Kennisplatform voor Oost Nederland

HEBO Housing Project Plan: woningen voor armen in Sri Lanka

Geplaatst op 11 juli 2016
Stichting HAS en HEBO Housing Project Plan

Stichting HAS (Hulp aan Sri Lanka) gaat in Adikarigama zestien nieuwe woningen bouwen voor de allerarmsten uit deze regio. Daarnaast worden twee bestaande woningen gerestaureerd. Het woningproject is onder de naam HEBO Housing Project Plan opgezet in samenwerking met HEBO Kozijnen uit Hengevelde en haar partners. Zij zorgden samen ook al voor de nieuwbouw van een verzorgingstehuis voor ouderen in Sri Lanka.

Achttien woningen in drie jaar
Adikarigama is een dorp in een relatief arme regio in Sri Lanka. Voor een groep mensen zonder deugdelijke woning gaat Stichting HAS binnen drie jaar zestien woningen bouwen, naast de twee die al zijn gerealiseerd. Daarnaast moet het bestaande elektriciteitsnet uitgebreid en deels vervangen worden. Iedere woning biedt een thuis aan een gezin van vier tot zes personen. Het bouwen van een woning kost ongeveer vijf maanden. Het plan wordt gefaseerd uitgevoerd en is gereed in maart 2018.

Samenwerking
Dit is niet de eerste keer dat Stichting HAS en HEBO samenwerken. Van 2009 tot 2011 realiseerden zij samen de nieuwbouw van een verzorgingstehuis voor ouderen in Kandy. “Wij werken graag samen met Stichting HAS”, vertelt Norbert Kuipers van HEBO Kozijnen. “HAS is al meer dan 25 jaar actief en heeft een eigen organisatie in Sri Lanka, de NEDLA Friendship Foundation. Zij kennen de situatie en de cultuur ter plekke goed en gaan daardoor zeer efficiënt met hulpaanvragen om. Daarnaast coördineren zij het bouwproces.”

Lokale ondernemers
De financiering van het project wordt gedragen door het HEBO Housing Project Plan. De members hiervan zijn partners van HEBO die gedurende drie jaar een financiële bijdrage leveren. “Onze partners leveren graag een bijdrage aan het verbeteren van de leefomstandigheden van mensen, waar dan ook ter wereld”, zegt Kuipers hierover. “Hoewel we voor een groot deel uit bouwgerelateerde bedrijven bestaan verzorgen we alleen de financiering. Het bouwen van de woningen en bijvoorbeeld het aansluiten van elektra gebeurt allemaal in Sri Lanka zelf met lokale ondernemers. Door ons eerdere project in 2011 werken we hierbij graag opnieuw met Stichting HAS en NEDLA. Dan weten we tenminste zeker dat het geld ook écht goed terechtkomt.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: