Kennisplatform voor Oost Nederland

Handelsmissie China biedt kansen voor MKB Overijssel

Geplaatst op 3 september 2018

Gedeputeerde Eddy van Hijum leidt op verzoek van het bedrijfsleven de jaarlijkse handelsmissie van GO4EXPORT naar China. Van 1 tot 8 september bezoekt de gedeputeerde samen met Overijsselse ondernemers en onderwijsinstellingen de steden Shenyang en Dalian in de provincie Liaoning. Op het programma staan onder meer bezoeken aan Chinese hoogwaardigheidsbekleders, diverse bedrijfsbezoeken, gastcolleges bij twee universiteiten en de ondertekening van een Memorandum of Understanding met de provincie Liaoning.

Internationale contacten zijn belangrijk voor een krachtige Overijsselse economie. In een land als China is bestuurlijke deelname noodzakelijk om de missie te laten slagen; ondernemers kunnen de markt niet betreden zonder overheidsbegeleiding. Provincie Overijssel onderhoudt al vele jaren een relatie met de Chinese provincie Liaoning. Hieruit zijn diverse succesvolle zakelijke contacten voortgekomen. De deelnemers aan economische missies van en naar China in de afgelopen vijf jaar zijn positief over de behaalde resultaten. Zij geven aan dat meerdere samenwerkingsverbanden zijn gesloten tussen Nederlandse en Chinese samenwerkingspartners. Dit heeft geresulteerd in een extra omzet van zo’n 15 miljoen euro, en een op bestaande leads gebaseerde verwachting dat dit de komende drie jaar groeit met nog eens 9 miljoen euro.

Kansen voor ondernemers
De nadruk tijdens deze missie ligt op bedrijven die actief zijn in de milieutechnologie, machinebouw of agro-business en horticultuur. China ontwikkelt zich razendsnel en is zeer geïnteresseerd in expertise vanuit Nederland. NX Filtration uit Enschede zuivert met speciale membranen water en afvalwater. Het bedrijf wil snel groeien op de internationale markt. Erik Roesink, General Manager: “Wij gaan mee met de missie omdat we de markt verder willen verkennen. GO4EXPORT helpt ons met het leggen van de juiste contacten. China biedt ongekende mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. De omvang van de markt is interessant. Bovendien kunnen Nederlandse bedrijven een bijdrage leveren aan oplossingen voor de milieuproblematiek in China.”

Programma
Op het programma staan verschillende bedrijfsbezoeken. Voor de deelnemende bedrijven ligt een op maat gemaakt programma klaar waarbij ze met voor hen relevante partijen in contact worden gebracht. Op de maritieme universiteit en de technologische universiteit in Dalian geeft gedeputeerde Eddy van Hijum een gastcollege over waterbeheer en financiering. Hij zal onder meer vertellen over hoe we erin slagen een dichtbevolkt land als Nederland leefbaar te houden. Ook gaat hij in op de kansen die dit biedt voor China. Tijdens de missie ondertekent gedeputeerde Van Hijum namens de provincie Overijssel een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de provincie Overijssel en Liaoning. Dit onderstreept de goede en intensieve relatie tussen beide provincies. Ondertekening van de MoU opent voor het MKB extra deuren waardoor ondernemers beter zaken kunnen doen in China. Gedeputeerde Eddy van Hijum: “Er liggen grote mogelijkheden in China voor onze MKB’ers. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat economische missies naar China positieve resultaten opleveren voor de Overijsselse economie. Als gedeputeerde ga ik graag mee om voor onze ondernemers deuren te openen, die anders gesloten blijven.”

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: