Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoe ontwerp je een praktische bedrijfstuin?

Geplaatst op 19 juni 2023

Een mooie, goed ontworpen bedrijfstuin kan een positieve indruk achterlaten op klanten en medewerkers. Het is een plek waar mensen even kunnen ontspannen en genieten van de natuurlijke omgeving. Maar hoe ontwerp je nu een praktische bedrijfstuin die niet alleen mooi is, maar ook functioneel? In dit artikel geven we je enkele handige tips en ideeën om aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld graszoden kopen Overijssel, en een mooie fontein in de tuin. Lees er hier meer over!

De juiste indeling

Bij het ontwerpen van een bedrijfstuin is de indeling van cruciaal belang. Je wilt een ruimte creëren die zowel ontspanning als productiviteit bevordert. Denk daarom aan verschillende zones. Een rustig gedeelte met bankjes en beplanting waar medewerkers kunnen genieten van hun lunchpauze, en een open ruimte waar groepen kunnen samenkomen voor bijvoorbeeld teambuilding activiteiten. De indeling moet logisch zijn en er moet voldoende loopruimte zijn.

Groen en kleurrijk

Een bedrijfstuin zonder groen is als een kantoor zonder ramen. Het is belangrijk om voldoende groen toe te voegen aan de tuin. Plant bloeiende struiken en bomen die kleur en leven brengen. Denk ook aan het plaatsen van bloembakken en hanging baskets om extra kleur toe te voegen. Kies planten die passen bij het klimaat en de omstandigheden van jouw bedrijf. Zoek naar planten die weinig onderhoud nodig hebben, zodat de tuin er altijd fris en verzorgd uitziet.

Graszoden

Een optie om je bedrijfstuin snel en efficiënt groen te maken, is het gebruik van graszoden. Graszoden zijn kant-en-klare grasplaggen die je eenvoudig kunt installeren. Ze bieden direct resultaat en geven je tuin een groene en verzorgde uitstraling. Graszoden zijn ook duurzaam omdat ze de bodemerosie verminderen en water vasthouden. Je moet graszoden regelmatig onderhouden door te maaien, te bemesten en te bewateren, zodat ze er altijd gezond uitzien.

Waterpartijen

Een waterpartij kan een prachtig element zijn in een bedrijfstuin. Het zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor verkoeling op warme dagen. Je kunt kiezen uit een vijver, fontein of waterval. Deze waterpartijen trekken ook vogels en andere dieren aan, waardoor de tuin een levendige en natuurlijke sfeer krijgt. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het installeren van hekken rond waterpartijen, om ongelukken te voorkomen.

Onderhoud

Een praktische bedrijfstuin vereist regelmatig onderhoud om in topconditie te blijven. Je moet een onderhoudsplan opstellen en ervoor zorgen dat het regelmatig wordt uitgevoerd. Snoeien van struiken en bomen is essentieel om ze gezond en goed gevormd te houden, dode takken te verwijderen en lichtinval te bevorderen. Graszoden dienen regelmatig gemaaid te worden om het gazon er netjes uit te laten zien en eventueel onkruid te verwijderen. Voorzie planten en gras van voldoende water, vooral tijdens droge periodes, en overweeg de installatie van een irrigatiesysteem. Controleer regelmatig op onkruid en verwijder het snel om de uitstraling van de bedrijfstuin positief te houden. En zo zijn er nog een aantal stappen die je moet ondernemen. Het is een investering die zichzelf terugbetaalt. Deze tuin wordt een plek waar medewerkers kunnen ontspannen en opladen, en waar klanten een positieve indruk van je bedrijf krijgen. Heeft jouw bedrijfstuin geen upgrade nodig?

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: