Kennisplatform voor Oost Nederland

Herikon levert de juiste kunststof voor elke toepassing

Geplaatst op 23 mei 2022
Herikon levert de juiste kunststof voor elke toepassing

Herikon werd in 1979 opgericht als producent van polyurethaan vormdelen. Sindsdien heeft het Almelose bedrijf zich ontwikkeld tot Europese speler op het gebied van elastomeren en technische kunststoffen. Het ervaren team van technici, een ISO 9001- en 14001-certificering en de laagdrempelige maar innovatiegedreven bedrijfscultuur verzekeren opdrachtgevers van specialistische kennis, een duurzaam productieproces en eindeloze mogelijkheden in kunststof.

Al meer dan veertig jaar geniet Herikon een reputatie als absolute kunststofspecialist. Daar waar het bedrijf zich tegenwoordig richt op zowel elastomeren als technische kunststoffen – ook bekend als engineering plastics – was dit aanvankelijk niet het geval, herinnert Managing Director Dennis Glaasker zich. “In eerste instantie lag de focus bij ons puur op de elastomeren. Dat veranderde toen we CNC-machines in gebruik namen met de achtergrondgedachte om zelf onze matrijzen te maken. Met deze machines konden we ook technische kunststoffen zoals PA, POM, PEEK en PETP bewerken. Deze materialen zijn weliswaar iets minder slijtvast dan polyurethaan, maar zijn dankzij andere eigenschappen zeer geschikt voor bepaalde toepassingen. Zo zijn technische kunststoffen door de extreme maatvastheid en temperatuurbestendigheid ideaal voor high-end onderdelen in sectoren zoals de machinebouw, agricultuur en halfgeleiderindustrie.”

Totaalpakket aan kunststof engineering
Hoewel technische kunststoffen zijn uitgegroeid tot een van de specialismen, liggen de wortels van Herikon in de elastomeren. Glaasker: “Om precies te zijn in de polyurethaan, een uiterst elastisch en slijtvast materiaal dat we tegenwoordig computergestuurd in vele vormen kunnen gieten. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos en is de afwerking van een zeer hoog niveau. Vanuit een groot aantal grondstoffen kunnen wij samen met de klant toepassingsspecifieke elastomeren ontwikkelen. Zo hebben deze precies de eigenschappen die gewenst zijn voor een bepaald proces of toepassing. Net als technische kunststoffen worden elastomeren ingezet in de agricultuur en geavanceerde machinebouw, maar ook krijgen wij veel opdrachten uit de offshore, overheid, automotive en voedselindustrie. Vaak merken wij dat opdrachtgevers behoefte hebben aan zowel elastomeren als technische kunststoffen. In dat geval kunnen wij een totaalpakket aan kunststof engineering leveren, waardoor de klant altijd de juiste kunststof vindt voor zijn toepassing.”

Schone productieprocessen
Hoewel kwaliteit nog altijd leidend is bij de keuze voor een kunststofproducent, is ook duurzaamheid voor opdrachtgevers een steeds belangrijker criterium. Ondanks dat de chemische industrie op dit vlak niet de beste reputatie heeft, bewijst Herikon dat het ook anders kan. “Wij zijn een bedrijf met een groot maatschappelijk bewustzijn. Daarom hebben we niet alleen veel geïnvesteerd in een prettige werkomgeving voor onze mensen, maar ook in duurzame productieprocessen. Jaarlijks besparen we bijvoorbeeld een grote hoeveelheid energie door te werken met warmteschema’s en energiezuinige ovens. Hierdoor ligt onze CO2-voetafdruk erg laag voor een bedrijf in deze sector. Door ons moderne machinepark garanderen we daarnaast een effectief productieproces, hoge productkwaliteit en minimale afvalstroom. Het kunststof afval dat overblijft, wordt gerecycled door een gespecialiseerde partner in Duitsland. Deze werkwijze maakt onze productieprocessen dusdanig schoon, dat we hiermee een unieke positie innemen in Europa.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: