Kennisplatform voor Oost Nederland

Heel Overijssel aan supersnel internet

Geplaatst op 16 maart 2018

Te mooi om waar te zijn? Toch is het zo. In 2019 heeft vrijwel iedereen in Overijssel toegang tot breedband. Stad én land. Ik vraag er aandacht voor omdat het bijzonder is – in november nog publiceerde de NRC een somber verhaal over gebrekkig internet in buitengebieden. “Hier loopt het internet dood.” Ruim een half miljoen Nederlanders kampt nog steeds met een ontoereikende internetverbinding door trage verglazing. Ze zijn commercieel gezien niet interessant voor de telecommarkt.
Overijssel deed het anders.  

Drie succesfactoren: daadkrachtige bewoners, ondernemende marktpartijen en een stimulerende overheid. Eerst de bewoners. Als de pioniers van de dorpsraad Lonneker, Salland Glas, Vechtdal Breed en al die anderen vooraf hadden geweten hoeveel inspanning hun breedbandinitiatief zou vragen, waren ze er vast niet aan begonnen. Maar nu hebben ze glasvezel, het non plus ultra in breedband. Wat mij het meest opviel was hun pragmatisme. Die kabel moest er komen. Als het met een eigen coöperatie niet lukte, dan in samenwerking met een breedbandbedrijf. In Tubbergen, tegen de Duitse grens, is supersnel internet inmiddels heel gewoon. Voor wethouder Vleerbos, een van de pioniers, lijdt het geen twijfel dat glasvezel daar heeft gezorgd voor nieuwe bedrijvigheid en nieuwe inwoners.

Ondernemende marktpartijen
De breedbandbedrijven zagen het buitengebied eerst niet zitten. Te duur, te moeilijk. Door een stadse bril gezien klopt dat. Maar het platteland biedt ook voordelen. In de stad kan de klant kiezen uit meerdere netwerken. Op het platteland is partij die als eerste een netwerk aanlegt spekkoper. Er komt geen tweede netwerk bij. Dat biedt zicht op stabiele inkomsten voor de lange termijn. Twee bedrijven met (semi-)publieke aandeelhouders, Cogas en CIF grepen die kans. In Twente hebben ze een aanpak ontwikkeld die nu door CIF in de rest van Overijssel en in andere provincies wordt toegepast.

Meewerkende overheid
In de eerste instantie leek geld het probleem, de aanleg zou onrendabel zijn. Provinciale Staten van Overijssel stelden daarom 60 miljoen beschikbaar. Toen gebeurde er iets moois. Het fonds zette bewoners en bedrijven aan tot initiatieven en innovaties. Gemeenten namen belemmeringen weg door onder meer hun leges anders te berekenen. De aanlegkosten daalden zodanig dat subsidie in de meeste gevallen niet eens nodig bleek. We houden geld over. Zeker 50 miljoen kan terug in de algemene reservepot.

Rijssen-Holten
Op maandag 19 maart a.s. gaat in de gemeente Rijssen-Holten de vlag digitaal uit met een knallende live-streamverbinding vanaf vier verschillende buitenlocaties. Een jaar na de start van het initiatief heeft iedereen in het buitengebied glasvezel. Daarmee doet de ondernemende ‘MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland’ haar naam eer aan – want wat is handel, zonder snel internet?

Kop van Overijssel
Dit voorjaar gaat in de Kop van Overijssel de schop de grond in. De laatste loodjes. Een extreem moeilijk gebied, met veel water, lange afstanden en slappe grond. Het had veel voeten in de aarde, maar het bewonersinitiatief BB NoW (BreedBand NoordWest), onder leiding van Arnita van der Weerd, slaagde er samen met Rendo en CIF in het aanbod te realiseren. Hoe spannend het ook was de vereiste 50% deelname bij elkaar te krijgen (het werd uiteindelijk 61.7%!); voor de recreatiebedrijven rond Giethoorn en de glastuinders bij IJsselmuiden breken betere tijden aan. Zijn we er dan? Nee. Er blijven ook in onze provincie een paar honderd moeilijke adressen over in ‘the middle of nowhere,’ daarvoor worden nog oplossingen gezocht via de ether.

Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie provincie Overijssel

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: