Kennisplatform voor Oost Nederland

Hebo Kozijnen: Hout én kunststof kozijnen voor prefabdenkende bouwers

Geplaatst op 29 december 2016
Hebo kozijnen

Wie bij Hebo Kozijnen in Hengevelde door de showroom loopt, komt ogen te kort. Het bedrijf kan werkelijk ieder denkbaar kozijn maken en leveren, in kunststof en in hout. Als die rondleiding dan ook nog gegeven wordt door directeur Norbert Kuipers, komt u ook oren te kort. Kuipers lééft  kozijnen – hij weet er alles van.

In de jaren ’70 startte de vader van Norbert een nieuw bedrijf. Zo’n 50 jaar geleden was hij al begonnen met bruidsmodeatelier Très Chic, maar ondernemend als hij was, zag hij ook brood in een bouwbedrijf. Hengevelde Bouw – kortweg Hebo – was geboren. ‘Een bouwfabriek, met daarnaast een kozijnenfabriek’, legt Norbert uit. ‘In 1980 doopten we het bouwbedrijf om tot een fabriek voor prefab kozijnen.’

Zelf kwam Norbert in 1988 in de zaak. ‘Een jaar later openden we de eerste showroom voor kozijnen, uniek. Al in 1993 zijn we gaan automatiseren; de machines werden toen verbonden met de werkvoorbereiding.’ Om maar aan te geven dat ze in Hengevelde niet vaak stilstaan.

Kunststof-revolutie
In 2007 volgde een nieuwe revolutie: Hebo ging ook kunststof kozijnen fabriceren. ‘We zagen daarin mogelijkheden, maar wilden het wel op onze manier doen. In 2009 bouwden we een compleet nieuwe locatie, puur voor de fabricage van kunststof kozijnen. Nu hebben we zo’n 140 vaste medewerkers en we  huren er gemiddeld ook nog eens 40 in.’ De aparte kunststofkozijnenfabriek blijkt een schot in de roos. ‘We zijn er heel blij mee. Ons concept past heel goed bij prefab-denkende bouwers en bouwers die werken met BIM en modulaire systemen. In onze zelf ontwikkelde fabriek maken we prefab stelkozijnen en daar zijn we uniek mee. Het is eigenlijk een kopie van wat we ook al met hout doen.’

Klaar voor gebruik
In feite levert Hebo een compleet kozijn af, dat de opdrachtgever alleen maar hoeft te monteren. Als we een rondgang maken door de indrukwekkende showroom zien we meteen wat er allemaal mogelijk is. ‘Alles zit er al op en aan. Scharnieren, uiteraard, maar bijvoorbeeld ook zonwering en horren. Jaloezieën kunnen we zelfs tussen de glaslagen plaatsen, zodat ze geïntegreerd zijn in het raam. En we kunnen allerlei soorten glas leveren, tot glas-in-lood en inbraakwerend aan toe.

Alles gaat direct naar de bouw. Verpakt, zodat het optimaal beschermd is. Aan het eind van de bouw hoeven ze alleen de folie weg te halen en er is een compleet en bovenal schoon resultaat. Klaar voor gebruik. Het grote voordeel is dat het zo kan worden meegenomen in de prefab bouw; het beton kan eromheen gestort en het is klaar. Maar het kan ook op de bouw ervoor gehangen worden en in de houtskeletbouw. Voor alle bouwsystemen die we in Nederland kennen, kunnen wij de kozijnen leveren. En gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die ons beetje bij beetje volgen. Zo kunnen opdrachtgevers ons echt vergelijken want tot dusver moesten ze steeds vier bedragen optellen: stelkozijn, montage, toelevering en afwerking. Dat zit bij ons allemaal bij de prijs inbegrepen.

Snel én duidelijk
Bij Hebo krijgen klanten altijd één vast aanspreekpunt voor het hele traject, van tekening tot oplevering. ‘Dat zorgt voor duidelijkheid, ze weten dan meteen bij wie ze moeten zijn bij vragen. Door onze eigen productie kunnen we snel leveren én de kwaliteit constant houden en bewaken. Onze naam staat erop, dus we willen ook dat het goed is.’ Ook deuren maakt Hebo zelf.

‘We kunnen zowel kunststof deuren als houten deuren leveren, inclusief beslag. En het kan ook goed gecombineerd worden, want kunststof lijkt steeds beter op hout. Er zijn nu zelfs haakse verbindingen, dat het nog meer op hout laat lijken. Maar bij de deur kun je het nog wel goed zien, voornamelijk door de scharnieren. Ons credo  is dan ook: combineer. Neem de voor- en achterdeur – of de schuifpui – bijvoorbeeld in hout en de raamkozijnen in kunststof. Dat is een combinatie die nu veel verkocht wordt. Oh ja, en een extra service is bijvoorbeeld dat we voor de bouwfase desgewenst een nooddeur leveren. Onze servicedienst plaatst en stelt de deur op het moment dat dat nodig is en zorgt dat alles perfect loopt en hangt.’

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: