesse.”

De drie verschillende palletformaten van Hamat betekenen een extra uitdaging voor de aansturing door het WCS. Naast europallets (800 x 1200 mm) en blokpallets (1000 x 1200 mm) dienen de twee kranen ook extra lange ‘Hamat-pallets’ (1500 x 1200 mm) op te slaan. Dat betekent dat in één stellingvak drie europallets kunnen staan, maar ook twee blokpallets of een europallet en een Hamat-pallet. Dat de opslaglocaties drie verschillende hoogtes hebben, maakt de puzzel voor het WCS extra complex. Van Dalfsen heeft vertrouwen in de oplossing. “De samenwerking met Lalesse verloopt goed. Wij verwachten begin september het hoogbouwmagazijn in gebruik te nemen. Dat is precies op tijd voor het hoogseizoen dat dit najaar begint. Met name in de winter is de vraag naar deurmatten immers extra groot.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: