Kennisplatform voor Oost Nederland

Hek- en Rasterwerk Luizink gaat met haar tijd mee

Geplaatst op 6 augustus 2021
Hek- en Rasterwerk Luizink gaat met haar tijd mee

Ondanks de hoge staalprijzen en de beprijzing van CO2-uitstoot maakt Hek- en Rasterwerk Luizink een gestage omzetgroei door. Dat biedt ruimte voor investeringen in de nabije toekomst. Het bedrijf uit Losser gaat onder meer investeren in de vergroening van het bedrijf. “Als we nu niet met verduurzaming bezig gaan, betalen wij straks de prijs”, zegt directeur Harry Meijerink.

Na de overname in 2012 van oprichter Ben Luizink is het best crescendo gegaan met het productiebedrijf van stalen hekwerken en poorten. De afgelopen jaren is het orderboek en dientengevolge de omzet gegroeid. Vooral het laatste jaar is mede onder invloed het aantal orders fors toegenomen en daarmee dus de drukte bij het bedrijf. “Mensen zijn meer thuis aanwezig en verfraaien daarom hun woning met bijvoorbeeld een sierhek. Bovendien merken we een toename van aanvragen voor de hogere hekwerken om panden te beveiligen tegen inbraak”, zegt Meijerink.

Unieke, uitgelezen kans

Oprichter Ben Luizink droeg negen jaar geleden na lang twijfelen zijn bedrijf over aan Meijerink. Deze was notabene zelf klant bij Hek- en Rasterwerk Luizink en vond het een goed bedrijf. “Ik ben opgeleid als werktuigbouwer en na een carrière als productieleider en technisch directeur bij een grote leverancier van bouwmaterialen, wilde ik voor mezelf beginnen. Deze overname was voor mij een unieke, uitgelezen kans.”

Herstructurering

Na de overname kwam de kersverse directeur-eigenaar er achter dat hij het bedrijf moest herstructureren om het aantal orders en aanvragen bij te kunnen benen. Meijerink doet de opname bij de klant, meet het werk in en is verantwoordelijk voor de verkoop. Zijn rechterhand doet het tekenwerk en de complete werkvoorbereiding. Het boren, zagen, buigen en lassen van het hekwerk gebeurt bij het bedrijf zelf, maar het verzinken besteedt ze uit aan derden. Vervolgens doet Luizink het poedercoaten weer zelf.

Het bedrijf werkt voornamelijk voor particuliere klanten, maar draait haar hand ook niet om voor opdrachten van bijvoorbeeld zorginstellingen die een tuinbank of balkonhekken nodig hebben. Het werkgebied is vooral Twente en Achterhoek. Ook vinden regelmatig Duitse klanten via een distributeur in Frankfurt de weg naar Luizink. Bijzonder is een lopend project op een vakantiepark op Aruba voor wie Hek- en Rasterwerk Luizink de balkon -en beveiligingshekken produceert.

Hoogwaardige afwerking

Het productiebedrijf uit Losser maakt alle hekken en poorten op maat van de klant en zorgt daarbij voor een hoogwaardige afwerking. Meijerink: “Zo laten we het patroon in een hek altijd mooi doorlopen; daar letten we echt op in de werkvoorbereiding en productie. We wijken niet af van onze kwaliteitsnormen. Zo is het Duplexsysteem, een gecombineerde verzink en tweelaagse poedercoatbehandeling, voor ons heilig. Het biedt een extreem duurzame bescherming van het staal tegen corrosie.”

Het feit dat de zaken zo goed gaan biedt Hek- en Rasterwerk Luizink ruimte om te investeren in de toekomst. De ambitie op middellange termijn is om in de productie te gaan lasersnijden zodat er nog effectiever en nauwkeuriger kan worden gewerkt. En zoals gezegd gaat het bedrijf vergroenen: elektrische werkbusjes, een full-electric poedercoatinstallatie in plaats van gasgestookt en het plaatsen van pv-panelen op het dak. “De energietransitie staat voor de deur en daar moeten we in investeren.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: