Kennisplatform voor Oost Nederland

HEBO al meer dan 40 jaar sterk in prefab kozijnoplossingen

Geplaatst op 16 augustus 2023
HEBO al meer dan 40 jaar sterk in prefab kozijnoplossingen

Een sterke ondernemersgeest. Dát is al meer dan 40 jaar de sleutel tot het duurzame succes bij HEBO. De Hengeveldse kozijnenbouwer weet als rasecht familiebedrijf om te gaan met de dynamiek van de markt, maar blijft altijd trouw aan haar Twentse roots. Hard werken, vertrouwen en slim ondernemerschap blijft de basis. Oprichter en vader Marinus Kuipers begon destijds met het vervaardigden van prefab-elementen; een gedachtegoed waar zoon – en inmiddels de huidige directeur- Norbert nog steeds op koerst.

Hij vertelt: “Mijn vader begon in 1972 met het vervaardigen van bruidsjaponnen. Mensen die trouwden, hadden ook vaak een huis nodig. Dus dat was – simpel gezegd- de start van Bouwbedrijf Hengevelde (later omgedoopt tot HEBO). Zijn stelling was dat vele werkzaamheden die buiten op de bouw plaatsvonden evengoed binnen in een bedrijfshal konden plaatsvinden. Geen regenuren en geen vorstverlet meer. Zoals dat in die tijd ging.” Norbert groeide op in het bedrijf dat zich steeds meer specialiseerde in houten kozijnen gericht op de particuliere woningbouw. Eind jaren tachtig nam hij het stokje over van zijn vader; één van de dingen die hij initieerde was een prachtig ingerichte showroom met alle producten die gefabriceerd worden. Want dat gaat verder dan alleen kozijnen. “Rolluiken, screens, beslag…alles om de woning zo compleet mogelijk in te vullen.”

De kunst van het combineren: hout en kunststof naast elkaar
In 2007 was het tijd voor een nieuwe ontwikkeling, want het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. De vraag naar onderhoudsarme kozijnen groeide. Tijd voor HEBO om daar op in te spelen. “In plaats van om onze klanten naar een concullega door te sturen, besloot ik dat we ook zelf de stap naar kunststof raamkozijnen te maken.” De deurkozijnen bleven in eerste instantie gewoon van hout. Net als de luiken die van aluminium zijn. Omdat HEBO gelooft in de kunst van het combineren. De verschillende materialen kunnen naast elkaar bestaan. Juist dat kan verrassende resultaten opleveren.

Denken in mogelijkheden
In de periode 2009 – 2014 brak een wat moeilijkere tijd aan; de welbekende crisis in de bouw. Dat gaf HEBO tijd om de productie van kunststof kozijnen verder te ontwikkelen. Er werd 5000 meter productieruimte aangekocht om op deze locatie een volwaardige en ultramoderne fabricagehal te bouwen. Ook kunststof deurkozijnen werden in het assortiment opgenomen. Evenals kunststof schuifpuien. Norbert licht toe: “We zagen het als een kans om de productie ons eigen te maken.” Met één onderscheidend raakvlak met ‘grote broer’ hout. “Ook bij kunststof borduren we voort op de prefab-gedachte. Dat betekent dat deze kozijnen – net zoals onze houten producten- helemaal compleet naar de bouwplaats gaan. Het stelkozijn wordt bij ons in de fabriek al direct om het kunststof kozijn gemonteerd. Hetzelfde principe als bij onze houten kozijnen, die voorzien van een spouwlat op de bouwplaats worden afgeleverd. Op deze manier zijn er bijvoorbeeld minder transportbewegingen en dragen we bij aan een optimale aansluiting op het bouwproces.” HEBO heeft daarvoor een geheel eigen verpakkingsmethodiek, zodat de kwaliteit gewaarborgd wordt. Voor zowel de projectmatige woningbouw als de particuliere opdrachtgever.

In beweging
Onder de noemer ‘regeren is vooruitzien’ werd er in 2015 opnieuw gebouwd. In meerdere fases kreeg het huidige HEBO-terrein steeds meer gestalte. Inmiddels zijn er een tweetal productielocaties (hout en kunststof), kantoren en een ruime parkeergelegenheid in Hengevelde gerealiseerd. Daarbij is er ook slim nagedacht over het logistieke proces, zodat er ook goede uitvalswegen zijn wanneer de kozijnen gereed zijn voor transport. Iets dat ook mooi binnen de LEAN-methodiek past en waar HEBO ook op focust. Norbert vervolgt: “We produceren onze producten in één machinelijn en monteren ook af binnen deze lijn. Zo hebben we korte doorlooptijd en kunnen we snel schakelen. In zo’n twee, drie dagen hebben we het hele kozijn geproduceerd. In eigen huis.”

Productbeleving maakt het verschil
In 2020 was het tijd voor een nieuwe stap: de opening van het inventieve belevingscentrum in het gloednieuwe pand aan het Assink 10. “We willen onze opdrachtgevers betrekken bij ons proces, laten zien op welke manier we te werk gaan”, vervolgt Norbert. “Dat ervaar je het allerbeste door het zelf te beleven. Dit centrum met een huiselijke entourage bezit onder meer de nieuwste technieken op het gebied van kunststof en houten kozijnen. Je kunt alles bekijken en ook zelf aanraken. Een mooie manier om ons product optimaal te beleven. Ook hebben we een heus HEBO-theater, waar we grote groepen mensen kunnen ontvangen.”

Meer dan 40 jaar HEBO
Deze manier van ondernemen past ook bij de menselijke visie van HEBO. Niet voor niets was er in 2020 nog een mijlpaal; het 40-jarige jubileum. Dat maakt Norbert trots, ook op zijn medewerkers. Daarin is hij duidelijk: “Zoiets bereik je alleen met de juiste mensen om je heen.” Tegelijkertijd een stevig fundament voor de toekomst. Want Norbert blijft vooruitkijken: “Er zijn handen te kort in de bouw, dat blijft een uitdaging in de sector. Prefabricage vermindert de bouwtijd op de bouwplaats. Bij HEBO hebben we de machinale én logistieke capaciteiten om de kozijnen volledig binnen klaar te maken. Ook voor de toekomst.” En zo blijft de prefab-filosofie van Marinus overeind. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: