Kennisplatform voor Oost Nederland

Enthousiaste ontvangst HBO-module Mechatronica van STODT Toekomsttechniek

Geplaatst op 17 mei 2016
HBO module mechatronica STODT toekomsttechniek

De nieuwe HBO-module Mechatronica van opleidingsinstelling STODT Toekomsttechniek is enthousiast ontvangen door de deelnemers en hun werkgevers. Dat blijkt uit een eerste evaluatie nadat twee van de drie blokken zijn afgerond van de module die vorig jaar september zijn première beleefde. De deelnemers hebben daadwerkelijk geleerd complexe producten en processen te analyseren om problemen op te lossen en storingen te verhelpen. Bovendien zijn ze beter getraind in het communiceren met collega’s uit verschillende disciplines. In september start een nieuwe groep voor deze eenjarige cursus. Intussen ontwikkelt STODT een vergelijkbare HBO-module Verspaning. Want de mensen aan de machine moeten tegenwoordig ook verstand hebben van kosten(beheersing), automatisering en slimme productieorganisatie.

In de industrie van vandaag en morgen, de ‘smart industry’, worden complexe (productie)processen geautomatiseerd en online bestuurd. Dat vergt kennis van mechatronica, de combinatie van mechanica (werktuigbouwkunde), elektrotechniek en informatica (besturingstechniek). Veel medewerkers op de werkvloer, zoals operators en monteurs, hebben hiervoor opleidingen gevolgd op MBO-niveau, maar zij kunnen zich nog verbreden en doorgroeien naar een hoger niveau. De snelste route is via de HBO-module Mechatronica, die STODT Toekomsttechniek vorig jaar heeft ontwikkeld in samenspraak met bedrijven en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap TechWise Twente. Deze module koppelt theorie en praktijk en is in één jaar in deeltijd te volgen. Vorig jaar september ging de eerste groep van start met veertien deelnemers, van bedrijven als Bauhuis (Goor), Braakhuis (Borne), Nedap (Groenlo), Philips Lighting (Winterswijk) en Trumpf Nederland (Hengelo, Ov), Voortman (Rijssen), Mini valve (Oldenzaal), Apollo Vredestein (Enschede) en Reginox (Rijssen).

Inhoud
De module omvat drie blokken, waarvan het eerste gewijd is aan het analyseren van complexe storingen en problemen in producten en processen. De deelnemers krijgen een methode aangereikt, Root Cause Analysis, die meer oplossingen, meer innovatiemogelijkheden, gedegen rapportages en meer verantwoorde beslissingen oplevert. De projectmatige aanpak die dit vereist, wordt ook behandeld. Communicatie is eveneens cruciaal voor het succes van de probleemanalyse. Die communicatie, met collega’s uit verschillende disciplines, leveranciers en eindgebruikers, komt aan bod in het tweede blok: interdisciplinair samenwerken en communicatie in de keten. In het derde en laatste blok staan praktijkcasussen op de agenda, aangedragen door de deelnemers vanuit hun eigen praktijk. Denk aan mechatronische problemen en verdieping op technische onderwerpen als regeltechniek, onderhoud en veiligheid. Waar nodig voegt STODT de HBO-theorie toe. De deelnemers schrijven een plan van aanpak en bespreken dat onderling en met de docenten. Aan het eind presenteren ze dit voor de groep aangevuld met hun leidinggevenden.

Helikopterview
Techniek is uiteraard belangrijk in de smart industry en komt daarom in de module aan bod in de vorm van automatisering en robotisering van productieprocessen en het organiseren van ‘flow’ in die productie. De sleutelfactor is echter de mens, verklaart Johaniek Bus, bedrijfsadviseur bij STODT. De module mikt op ontwerpers, engineers, projectleiders en de betere monteurs, die naar een HBO werk- en denkniveau kunnen toegroeien. “Van medewerkers wordt verwacht dat zij zich niet alleen op hun eigen taak richten, maar ook op het behalen van de bedrijfsdoelen. Dat lukt het beste als je vol vertrouwen kunt samenwerken. We leren medewerkers om uit te zoomen van hun eigen werk en beter het complete bedrijfsproces te overzien, we helpen hen bij het ontwikkelen van een helikopterview. Dat is het toverwoord in deze module. Om dat te bereiken, steken we veel energie in de begeleiding van de deelnemers en tussentijdse evaluatiegesprekken, ook met hun werkgevers.”

Vervolg
De module is een schot in de roos, concludeert Johaniek Bus. “Twee jaar geleden deden we onderzoek bij bedrijven om te bepalen wat er in de module zou moeten komen. Het blijkt, aan de hand van de evaluaties op 2/3 van de HBO module, zeer goed uit te pakken. Ik zie het als een compliment aan de bedrijven, voor hun meedenken, en het samen tot stand brengen van deze HBO module. Alle deelnemers hebben stappen gezet en de durf gehad om te veranderen. Het mooie is dat we die ervaringsresultaten misschien ook kunnen vastleggen in de vorm van een HBO EVC-certificaat, het Erkennen van Verworven Competenties. We hebben een partij gevonden die dat zo kan formaliseren.”

In september start de volgende groep, maximaal veertien deelnemers, met de HBO-module Mechatronica. Er is al veel belangstelling voor, maar er zijn nog plaatsen vrij. Elke maand is er een voorlichtingsbijeenkomst; de eerstvolgende is op dinsdag 28 juni om 17.00 uur, bij STODT in Hengelo.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: