Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoe boek je succes bij het ondernemen?

Geplaatst op 29 september 2023

Tegenwoordig is een eigen onderneming niet heel erg ingewikkeld om op te zetten. Wil je echter succesvol ondernemen dan is dit van een heel andere orde. Met alleen een goed idee kom je er niet. Je zal een visie moeten hebben, wat wil je in de toekomst en hoe ga je dit bereiken? 

Ben je serieus met je onderneming bezig dan weet je exact waar je met je bedrijf over een aantal jaar wilt staan. Hieruit worden de doelstellingen bepaald voor de korte en lange termijn. Een heldere en duidelijke visie is het begin van succesvol ondernemen, nu en in de toekomst.

Doelstellingen bepalen

Heb je de visie duidelijk, dan is het tijd om de korte en lange doelstellingen vast te stellen. Al lijken de lange termijn doelstellingen ver weg, door deze in korte termijn doelstellingen te delen zie je een duidelijk en helder plan. Maak je doelstellingen altijd SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Lange termijn doelstelling: over een jaar is mijn bedrijf 30% gegroeid 

Korte termijn doelstelling: iedere week een nieuwe klant erbij

Om je bedrijf succesvol te maken en te laten zijn, is structuur en discipline nodig. Met structuur wordt bedoeld bepaalde bedrijfsprocessen en regels om alles in goede banen te leiden. Mobiele telefoons en social media zorgen ervoor dat we afgeleid worden, 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn en altijd alleen de succesverhalen zien van anderen. Om te ondernemen is het ingewikkeld je ingeslagen weg te volgen, het sleutelwoord hierbij is discipline.

Organisatie om je heen bouwen

Alleen behaal je de doelen die je gesteld hebt niet, het is zaak om een goede organisatie om je heen te bouwen. In het begin ben je een duizendpoot, naarmate je bedrijf groeit moet je delegeren en controleren. Vaak is het loslaten van operationele werkzaamheden moeilijk. Je bent volledig afhankelijk van je organisatie en staat verder van je bedrijf af. Je klanten rekenen je bedrijf af op de organisatie, niet voor niets is dit de bouwsteen van je bedrijf. 

Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om op de kosten te letten. Je budget is immers niet eindeloos. Neem niet zomaar personeel aan, wordt het huidige personeel overbelast, dan worden nieuwe medewerkers aangenomen. Wordt er structureel overgewerkt, dan is nieuw personeel geen overbodige luxe. Of je nieuwe medewerker in de organisatie past is moeilijk in te schatten. Je bedrijf heeft een eigen cultuur waarin nieuwe medewerkers moeten passen. Het is net als bij casino777 gokkasten, niet iedere werknemer is de jackpot. Wees selectief bij nieuw personeel aannemen.

Waan van de dag

Als ondernemer van het MKB hoef je niet vast te zitten in de waan van de dag. De actualiteit is wel belangrijk maar je hoeft niet voor iedere klant direct te rennen en te vliegen. Vaak is dit een struikelblok dat je visie vertroebelt, tenslotte ben je bezig met een missie en je doelen. Je hoeft niet voor iedere klant in de houding te springen en het brandje te blussen. Verlies nooit je doelen en missies die je vast hebt gelegd, je hebt ze niet voor niets gesteld.

Je wilt er alles aan doen om je bedrijf succesvol te maken. Soms wordt er te veel gewerkt, avonden en weekenden werken zijn geen uitzondering. Met maar één doel: de klant tevreden houden. Vaak betaal je na verloop van tijd het prijskaartje. Ziekte, overspannen of ruzie met het thuisfront omdat je nooit thuis bent. Neem regelmatig een beetje afstand van het bedrijf. Ga wandelen om na te denken of even te ontspannen, het lichaam resetten is op zijn tijd echt nodig.

Plezier in je werk

Ondernemen eist veel van mensen en kun je vergelijken met een topsport beoefenen. Je moet veel uithoudingsvermogen hebben en een goede conditie, de blik op de toekomst mag ook niet uit het oog verloren gaan. Je komt heel veel hindernissen tegen op weg naar je doel, hierdoor kan de lol er vanaf gaan of zelfs het einde van je bedrijf betekenen. Om maximaal te presteren moet je plezier in je werk hebben. Let op je focus en laat je niet uit het veld slaan door de tegenslagen die op je pad komen. Ondernemen is niet altijd even leuk.

Vaak staat een ondernemer in het MKB er alleen voor en is er niemand die hem helpt. De toekomst moet je zelf uitwijzen, maar ook belangrijke beslissingen moeten alleen worden genomen. De problemen van alledag krijg je op je bordje en moet je maar op zien te lossen. Als ondernemer heb je ook een klankbord nodig, het is nooit verkeerd als je een spiegel voorgehouden krijgt en om je zorgen te delen met anderen. Hierdoor kun je als ondernemer op een frisse manier naar je bedrijf kijken en de problemen oplossen. Soms is het goed een ondernemerscoach in de hand te nemen, om alles met een heldere blik te blijven bekijken.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: